Moja anabelka mają słońce tylko rano, i tylko górne części. Potem półcień. Pięknie wygląda, a podlewam jak inne, od przypadku. wszystkie ogrodowe hortki słońca nie lubią.
Ja mam dwie małe, ale tak jakoś mi wyszło, że w półcieniu je posadziłam, ale i tak je podlewałam jak była ta susza. A dziś ładnie mokro I jeszcze coś tam kropi, nie jest mocno zimno, dla mnie pogoda prawie idealna
No ja mam podobne miejsce dla hortensji, wszystkie mam w podobnych miejscach jakieś czas temu posadziłam sobie azalie, dwie w słońcu z odrobina cienia, jedna na pełnym słońcu, kierowałam się opisem, narazie małe ale mają się dobrze
Nie wiem czy nie zrobię remontu w swoim ogrodzie. Porażka jak rośliny wsadza się błędnie. Mam taką pianę na swój ogród że jak nie w tym sezonie to w przyszłym pójdzie łopata w ruch
Spokojnie mi by to pasowało, bo zauważyłam, że jak czegoś nie przesadzam to się trochę nudzę ja uwielbiam sadzić, przesadzać, dosadzić już mam na dziś w planach liliowce przesadzić, bo inne rośliny mi je zagłuszyły i tym sposobem kilka kęp powędruje na inne miejsce jest mokro, całą dużą kępę wykopię powinno być ok
Już mam pomysł. Większą część Anabelek wsadzę w nogi orzecha włoskiego a część wsadzę do donic. Irenka M tak ma i trzyma je całym rokiem w donicach i wyglądają super. Będę mogła trzymać je przed domem bo tam mam cień.
A za to spod orzecha zabiorę żółtolistne juki bo nie kwitną mi tam i wsadzę za Anabelki w słońce.
Trochę mi ulżyło
Tylko teraz muszę się wypytać kiedy lepiej przesadzać hortki? Jesienią?
Myśl o reorganizacji najbardziej nasłonecznionej części ogrodu też nie jest mi obca z powodu coraz częstszej suszy. Natomiast przesadzanie już zaczyna męczyć.