Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 12:41, 13 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
sasanka u mnie dopiero wyłazi a tulipany w liściach jeszcze bez pąków.

Basia piękna ta wiosna u Was. U nas też sucho.

Mo ładnie wszystko się rozkreca, tylko ogólnie, jeszcze bałam mam. Sprzątam, ciągle się kręcę i jakoś nic mi nie ubywa tej pracy ogrodowej Chociaż wczoraj nie miałam całego dnia ,ale ogarnęłam truskawki i cały pas pod płotem, podgranicznik z żywopłoty za siarka zaczynał znowu przełazić do mnie, muszę jakieś solidne zapory wymyślę, bo narazie miałam takie kombinowane z tego co akurat miałam.
Joku 21:09, 13 kwi 2025

Ja też myślę o zaporach przeciwko podagrycznikowi. Na samym początku zakopałam plastikowe obrzeże ale obawiam się że nie wystarczy. Świństwo zaczyna przełazić od sąsiada .
Basieksp 21:30, 13 kwi 2025

Joku napisał(a)
Ja też myślę o zaporach przeciwko podagrycznikowi. Na samym początku zakopałam plastikowe obrzeże ale obawiam się że nie wystarczy. Świństwo zaczyna przełazić od sąsiada .

Mam podobnie. U mnie dodatkowo problemem jest to, że on rośnie w żywopłocie z grabu u sąsiada. Nie ma tam dojścia by go wykarczować. Sasiad ma zadbaną działkę ale pomiędzy żywopłot a płot nikt się nie wciśnie by wykarczować ten podgranicznik. Z naszej strony jest trochę niżej i ziemia się osuwa na te moje zapory. Też mam kawałek foli kubełkowej, ale to się osuwa. Najlepiej byłoby coś betonowego, przydałoby coś sztywnego. Wszędzie dokoła działki mamy betonowe murki, a z tej jednej strony płot już był, sąsiad go już miał i tak zostało, bez murku.
mrokasia 21:40, 13 kwi 2025

Boszszsz, ja mam podagrycznika w borówkach. Dostałam od teściowej . Tępię zawzięcie bez powodzenia.
Basieksp 21:45, 13 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Boszszsz, ja mam podagrycznika w borówkach. Dostałam od teściowej . Tępię zawzięcie bez powodzenia.

Na rabatach też mi się pokazuje i mogę go jakoś wyrwać, na chwilę jest spokój. Ale w w tym żywopłocie jest go najwięcej.
mrokasia 21:48, 13 kwi 2025

Ja mam w żywopłocie sąsiada winobluszcz…
Joku 21:57, 13 kwi 2025

Ostatnio oglądałam w którymś z marketów betonową palisadę, zastanawiałam się czy jej nie wykorzystać. Przede wszystkim ze względu na jej niewielką wagę. W innym miejscu mam właśnie betonowe obrzeża (pozostały nam z budowy podjazdu) i one się lepiej sprawdzają, są sztywniejsze.

O czymś takim myślę

Basieksp 22:15, 13 kwi 2025

Joku napisał(a)
Ostatnio oglądałam w którymś z marketów betonową palisadę, zastanawiałam się czy jej nie wykorzystać. Przede wszystkim ze względu na jej niewielką wagę. W innym miejscu mam właśnie betonowe obrzeża (pozostały nam z budowy podjazdu) i one się lepiej sprawdzają, są sztywniejsze.

O czymś takim myślę

To by było fajne w sumie mam na stryszku garażu dużo dachówek, ale ich mi trochę szkoda, jedną, dwie to moge sobie do czegoś wziąć ale ten płot ma jakie 50 metrów długości. Jak była nawałnica to się przydały. A to jest fajne, muszę u nas zobaczyć
Basieksp 22:26, 13 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Ja mam w żywopłocie sąsiada winobluszcz…

Ja w zeszłym roku wpadłam nawet na pomysł, że na czworakach się tam wcisnę i trochę go wyrwę, sąsiadka się zgodziła, ale eM wybił mi ten pomysł z głowy, no i dobrze, bo pewnie bym tam utknęła cała podrapana
Magara 22:50, 13 kwi 2025

Basia, u Ciebie chyba faktycznie dziś było ciepło i słonecznie
U nas też, ale wiatr łeb urywał
Macie zagwozdkę z tymi przegrodami. U mnie chwast się sieje zewsząd. Ale postanowiłam w tym roku ściółkować zapłocie skoszoną trawą, podobno coś może pomóc