Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka - powolne spełnianie marzeń.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń.

Anda 14:15, 12 gru 2020

Kaliny sztywnolistne są bardzo ładne, zwłaszcza takie większe, wielopniowe. Ładnie pachną. Wg mnie ładniej wyglądają w półcieniu niż na słońcu

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nyna76 20:05, 12 gru 2020

Ewuś właśnie od rana słońce tak do 14 pewnie, potem pewnie przesłoni je domek.

Ale wczoraj zaskoczył mnie totalnie mój 13 letni syn, bo powiedział,że mogłaby być brzoza ... 2 szczepione na pniu po a w środku kapliczka też brzmi cudnie.

Czy ja dobrze myślę, że z obu stron powinno być to samo?
Helen 20:07, 12 gru 2020

Ania, a nie szczepione są za duże na Twoją działkę czy Ci się nie podobają?
Anda 20:35, 12 gru 2020

nyna76 napisał(a)
Ewuś właśnie od rana słońce tak do 14 pewnie, potem pewnie przesłoni je domek.

Ale wczoraj zaskoczył mnie totalnie mój 13 letni syn, bo powiedział,że mogłaby być brzoza ... 2 szczepione na pniu po a w środku kapliczka też brzmi cudnie.

Czy ja dobrze myślę, że z obu stron powinno być to samo?

A to zależy od paru czynników, np. umiejscowienia, otoczenia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nyna76 21:34, 12 gru 2020

To miejsce to sam narożnik działki, pod samym płotem betonowym. Już puszczam po nim bluszcz.

Kąt widoczny będzie z prawej strony domku i od tyłu idąc do domku narzędziowego.

Podoba mi się też lipa, ale ktoś zwrócił uwagę na mszyce ... ?

Trzeba jakoś zamknąć ten kąt, żeby było przytulnie, tajemniczo ...
Jak widać tworzy się tam kącik z drewnem.
nyna76 01:26, 13 gru 2020

Mysza napisał(a)
Hej Ania.
Ładnie zaplanowałaś rabaty
Daglezji szkoda...oj szkoda, ale jak nie było rady na sąsiada to trudno.
Będę podglądać.
Pozdrawiam.

Myszo- Gosiu witam Cię serdecznie. Masz rację, że szkoda i choć starałam się przez 10 lat utrzymać drzewo przy życiu, to też przerażały mnie oberwane gałęzie po wichurach.

Drzewa są piękne, widziałam Twój brzozowy zagajnik i czekam również jak Renia na Twój nowy ogród. Z taką wiedzą i doświadczeniem na pewno powstanie coś pięknego. Załóż wątek, chcemy w tym uczestniczyć
Anda 15:27, 13 gru 2020

Wg mnie niekoniecznie muszą być dwa drzewka takie same. Mogą być i dwa różne, ale pasujące do siebie

Lipy są piękne. Mszyce... nie wiem. Gdzie nie ma mszyc wiosną? Dla ptaków to pożywienie Mam niedaleko tutaj aleję lipową i za płotem mojego ogródka rośnie lipa, pewnie ptaki przyniosły. Nie zauważyłam mszyc, ale wiosną sikorki bardzo chętnie się na niej uwijają

nyna76 16:50, 13 gru 2020

Ewuś mam pytanie, czy skoro masz kompost z kompostowni czyli zakładam dobry to siejesz facelię by na maxa wzbogacić stanowisko ?

Pytam, bo mam w planach wiele na przyszły rok do zrobienia i działka po budowie nie będzie wyglądała szczególnie atrakcyjnie jeszcze przez jakiś czas, więc nie muszę się spieszyć z wykańczaniem na już.

I teraz się zastanawiam: mam rabatę całkowicie do założenia od nowa, teraz też spełnia rolę przechowalnika.
Chcę zrobić tak jak mi wcześniej radziłaś- no dig.

co miałabym zrobić po kolei żeby było ok?
-wysadzić rośliny
-nanieść kompost, obornik, mączkę i drobną korę
-zasiać facelię , kiedy przekopać?
-sadzić jesienią byliny.

To będzie największa moja rabata i chcę żeby było ok.

Czy mimo zasiania facelii mogę posadzić tam cisowe stożki? Nie chciałabym ich trzymać całe lato w doniczkach.
sylwia_slomc... 17:15, 13 gru 2020

nyna76 napisał(a)
Sylwio bo wiesz, wszystko jest potrzebne ...
Z jednej strony dom pełen wszelkich dobroci jest taki przytulny i kochany, ale czy my naprawdę potrzebujemy tego wszystkiego?

"Przychodzimy na świat bez niczego i odchodzimy bez niczego. W międzyczasie kłócimy się o wszystko ..."

Jeszcze mnie to wszystko przygniata.

Ale cieszę się że mam tu swój ogrodowiskowy świat.
Nic dodać nic ująć dokładnie to samo ciągle powtarzam....
sylwia_slomc... 17:16, 13 gru 2020

nyna76 napisał(a)
Znalazłam w wątku u Miry -skopiowałam eobie na szybko- może ktoś też skorzysta.

Mieszanka do powojników autorstwa Marysi Mufki:nawożenie w kwietniu
2 garście obornika granulowanego bydlęcego
2 garście dolomitu
1 garść popiołu drzewnego z kominka
1 garść wiórków rogowych
Taką porcję dostaje wiosną każdy powojnik, lekko przemieszam palcami z ziemią (a w zasadzie kompostem, bo nim są obsypane jesienią nasady powojników). Ten przepis dostałam d doświadczonej ogrodniczki, która ma cudowne powojniki.
Dodatkowo wtykam w ziemię wokoło po 4 tabletki nadmanganianu potasu, co ma chronić przed uwiądem. To ostatnie może to "magia", ale kosztuje grosze, co mi szkodzi, a fakt, że uwiądu nie mam, chociaż nie wiem, czy to skutek tych tabletek.

Skutek tabletek, ja w marcu podlewam roztworem nadmanganianu potasu i czosnku