Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 19:56, 12 wrz 2022

Ewo, jak Twoje sobie poradziło z brakiem podlewania? Muszę przyznać, że u mnie wykazało się sporą wytrzymałością.
Anda 20:47, 12 wrz 2022

antracyt napisał(a)
Ewo, jak Twoje sobie poradziło z brakiem podlewania? Muszę przyznać, że u mnie wykazało się sporą wytrzymałością.

Moje też. Myślę, że jest jednym z najlepiej wytrzymujących suszę drzew. Cercis był kiepski, może w przyszłym roku będzie lepiej. Świdośliwa średnio. Za to najlepiej poradziła sobie morwa. Czereśnia też, ale to już dojrzałe drzewo.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 08:45, 13 wrz 2022

Nie pamiętam, czy na forum się chwaliłam, ale też już mam białą morwę u siebie. Na razie w wersji mini, nieszczepioną, ale zamierzam ją na drzewko prowadzić. Rośnie na nowej części, warunków wodnych nie ma łatwych i masz rację, znosi suszę rewelacyjnie. Moje czereśnie (drzewka raczej młode) dość szybko dawały znać, że pić im się chce, musiałam podlewać.
Anda 13:56, 13 wrz 2022

Będąc w tym roku na Rodos zwracałam uwagę na rodzaje rosnących tam drzew. Były właśnie morwy, oczywiście drzewka oliwne, oleandry, a także klony polne - bez wody o wiele mniejsze niż u nas, ale rosły przy drogach jak chwasty
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 16:03, 13 wrz 2022

Ciekawe spostrzeżenie, klony kojarzyły mi się raczej ze zwiększonym zapotrzebowaniem na wodę. Mam wrażenie, że mój tatarski w tym roku stanął w miejscu. Jak tak dalej pójdzie, to heptakodium (które ma za towarzysza) go przerośnie
Muszę się klonom polnym przyjrzeć, może jakaś fajna odmiana będzie mi do ogrodu pasować

antracyt 16:18, 13 wrz 2022

Garść nowych wieści z życia jeżowego stadka
Okazuje się, że maluchów jest jednak 7! Ciekawe czy jeszcze jakaś nowa niespodzianka się pojawi
Towarzystwo rośnie jak na drożdżach, jest coraz śmielsze w wyprawach po ogrodzie. Trzeba pod nogi patrzeć, bo nie wiadomo gdzie mogą się nagle pojawić, strach trawę kosić.
Dzisiaj podpatrzyłam jak jeden z największych wędrownisiów "upolował" gąsienicę. Naprawdę sporo z nim radości Gdyby ktoś się zastanawiał, czy warto mieć w ogrodzie jeże, to na 100% warto. Uwielbiają pędraki chrabąszczy majowych (minus taki, że dziurki w trawniku robią podczas wyciągania ich z ziemi), wyszukują je bezbłędnie.
Zdjęcia coraz trudniej im zrobić, bo maluchy coraz szybsze i bardziej skoordynowane ruchowo. Przy większym ruchu od razu chowają się w kolcach, to dobrze, bo większe szanse będą miały na przeżycie.
Mgduska 17:02, 13 wrz 2022

Świetne są, ciekawe, czy wszystkie zostaną u Ciebie, miałabyś stałych wyjadaczy wszelkich szkodników.

Klon polny to bardzo wdzięczne drzewko, nadaje się do cięcia i bardzo ładnie się przebarwia. Widziałam takie żywopłoty, bardzo mi się podobały.
antracyt 17:44, 13 wrz 2022

Z tego co kojarzę, to samotnicy. Mam nadzieję, że rozejdą się w bezpieczne miejsca

Kokesz 19:17, 13 wrz 2022

Słodziaki
Ja przyniosłam do ogrodu dużą żabę z osiedla skakała nocą po ulicy wypuściłam na trawnik, ciekawe czy się zadomowi czy już sobie poszła w siną dal?
antracyt 19:27, 13 wrz 2022