Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

hankaandrus_44 09:03, 27 cze 2023

Moja anabelka mają słońce tylko rano, i tylko górne części. Potem półcień. Pięknie wygląda, a podlewam jak inne, od przypadku. wszystkie ogrodowe hortki słońca nie lubią.
Basieksp 09:19, 27 cze 2023

Makao napisał(a)
Dobrze że pada. Obecnie pada u mnie i to solidnie.
Ja wczoraj stwierdziłam że żałuję posadzenia w słońcu hortensji Anabelle. Wystarczy że jeden dzień nie podleję i od razu więdną. Jeszcze nie wiem jak z tego wybrnę ale tylko one są takie problematyczne.

Ja mam dwie małe, ale tak jakoś mi wyszło, że w półcieniu je posadziłam, ale i tak je podlewałam jak była ta susza. A dziś ładnie mokro I jeszcze coś tam kropi, nie jest mocno zimno, dla mnie pogoda prawie idealna
Basieksp 09:22, 27 cze 2023

hankaandrus_44 napisał(a)
Moja anabelka mają słońce tylko rano, i tylko górne części. Potem półcień. Pięknie wygląda, a podlewam jak inne, od przypadku. wszystkie ogrodowe hortki słońca nie lubią.

No ja mam podobne miejsce dla hortensji, wszystkie mam w podobnych miejscach jakieś czas temu posadziłam sobie azalie, dwie w słońcu z odrobina cienia, jedna na pełnym słońcu, kierowałam się opisem, narazie małe ale mają się dobrze
Makao 10:02, 27 cze 2023

Nie wiem czy nie zrobię remontu w swoim ogrodzie. Porażka jak rośliny wsadza się błędnie. Mam taką pianę na swój ogród że jak nie w tym sezonie to w przyszłym pójdzie łopata w ruch
Basieksp 10:22, 27 cze 2023

Makao napisał(a)
Nie wiem czy nie zrobię remontu w swoim ogrodzie. Porażka jak rośliny wsadza się błędnie. Mam taką pianę na swój ogród że jak nie w tym sezonie to w przyszłym pójdzie łopata w ruch

Spokojnie mi by to pasowało, bo zauważyłam, że jak czegoś nie przesadzam to się trochę nudzę ja uwielbiam sadzić, przesadzać, dosadzić już mam na dziś w planach liliowce przesadzić, bo inne rośliny mi je zagłuszyły i tym sposobem kilka kęp powędruje na inne miejsce jest mokro, całą dużą kępę wykopię powinno być ok
Roocika 10:27, 27 cze 2023

Makao napisał(a)
Dobrze że pada. Obecnie pada u mnie i to solidnie.
Ja wczoraj stwierdziłam że żałuję posadzenia w słońcu hortensji Anabelle. Wystarczy że jeden dzień nie podleję i od razu więdną. Jeszcze nie wiem jak z tego wybrnę ale tylko one są takie problematyczne.

Warto przesadzić do półcienia albo chociaż tak, żeby południowe słonko nie prażyło. Też kiedyś posadziłam w słońcu i zabierałam bo wyglądała marnie.
Makao 12:08, 27 cze 2023

Basieksp napisał(a)

Spokojnie mi by to pasowało, bo zauważyłam, że jak czegoś nie przesadzam to się trochę nudzę ja uwielbiam sadzić, przesadzać, dosadzić już mam na dziś w planach liliowce przesadzić, bo inne rośliny mi je zagłuszyły i tym sposobem kilka kęp powędruje na inne miejsce jest mokro, całą dużą kępę wykopię powinno być ok

Roocika napisał(a)

Warto przesadzić do półcienia albo chociaż tak, żeby południowe słonko nie prażyło. Też kiedyś posadziłam w słońcu i zabierałam bo wyglądała marnie.

Już mam pomysł. Większą część Anabelek wsadzę w nogi orzecha włoskiego a część wsadzę do donic. Irenka M tak ma i trzyma je całym rokiem w donicach i wyglądają super. Będę mogła trzymać je przed domem bo tam mam cień.
A za to spod orzecha zabiorę żółtolistne juki bo nie kwitną mi tam i wsadzę za Anabelki w słońce.
Trochę mi ulżyło

Tylko teraz muszę się wypytać kiedy lepiej przesadzać hortki? Jesienią?
Rojodziejowa 12:25, 27 cze 2023

A pod orzechem to nie jest dość ryzykowne miejsce?
Basieksp 12:30, 27 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)
A pod orzechem to nie jest dość ryzykowne miejsce?

Też tak sobie pomyślałam. Niby jak się systematycznie pod nim sprząta to powinno być ok, ale mogę się mylić?
Joku 12:47, 27 cze 2023

Myśl o reorganizacji najbardziej nasłonecznionej części ogrodu też nie jest mi obca z powodu coraz częstszej suszy. Natomiast przesadzanie już zaczyna męczyć.