Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 13:25, 27 cze 2023

Joku napisał(a)
Myśl o reorganizacji najbardziej nasłonecznionej części ogrodu też nie jest mi obca z powodu coraz częstszej suszy. Natomiast przesadzanie już zaczyna męczyć.

Ja na takiej najbardziej narażonej na suszę rabacie mam juki i posadziłam tam dużo rudbekii, będą kwitły do późnej jesieni, w tą dużą suszę może dwa, trzy razy mocniej je podlałam a wiosną kwitły tam kosaćce, ich jeszcze więcej chcę tam dosadzić, one bez podlewania ładnie kwitły i rosną sadziłam tam też dziewanny, takie zwykłe, ale nie przyjęły się, może pora była nieodpowiednia?
sylwia_slomc... 14:28, 27 cze 2023

Basieksp napisał(a)

Spokojnie mi by to pasowało, bo zauważyłam, że jak czegoś nie przesadzam to się trochę nudzę ja uwielbiam sadzić, przesadzać, dosadzić już mam na dziś w planach liliowce przesadzić, bo inne rośliny mi je zagłuszyły i tym sposobem kilka kęp powędruje na inne miejsce jest mokro, całą dużą kępę wykopię powinno być ok

Dla liliowców w tej chwili to zły czas na przesadzanie bo one właśnie wchodzą w fazę kwitnienia i są tuż po, w trakcie lub tuż przed. Lepiej zaczekać do września. A osobiście to najlepiej to robić wiosną jak puszczają nowe liście.
Basieksp 16:39, 27 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dla liliowców w tej chwili to zły czas na przesadzanie bo one właśnie wchodzą w fazę kwitnienia i są tuż po, w trakcie lub tuż przed. Lepiej zaczekać do września. A osobiście to najlepiej to robić wiosną jak puszczają nowe liście.

To chyba poczekam
Makao 18:53, 27 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)
A pod orzechem to nie jest dość ryzykowne miejsce?

Ze względu na juglon? Nie wiem jak to się skończy. Kiedyś miałam już pod nim hortensje ogrodowe. Rosły ładnie i zdrowo tylko nie kwitła ze względu na wiosenne przymrozki. Spróbuję. Jak nie dadzą rady to zlikwiduję całkiem.
Basieksp 20:14, 27 cze 2023

Makao napisał(a)

Ze względu na juglon? Nie wiem jak to się skończy. Kiedyś miałam już pod nim hortensje ogrodowe. Rosły ładnie i zdrowo tylko nie kwitła ze względu na wiosenne przymrozki. Spróbuję. Jak nie dadzą rady to zlikwiduję całkiem.

Musisz w miarę systematycznie zbierać liście a potem łupiny od orzechów, wtedy powinno być w miarę ok też kiedyś mieliśmy orzech u sąsiada co prawda, ale prawie zupełnie przy płocie, zbierałam wszystko dokładnie i nie było z nim problemu
Gosialuk 20:35, 27 cze 2023

Pod orzechem hortensje powinny dać radę. U mojej mamy nawet hortensja pnąca posadzona tuż przy starym orzechu dobrze rośnie.
Makao 20:59, 27 cze 2023

Mam nadzieję. Innego cienia nie mam
Rojodziejowa 21:23, 27 cze 2023

Makao napisał(a)

Tak, ze względu na juglon.

Ale widzisz, z tego co dziewczyny piszą, to się okazuje, że i w tym przypadku trzeba się przekonać na własnym ogrodzie
Gruszka_na_w... 21:27, 27 cze 2023

Miałam kota Filemona, który okazał się być kotką, ale imię zostało. Żył z nami 16 lat. Oby temu Waszemu szczęściarzowi los dalej sprzyjał, bo trafił idealnie.

Pierwszy raz widzę judaszowce wyhodowane z nasionka. Niesamowite! Życzę powodzenia w ich dalszej uprawie. Były to wielki sukces.

Masz zachwycające lilie. Pięknie się prezentują, a kwitnienia dębolistnej bardzo zazdroszczę. Mnie nie udało się zachować swojej w ogrodzie. Padła po dwóch sezonach. Miała zachwycające jesienne wybarwienie liści.

Śliczne paprotki dostałaś w paczce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 21:48, 27 cze 2023

Basieksp napisał(a)

Spokojnie mi by to pasowało, bo zauważyłam, że jak czegoś nie przesadzam to się trochę nudzę ja uwielbiam sadzić, przesadzać, dosadzić już mam na dziś w planach liliowce przesadzić, bo inne rośliny mi je zagłuszyły i tym sposobem kilka kęp powędruje na inne miejsce jest mokro, całą dużą kępę wykopię powinno być ok

Basia mam bardzo podobnie zawsze znajdę jakąś roślinę ,którą trzeba przesadzić

dzisiaj przesadzałam kwitnące liliowce -z dużą bryłą -sadzone w zeszłym sezonie -ale ja robię te przesadzanki na własne ryzyko -jeśli nie chcesz ryzykować ,to wybierz inny czas

kolorowo w ogrodzie ,pięknie i tyle dobroci na krzakach