Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gruszka_na_w... 23:25, 09 wrz 2022

antracyt napisał(a)

Specjalnej sterty im robić nie będę, mają u mnie równie fajną miejscówkę Od kilku lat jeż zimuje pod drewutnią. Ciepło tam widać ma i sucho. Trochę liści mu zawsze zgrabiam w miejsca, gdzie widać wejścia do "sypialni"
W ogóle otoczenie drewutni wraz z leśną to jego ulubione miejsce o różnych porach roku. Ma wokół takie swoje wydeptane ścieżki i tunele na rabacie. Tego lata przeniósł się pod mały taras przy szklarni i właśnie tam zrobił gniazdo dla maluchów.

U mnie jeże tez wybrały drewutnię na swoje siedlisko.
Świetna jest ta Twoja jeżowa rodzinka.
Pamiętałam, że mamy na forum specjalistkę od jeży. Sama korzystałam z jej porad. Dobrze, ze do Ciebie zajrzała.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 23:58, 09 wrz 2022

Ale fajna rodzinka no i że możesz je tak obserwować, trochę dokarmić, super
antracyt 11:32, 10 wrz 2022

gogo napisał(a)

Tak myślałam, że jeżyków jest więcej
Nie dziw się, że wychodzą w dzień, idą za matką, która po odstawieniu potomstwa jest wychudzona i sama musi nabrać ciała przed zimą.
Już je nauczyła szukać jedzenia, teraz muszą same dawać sobie radę, tak to już jest w naturze.
Może się zdarzyć, że któreś z miotu jest słabsze, bo gorzej je, ale powinno dać radę przytyć do zimy.
Jednego jeżyka-samiczkę-niejadka eM karmił mielonym z widelca, bo tylko tak jadł.

Ale my te późne mioty październikowe, gdzie maluchy ważą bardzo mało /ok. 100-150 g/ wyłapujemy, karmimy i hibernujemy, bo mamy do tego odpowiednie warunki /ciepłą i zimną izolatkę z boksami/.
W przeciwnym razie, tak małe jeżyki, bez naszej pomocy nie przeżyłyby zimy.

Jeśli myślisz, że to kot podjada im jedzenie, to daj kilka miseczek.

Podoba mi się u Ciebie i kolorowy i zielony busz

Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za wszystkie informacje
Dzisiaj towarzystwo już najedzone, kot im nie pomagał na pewno, bo lenił się w domu. Wyłożyłam jedzenie o 9tej, wyjechałam na 2godz i jak wróciłam to nie zostało nic. Mam nadzieję, że prócz mamy najadły się też maluchy. One nie wyglądają na za bardzo samodzielne, ale to pewnie tylko moje odczucie.
Busz porządnie dzisiaj napojony, padało całą noc
ps. Gdzie Wy potem wypuszczacie te wszystkie uratowane jeże?
antracyt 11:34, 10 wrz 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie jeże tez wybrały drewutnię na swoje siedlisko.
Świetna jest ta Twoja jeżowa rodzinka.
Pamiętałam, że mamy na forum specjalistkę od jeży. Sama korzystałam z jej porad. Dobrze, ze do Ciebie zajrzała.

Rady specjalistki bezcenne
Drewutnia to lokum idealne, sucho, ciepło i bezpiecznie.
antracyt 11:36, 10 wrz 2022

Basieksp napisał(a)
Ale fajna rodzinka no i że możesz je tak obserwować, trochę dokarmić, super

Basiu, w ogrodzie robić mi się nie chce nic, tylko chodzę i oglądam i ewentualnie donice podlewam. Za to od podglądania tych maluchów nie mogę się oderwać
Martka 11:53, 10 wrz 2022

antracyt napisał(a)

Basiu, w ogrodzie robić mi się nie chce nic, tylko chodzę i oglądam i ewentualnie donice podlewam. Za to od podglądania tych maluchów nie mogę się oderwać

❤️
ewsyg 21:50, 10 wrz 2022

antracyt napisał(a)
Kolejna relacja z obserwacji jeżowej rodzinki
Maluchów jednak jest 5! Gromadka wylazła na słoneczko, skorzystałam z okazji, żeby je trochę podkarmić i poobserwować. Dostały kocią saszetkę. Trójka to straszne głodomory, jeden trochę skubnął, ale ogólnie zainteresowany był bardziej otoczeniem, a najmniejszy niestety nie chciał jeść i tylko przysypiał. Będę mu się uważniej przyglądać, ale czy robić coś więcej? Maluchy są jeszcze śmiesznie nieporadne w chodzeniu, jedzeniu i w ogóle Myślę, że z suchą karmą sobie jeszcze nie poradzą, mączników nie chcą jeść, więc to pewnie ich mama w nocy zjadła.

Ale słodziaki
Kochana jesteś, że się nimi zajęłaś
Pszczelarnia 15:30, 11 wrz 2022

U mnie jeże w szopie na drzewo. Podjadają kotom. Ale koty boją się jeży a jeże kotów.
antracyt 15:37, 11 wrz 2022

Ewo, ja im tylko codziennie jakieś jedzonko podrzucę, żeby przed zimą odpowiedniej masy nabrały. Aha, maluchów jest jednak 6! Mam nadzieję, że to już koniec stadka. Zauważyłam, że kot omija je szerokim łukiem, pewnie miał już doświadczenia z jeżem Tylko psa muszę pilnować.
O, już dwie Ewy napisały
Ewo Pszczółko, odkąd w zeszłym roku przyłapałam kunę na wyjadaniu kociej karmy staram się tak kota karmić, żeby nic w nocy w misce nie zostawało. Maluchy jeżowe dokarmiam przewaznie jak wychodzą, z tego samego powodu.

Po ostatnich deszczach znowu kilka gałązek daliowych połamało. Powstał z tego całkiem fajny zestaw kolorystyczny, dodałam kilka cyniowych kulek i bukiet gotowy
antracyt 18:59, 11 wrz 2022

Czy cynie powtarzają cechy? Zobaczymy, pierwsza pula nasion zebrana.