Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka - powolne spełnianie marzeń.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń.

antracyt 14:12, 19 lis 2020

Hehe, ja to mogłabym wpaść do Violi po chryzantemy, ale pewnie jeszcze kwitną
violaskom 14:37, 19 lis 2020

antracyt napisał(a)
Hehe, ja to mogłabym wpaść do Violi po chryzantemy, ale pewnie jeszcze kwitną

Zuza jeszcze kwitną, ale pewnie po przymrozkach padną wtedy jak nie będzie mrozu to można będzie je wykopać. Zapraszam. Mam do wydania jeszcze żółte, chyba pokazałam je u siebie.
Nowa12 14:49, 19 lis 2020

Anda napisał(a)
Skoro masz piasek, to kompostu nigdy za dużo. Jeśli możesz, to skombinuj teraz na rabaty kompost z kompostowni miejskiej. Ziemia jeśli już, to tylko beztorfowa. Nie wiem, czy masz do takiej dostęp.
Ja teraz przechodzę na metode no dig i w ogóle nie przekopuję ziemi. Jedynie dziury na nowo wsadzane rośliny kopię

Głębokie kopanie nie ma wg mnie sensu, bo mikroorganizmy najefektywniej pracują w pierwszych 20 cm gleby. Im głębiej tym mniej powietrza i procesy przemiany materii zachodzą wolniej. Przy przekopywaniu przewracasz świat tych pożytecznych mikroorganizmów do góry nogami i zakłócasz ich pracę.

Koniecznie powinnaś wszystko ściółkować. Ta ściółka też przemieni się w piękny humus ulepszający glebę

Słuchałaś już może tego?
https://naturalnie-o-ogrodach.simplecast.com/episodes/75-wrzesien

U mnie też ddżownice są płytko pod glebą. Ale jest ich mnóstwo. Tylko jak zdzieram darń pod nową rabatę to niestety ale wydobywam je na górę. Ale tego chyba nie da się uniknąć. A zdzieram darń bo jest to okazja do zabicia pędraków które też są u mnie bardzo płytko w korzeniach trawy.
Anda 15:09, 19 lis 2020

Nowa12 napisał(a)

U mnie też ddżownice są płytko pod glebą. Ale jest ich mnóstwo. Tylko jak zdzieram darń pod nową rabatę to niestety ale wydobywam je na górę. Ale tego chyba nie da się uniknąć. A zdzieram darń bo jest to okazja do zabicia pędraków które też są u mnie bardzo płytko w korzeniach trawy.

Teraz jest wilgotno, to one w ogóle płytko siedzą. Na trawniku mam pełno kopczyków Ja niestety wczoraj sadząc cebulki też parę uszkodziłam Przeprosiłam, zakopałam i mam nadzieję, że przeżyją

Pędraków aż tak dużo nie mam w tym roku. Kosy wiosną oczyściły teren skutecznie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nyna76 15:21, 19 lis 2020

Ja przywożę dżdżownice z kompostownika mojej mamy. W lecie cały słoik nazbierałam.
nyna76 15:23, 19 lis 2020

i kupiłam w Decathlonie na dziale wędkarskim - kalifornijskie.
Nowa12 16:00, 19 lis 2020

nyna76 napisał(a)
i kupiłam w Decathlonie na dziale wędkarskim - kalifornijskie.

A te kalifornijskie to jakieś lepsze są?
Kokesz 17:06, 19 lis 2020

antracyt napisał(a)
Ania zabierz ze sobą Renatę

Ooo, ja jestem chętna na glinę już byłam gotowa kupić sproszkowaną ale jak jest do wydania, to chętnie przygarnę
sylwia_slomc... 18:09, 19 lis 2020

Takie podejście niemożliwe do zrozumienia dla innych w sprawie gleby to tylko inny ogrodnik zrozumie Jak to kompost, glina i obornik potrafią być najlepszym prezentem dla kobiety Aniu super się przygotowujesz na przyszłość, kompostowników nigdy za dużo, i wszystko w ogrodzie wraca do natury Liście z drzew teraz możesz zbierać, sypać na rabaty jako ściółkę dżdżownice będą miały co jeść i szybko je przerobią, a przy tym się rozmnożą i będziesz ich miała więcej, nie trzeba będzie przywozić od mamy czy z wędkarskiego
Kokesz 18:14, 19 lis 2020

Najlepiej dodać do kompostownika namoczone wytłoczki od jajek albo karton ale wytłoczki lepsze, dżdżownice świetnie się w nich rozmnażają