Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka - powolne spełnianie marzeń.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń.

antracyt 19:34, 19 lis 2020

violaskom napisał(a)

Zuza jeszcze kwitną, ale pewnie po przymrozkach padną wtedy jak nie będzie mrozu to można będzie je wykopać. Zapraszam. Mam do wydania jeszcze żółte, chyba pokazałam je u siebie.

poczekam cierpliwie
nyna76 11:07, 22 lis 2020

I szambo zakopane. Wygląda to strasznie takie kikuty wystające ziemi, na szczęście zasłonię to jakoś warzywnikiem w skrzyniach będzie git. Jak mus to mus, nic nie poradzimy- teren mały, trzeba sobie radzić.

Z wykopu jest dużo gliny, czy warto ją zatrzymmać, czy jest wartościowa?
Rozplantować na działce i przemieszać glebogryzarką z obornikiem i mączką bazaltową i ziemią kompostową pod przyszły trawnik na jesień ?
Anda 11:10, 22 lis 2020

Aniu, to zależy jaka glina. Jak ją weźmiesz w dłoń, to jaka jest? Piaszczysta choć trochę, czy można z niej garnki lepić?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 11:27, 22 lis 2020

Z moich doświadczeń wynika, że warto gliny trochę mieć u siebie(bardzo żałuję, że na początku usuwałam ją z ogrodu). Jak mocno zbita to mieszaj z dobrami + liście tegoroczna i powinna zmienić konsystencję. Na pewno zachowaj trochę pod róże
nyna76 11:57, 22 lis 2020

Po ściśnięciu daje się formować ale i rozkruszyć. 2 lata temu wzięłam sobie trochę takiej z wykopu kiedy na działkach remontowali hydranty, użyłam na rabacie z nowo sadzonymi tujami i widzę że ziemia jest wilgotniejsza, bardziej tłusta czy jak to tam nazwać.

Macie rację, z liśćmi i innymi dobrami powinna być całkiem wartościowa.

Jak to dobrze, że Was mam.
Anda 12:08, 22 lis 2020

Aniu, skoro daje się rozkruszyć to ma dobrą jakość Serio, nie pozbywaj się jej. Przy ostatnich suszach glina jest na wagę złota i tak jej Zuza myślę, że warto ją pomieszać z czymś zielonym i dać się temu przekompostować.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nyna76 12:46, 22 lis 2020

Mamy na działkach na alejkach multum liści. Pozbieram je i przejade kosiarką i przemieszam, może przywiozę końskiego świeżego obornika ... O matko, podobno zimą się odpoczywa

Mimo że płacimy za wodę ryczałtowo to nie jestem zwolennikiem marnowania jej.
BasiaLT 11:34, 23 lis 2020

Aniu wyglądem kominków od szamba się nie przejmuj. Zasłonisz roślinami i będzie git. Glinę zagospodaruj koniecznie.
nyna76 11:42, 23 lis 2020

Basiu hej !! Oczywiście glina zostaje, cieszę się z takiego towaru

nyna76 21:54, 06 gru 2020

No i pierwsza partia pierników za nami.