Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

GorAna 17:42, 30 sty 2024

Basieksp napisał(a)
A tymczasem, ja się trochę obijałam ogrodowo, z kichającym nosem, a eM podziałał W tunelu wysiał salaty, szpinak i rzodkiewki

Basiu, to już masz nadzieję na nowalijki
Dopytam się co do "szklarni"
Mój tunel foliowy, malutki bo pierwszy raz, porwał wiatr i zastanawiam się nad takim z poliwęglanu. Możesz mi coś doradzić w tym względzie?
Basieksp 19:04, 30 sty 2024

GorAna napisał(a)

Basiu, to już masz nadzieję na nowalijki
Dopytam się co do "szklarni"
Mój tunel foliowy, malutki bo pierwszy raz, porwał wiatr i zastanawiam się nad takim z poliwęglanu. Możesz mi coś doradzić w tym względzie?

Mamy z poliwęglanu, już 4 rok. Podstawę mamy z drewna, nie chcieliśmy z betonu, drewno napewno będzie do wymiany, ale pomyśleliśmy, że będzie cieplejsze niż np. bloczki betonowe. Jak będziemy wymieniać tą podstawę, to zrobimy ją odrobinę mniejszą, tak by poliwęglan zachodził poza nie, teraz opiera się na tych belkach i woda na nie spływa, nasz błąd. Poza tym to jesteśmy z tunelu bardzo zadowoleni, pod uprawy sprawdzą się W tym roku eM chce kupić i zamontować dwa okienka, z takim automatycznym otwieraniem się, warto je zamówić od razu. My mamy tylko dwoje drzwi na szczytach, jak jesteśmy w pracy to nie ma kto pilnować ich otwierania, a okienka powinny same się regulować
Tu mam zdjęcie jak ją postawiliśmy Teraz dookoła jest podsypana ziemią.
Są te różne grubości profili i poliwęglanu. Grubsze, wiadomo mocniejsze. Poliwęglan grubszy to i cieplejszy
Basieksp 19:30, 30 sty 2024

Podstawę mamy przymocowaną do metalowych kątowników, około 60 cm, one są w kilku miejscach wbite w glebę i przykręcone do podstawy, tu na zdjęciu widać taki jeden. Można kupić gotowe kotwy, my mieliśmy akurat takie kątowniki. Jak narazie, odpukać, żadna wichura tego nie ruszyła
Muszelka 20:54, 30 sty 2024

A my mamy domek ogrodnika z poliwęglanu. Postawiony jest na płytach chodnikowych.

Jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Zero konserwacji. Wygląda tak, jak w roku postawienia.

Przeżył bez żadnego uszczerbku wichurę w sierpniu 2017 r., która położyła w mojej okolicy 6 tysięcy hektarów drzew, zerwała setki dachów, dokonała potwornych zniszczeń lokalnej infrastruktury.

Materiał jest lekki, ale bardzo trwały. Trzeba poliwęglan solidnie przytwierdzić do podłoża.

Rojodziejowa 21:14, 30 sty 2024

O, taki kolor poliwęglanu to raczej niespotykany
ewsyg 21:15, 30 sty 2024

Basiu, u Ciebie już wysiewy. Zdrowiej kochana. Cenne informacje na temat tunelu i domku ogrodnika
Magara 21:23, 30 sty 2024

Basieksp napisał(a)
A tymczasem, ja się trochę obijałam ogrodowo, z kichającym nosem, a eM podziałał W tunelu wysiał salaty, szpinak i rzodkiewki

Basia, czy ja dobrze pamiętam, że Wasz tunel nie jest ogrzewany a dogrzewacie go jedynie jak już są w nim pomidory???
Też bym już może coś posiała???

P.S. No i zdrowia oczywiście życzę
Basieksp 21:29, 30 sty 2024

Muszelka napisał(a)
A my mamy domek ogrodnika z poliwęglanu. Postawiony jest na płytach chodnikowych.

Jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Zero konserwacji. Wygląda tak, jak w roku postawienia.

Przeżył bez żadnego uszczerbku wichurę w sierpniu 2017 r., która położyła w mojej okolicy 6 tysięcy hektarów drzew, zerwała setki dachów, dokonała potwornych zniszczeń lokalnej infrastruktury.

Materiał jest lekki, ale bardzo trwały. Trzeba poliwęglan solidnie przytwierdzić do podłoża.

Nie przypomina w wyglądzie poliwęglanu, bardzo ładny piszesz o nawałnicy z 2017r., ja mieszkam kilka kilometrów od miejsca gdzie zginęły te dzieci, harcerze podczas tej nawałnicy. Rano, te wszystkie dzieci były ewakuowane do naszej szkoły. Rano bo nie można było do nich dotrzeć, przez powalone drzewa. To są smutne wspomnienia, ale takie w życiu też się zdarzają, oby jak najmniej.
Basieksp 21:30, 30 sty 2024

ewsyg napisał(a)
Basiu, u Ciebie już wysiewy. Zdrowiej kochana. Cenne informacje na temat tunelu i domku ogrodnika

Ja już jestem zdrowa, łagodnie przeszłam to przeziębienie
Basieksp 21:31, 30 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
O, taki kolor poliwęglanu to raczej niespotykany

Ładny prawda też mi się podoba