Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Muszelka 21:33, 30 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
O, taki kolor poliwęglanu to raczej niespotykany

A wiesz, że daszek jest czarny, a w środku jest jasno, jakby był przezroczysty. Takie czary-mary

Córka ma jasnoszary. Też chwali.
Basieksp 21:33, 30 sty 2024

Magara napisał(a)

Basia, czy ja dobrze pamiętam, że Wasz tunel nie jest ogrzewany a dogrzewacie go jedynie jak już są w nim pomidory???
Też bym już może coś posiała???

P.S. No i zdrowia oczywiście życzę

Dokładnie tak, tylko w tym roku, ze względu na ceny prądu chyba trochę później posadzimy pomidory, by nie trzeba było ich tyle dogrzewać zobaczymy jaka będzie pogoda już nie kicham
Muszelka 21:40, 30 sty 2024

Basieksp napisał(a)

Nie przypomina w wyglądzie poliwęglanu, bardzo ładny piszesz o nawałnicy z 2017r., ja mieszkam kilka kilometrów od miejsca gdzie zginęły te dzieci, harcerze podczas tej nawałnicy. Rano, te wszystkie dzieci były ewakuowane do naszej szkoły. Rano bo nie można było do nich dotrzeć, przez powalone drzewa. To są smutne wspomnienia, ale takie w życiu też się zdarzają, oby jak najmniej.

Tak, to ta sama nawałnica, w której zginęli harcerze (chyba gdzieś na północy Polski?).
Magara 22:04, 30 sty 2024

Basieksp napisał(a)

Dokładnie tak, tylko w tym roku, ze względu na ceny prądu chyba trochę później posadzimy pomidory, by nie trzeba było ich tyle dogrzewać zobaczymy jaka będzie pogoda już nie kicham

Czyli z pamięcią u mnie nie najgorzej

A te szpinaki i rzodkiewki i sałaty zawsze tak wcześnie sialiście??? Kusi mnie, kusi....
Szpinak w foliaku w zeszłym roku też wysiewałam, bardzo byłam zadowolona, ale wydaje mi się, że to był siew marcowy.
Rzodkiewki mi za to w ogóle nie wychodzą, czego nie pojmuję Sieję od paru lat, do skrzyń, do foliaka, a zbiorów nie ma, jakieś małe pipki Nawet na taśmie już próbowałam i taki sam efekt. Ułomność to moja wielka i rozpacz, bo rzodkiewki uwielbiam i nie wiem jaka może tkwić wielka tajemnica w wyhodowaniu własnych rzodkiewek???
Basieksp 23:08, 30 sty 2024

Magara napisał(a)

A te szpinaki i rzodkiewki i sałaty zawsze tak wcześnie sialiście??? Kusi mnie, kusi....
Szpinak w foliaku w zeszłym roku też wysiewałam, bardzo byłam zadowolona, ale wydaje mi się, że to był siew marcowy.
Rzodkiewki mi za to w ogóle nie wychodzą, czego nie pojmuję Sieję od paru lat, do skrzyń, do foliaka, a zbiorów nie ma, jakieś małe pipki Nawet na taśmie już próbowałam i taki sam efekt. Ułomność to moja wielka i rozpacz, bo rzodkiewki uwielbiam i nie wiem jaka może tkwić wielka tajemnica w wyhodowaniu własnych rzodkiewek???

To wysiew mojego eM zapowiedział, że jak będą przymrozki to agrowłukniną przykryje zobaczymy czy nie za wcześnie, ale to naprawdę już takie wywoływanie wiosny a rzodkiewki z tego co kojarzę, to lubią wilgoć i nie lubi upałów
Patrycja_KG_Lu 08:17, 31 sty 2024

Magara napisał(a)

Czy miałaś nadmiar nadziemnej części? Nać Ci nie żółkła przypadkiem? Jak ma za dużo wody to tak wtedy się dzieje i nie ma dużej bulwy.
Muszelka 10:10, 31 sty 2024

Kiedyś były odmiany rzodkiewek do wiosennego i jesiennego wysiewu (posiadały łatkę "warzyw krótkiego dnia").

Teraz są również nasiona do całosezonowego wysiewu, np. 'Carmesa'.

Z rzodkiewką wcale się nie certolę. Wysiewam od wczesnej wiosny do jesieni. Jako przedplon, a potem, gdzie zrobi się jakieś wolne miejsce na grządce. Rośnie i cieszy podniebienia.

Może faktycznie za dużo jej wody dajesz? A może ją adorujesz? Mam wrażenie, że rzodkiewka nie lubi, jak się na nią zwraca uwagę
Basieksp 10:31, 31 sty 2024

Fajny patent na nasionka muszę poszperać w szafach, bo napewno mam podobne segregatory na płyty my na rzodkiewki najbardziej zwracamy uwagę na wiosnę, potem, jest traktwana tak jak piszesz, trochę o niej zapominamy bliżej jesieni, jak robi się luźniej, znowu ją wysiewamy. Rośnie różnie, większa, mniejsza, jak za duża to lubi czasami pękać, zdaży się też robakiem.
Muszelka 10:38, 31 sty 2024

Tak, fajny patent. Polecam. Nasiona mam posegregowane w kolejności wysiewu.

Fasola strasznie pogrubia strony

Zmykam do pracy. Dobrego dnia!
Kordina 12:45, 31 sty 2024

Super patent Muszelko na przechowanie nasion