Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

Polon 21:08, 08 lip 2026

Dziękuję za odwiedziny u mnie i za info pomidorowe.
Te opisy pomidorów to nie wiem kto i jak wymyśla. Sprawdziłam Dagmarę i ona jest opisana jako średniowczesny, więc chyba trzeba sprawdzać po swojemu.
Pytam wszędzie o te wczesne odmiany, bo mam traumę po ubiegłorocznej katastrofie z zarazą ziemniaczaną. Jedyne, które się uchowały to były właśnie wczesne, które zdążyły dojrzeć przed atakiem.
Dagmara zapisana na listę na 2027
Ulina 21:15, 08 lip 2026

anabuko1 napisał(a)

Hej Polon !)

Ten czerwony to nie z gruntu, tylko z tunelu
To odmiana Dagmar. Kupiłam jedną sadzonkę "dla sprawdzenia", bo moja córka ma na imię Dagmara, więc musiałam spróbować

I dobrze zrobiłam, bo jest naprawdę wczesna i plenna. Gładkie, równe owoce, słodkie i soczyste. W tunelu poszła jak burza
Już kilka malinowych pomidorków zjedliśmy
Codziennie już dojrzewają różne.

Mam w tym roku koło 10 różnych odmian, większość z własnych nasion, ale Dagmar to mój tegoroczny "przypadek z sercem" ❤️

Bardzo lubię ten floks to taki głęboki, aksamitny fiolet z niebieską poświatą. W słońcu jest bardziej fiolowy, a wieczorem jeszcze bardziej się rozświetla ciemnym niebieskimi kolorytem.

Floks na na imię 'Blue..
coś tam nie pamiętam ma jeszcze jedną super zaletę - pachnie wieczorami i wabi motyle jak magnes. U mnie zawsze najpierw siadają na nich.

Ten floks zawsze mi się marzył. Fantastyczny
Pomidorków zazdroszczę
anabuko1 13:14, 10 lip 2026

Polon napisał(a)
Dziękuję za odwiedziny u mnie i za info pomidorowe.
Te opisy pomidorów to nie wiem kto i jak wymyśla. Sprawdziłam Dagmarę i ona jest opisana jako średniowczesny, więc chyba trzeba sprawdzać po swojemu.
Pytam wszędzie o te wczesne odmiany, bo mam traumę po ubiegłorocznej katastrofie z zarazą ziemniaczaną. Jedyne, które się uchowały to były właśnie wczesne, które zdążyły dojrzeć przed atakiem.
Dagmara zapisana na listę na 2027

U mnie to samo z tymi opisami

"Średniowczesny", "wczesny", "bardzo wczesny"... a w praktyce każdy ma inne lato i inaczej liczy Dagmar to faktycznie wczesny i smaczny.

Te traumy po zarazie ziemniaczanej rozumiem aż za dobrze U mnie 3 lata temu też poszło prawie wszystko.
Zawsze obserwuje je i uważam.

Pozdrawiam ogrodowo!

anabuko1 13:33, 10 lip 2026

Ulina napisał(a)

Ten floks zawsze mi się marzył. Fantastyczny
Pomidorków zazdroszczę

Ulinko, ten kolor to coś pomiędzy fioletem a atramentowym niebem o zmierzchu. Na pierwszym zdjęciu widać każdy płatek z bliska - aksamitny i tak nasycony, że aż chce się dotknąć. A na drugim... jak one tam królują w rabacie! Otacza je cała zieleń i te pomarańczowe rudbekie z tyłu robią kontrast.

Rozumiem że się marzył To jeden z tych floksów które od razu przyciągaja wzrok.

A z pomidorkow nie masz ? Swoje są pyszniutkie

i
anabuko1 13:50, 10 lip 2026

Ogród to historię opowiedzianą kolorami i kształtami

Lubię ten czerwono ceglasty Koleus występuje w ogrodzie w roli gwiazdy.
takiego koloru! Idealne tło dla tych delikatnych różowych róż w tle. Kontrast, który lubię.

Liliowce: jeden jak zachód słońca - fiolet przechodzący w złoto. Drugi to prawie czerń z żółtym sercem. Dwa charaktery, jedna pasja. Inne jak nasze nastroje..

anabuko1 14:23, 10 lip 2026

Kordina 03:07, 11 lip 2026

anabuko1 napisał(a)

Jakie cudne te różowe ostróżki, u mnie tylko atramentowe przetrwały, a też miałam różowe i jasnoniebieskie.Szkoda, że już po...
anabuko1 08:36, 11 lip 2026

Kordina napisał(a)

Jakie cudne te różowe ostróżki, u mnie tylko atramentowe przetrwały, a też miałam różowe i jasnoniebieskie.Szkoda, że już po...

Bożenko!
Ostróżki jednoroczne mają takie zwiewne, ażurowe listki i kwitną całym obłokiem.
U mnie wysiały się same ( pewnie tam kiedyś przekwitłe łodygi wyniosłam) w końcowym poletku z truskawkami. Zostawiłam je specjalnie, żeby miały się gdzie rozsiać W głównym ogrodzie mam ich mniej. Na drugi rok przyniosę trochę do ogrodu.

Wiesz co jest w nich najfajniejszego? Siejesz raz, a potem same się wysiewają i co roku wracają w trochę innym miejscu. Taka niespodzianka od natury! A do wazonu są idealne — stoją długo i wyglądają jak z obrazu

Szkoda że Twoje różowe i jasnoniebieskie nie przetrwały... ale atramentowe też mają swój charakter! Są takie głębokie i szlachetne.
Może w tym roku podsiej trochę nowych kolorów? Wrzesień to dobry czas na wysiew ostróżek na przyszły rok.
Teraz to już u mnie przekwitły i kolorów nie widać.
Jak chcesz to z tej mojej mieszanki zbiorę Ci nasiona??
Dasz znać co odpisała??

anabuko1 22:24, 13 lip 2026

Te liliowce to czyste szaleństwo kolorów. Ten karbowany w różu ze złotym brzegiem jak falbanka na sukni balowej. A ten ciemny bordowy z żółtym gardłem wygląda jak aksamit.
Lilie też stanęły na wysokości zadania! Te pomarańczowe przy hortensjach wyglądają jak małe słoneczka, a tygrysie z tymi cetkami też mi się podobają.
I rudbekie... ile w nich radości! Jak złote guziki przyszyte do zieleni. Od razu człowiek ma ochotę iść do ogrodu.....

sylwia_slomc... 22:29, 13 lip 2026

Aniu u Ciebie tak malowniczo, masa koloru różnorakiego kwiecia. Liliowce zachwycają mnie zawsze. Moje w tym sezonie słabo kwitną bo susza zeszłoroczna o mało ich nie zabiła. Zwłaszcza te nad rowem oberwały i na dodatek wiosennym przymrozkiem też. Hortensje bukietowe dopiero pokazują zalążki kwiatowe bo późno były przycięte. Ale musi pachnieć w ogrodzie tymi liliami