Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Basi i Romka

ajka 21:49, 02 wrz 2024

Basieksp napisał(a)
I taki dzień w ogrodzie

Basiu cudne te kadry, masz ładne źurawki i paprocie, widać że dobrze się czują u ciebie.

Wiesz, że ja jeszcze nigdy nie robiłam takich ozdób jak ty na stół ogrodowy? Chyba muszę zacząć. Wrzosowe kompozycje to dobry pomysł.
ElzbietaFranka 22:23, 02 wrz 2024

Basieksp napisał(a)
Po południu poszłam podziałać, ale tylko trochę, bo na ogrodowy obchód, przyszła do mnie równie zakręcona ogrodowo sąsiadka
Ale odrobinę zrobiłam. Będzie kolejna obwódka, przy okazji porządkuje trochę rabaty
Tak to teraz wygląda. Kostka tak tylko położona i zarośnięta trawą.

Tu zrobiony kawałek ale jeszcze nie dokończony

Na tym zakręcie posadzę liliowce, białe goździki zmienią miejscówkę

Basiu bezpośrednio na ziemię kładziesz czy między szpary, fugu jakaś zalewa zalejesz.
Mnie też to czeka. Obwódki były robione 12 lat temu rabaty się rozrosły i obwódki zarośnięte. Jak tylko się ochłodzi to ruszam z pracami na razie mnie kręgosłup nawala.

Będę jeszcze dawała obrzeża od wewnątrz kupowałam w zeszłym roku i trzeba to zużyć.
Jeszcze zaleje te fugi zaprawa jest gotowa w workach. Jednak trawa wrasta a później trudno ją wypielic.

Jestem teraz na etapie rozchodnika mam ich dosyć sporo, ale dzisiaj jeszcze kupiłam
Basieksp 23:01, 02 wrz 2024

ajka napisał(a)

Basiu cudne te kadry, masz ładne źurawki i paprocie, widać że dobrze się czują u ciebie.

Wiesz, że ja jeszcze nigdy nie robiłam takich ozdób jak ty na stół ogrodowy? Chyba muszę zacząć. Wrzosowe kompozycje to dobry pomysł.

Te wrzosy może takie skromne na początek, ale kolor mi się podobał i tak przy okazji jakiś zakupów je kupiłam a paprocie lubię, ten dość mokry sezon u nas, im służy mokro, dużo cienia, chyba im pasuje
Basieksp 23:08, 02 wrz 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Basiu bezpośrednio na ziemię kładziesz czy między szpary, fugu jakaś zalewa zalejesz.
Mnie też to czeka. Obwódki były robione 12 lat temu rabaty się rozrosły i obwódki zarośnięte. Jak tylko się ochłodzi to ruszam z pracami na razie mnie kręgosłup nawala.

Będę jeszcze dawała obrzeża od wewnątrz kupowałam w zeszłym roku i trzeba to zużyć.
Jeszcze zaleje te fugi zaprawa jest gotowa w workach. Jednak trawa wrasta a później trudno ją wypielic.

Jestem teraz na etapie rozchodnika mam ich dosyć sporo, ale dzisiaj jeszcze kupiłam

Nie daje żadnych fug, ani zapraw, tak bezpośrednio na ziemię. Wrazie czegoś, łatwo to rozbiorę, zmienię kształt, będę mogła powiększyć, bez wymiany ziemi w tym miejscu zielsko trochę wrasta pomiędzy, ale dość łatwo się je wyrywa z ziemi. Ja mam kostkę z naszych wjazdów na posesję, bo robili nam drogę i na wjazdy kładli swój polbruk. Jeszcze dużo polbruku nam zostanie. Może jakiś pomysł jeszcze wpadnie do głowy?
Urszulla 23:42, 02 wrz 2024

U mnie też upalnie i nic się nie chce, a ogród żyje swoim życiem. Fajnie ogląda się czyjąś rewolucję, obrzeże pierwsza klasa
Kordina 00:13, 03 wrz 2024

Basieksp napisał(a)
...Mam za to problem z rabatą przed domem, jest tam słońce, wiatry. Tam naturalistyczna rabata średnio pasuje i nic mi tam nie wychodzi...

Ja też zmieniam moją nasłonecznioną non stop i przeszukałam z moich roślin, które są sucholubami i tak mam już wsadzone perowskie, dojdą rozchodniki ‘Purple Emperor’ i ościsty Blue Spruce a pomiędzy przetaczniki w 3 kolorach Taki plan a rzeczywistość zweryfikuje
Basieksp 08:43, 03 wrz 2024

Kordina napisał(a)

Ja też zmieniam moją nasłonecznioną non stop i przeszukałam z moich roślin, które są sucholubami i tak mam już wsadzone perowskie, dojdą rozchodniki ‘Purple Emperor’ i ościsty Blue Spruce a pomiędzy przetaczniki w 3 kolorach Taki plan a rzeczywistość zweryfikuje

Perowskie też tam posadziłam, narazie małe, dodałam rozchodniki, trochę lawendy, stipę, rosną tam też dwie duże juki i one mi wszystko psują. Piszę i czytam, no i już robi się bałagan, chyba za dużo, bo jeszcze coś tam rośnie. Ale już nie będę wypisywać, tylko chyba muszę kolejną eksmisję zrobić no i tak to mi wychodzi
Basieksp 08:45, 03 wrz 2024

Urszulla napisał(a)
U mnie też upalnie i nic się nie chce, a ogród żyje swoim życiem. Fajnie ogląda się czyjąś rewolucję, obrzeże pierwsza klasa

Dziękuję za pochwałę, ale muszę to skończyć wczoraj nic nie robiłam, może dziś coś mi się uda, jak już zaczęłam to chciałabym szybko skończyć
Agatorek 16:45, 03 wrz 2024

U nas dziś juz upał. W sumie już wczoraj po południu zaczęło przygrzewać. I tak przez cały tydzień.
Ogrodowanie mam z głowy
Basieksp 20:29, 03 wrz 2024

Agatorek napisał(a)
U nas dziś juz upał. W sumie już wczoraj po południu zaczęło przygrzewać. I tak przez cały tydzień.
Ogrodowanie mam z głowy

U nas to samo. Akurat podlałam trochę, to co już zaczyna więdnąć. Niby tyle deszczu wcześniej u nas było a jak szybko wszystko wysycha. Też ogrodowanie sobie odpuściłam