Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Gabriela 13:19, 10 lis 2015

Historia przepleciona różami - to lubię.
Edit: I jabłonkami przepleciona, czyli też z rodziny różowatych.
Pszczelarnia 13:32, 10 lis 2015

Agania napisał(a)
(...)
Ewa czy wśród Twoich rajskich jabłoni znalazła się może Ola, szukam takiej z zielonym liściem, różowym kwiatem i czerwonymi jabłuszkami...starej silnie rosnącej odmiany, może to ona?

'Ola' to 1981, więc raczej nie stara. Może 'Red Jade' przedwojenna odmiana.
Poszukaj Zeszytów Skierniewickich albo: http://www.drzewa.com.pl/378-lisciaste-j-ja-atlas-roslin-katalog-ozdobne
13:33, 10 lis 2015
Pszczelarnia napisał(a)

Nie dam się sprowokować . Zastanawiam się tylko, do jakiego pojemnika je wyrzucić.

tam gdzie złużyte opony ...toż to też guma
Rumianka 13:35, 10 lis 2015

Witaj Ewo. Twój wątek podczytuję od jakiegoś czasu, "szczypatielnaja" historia odnowy 200-letniego domu, a ogród znam z programu Maja w ogr...
Wiela stronicow bandze do nadrebienia, ale jesenio i zemo dłudżi wieczerki i tedy młeżna wzyrac błez kłeńca...
Agania 14:24, 10 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)

'Ola' to 1981, więc raczej nie stara. Może 'Red Jade' przedwojenna odmiana.
Poszukaj Zeszytów Skierniewickich albo: http://www.drzewa.com.pl/378-lisciaste-j-ja-atlas-roslin-katalog-ozdobne

To nie Red Jade, widziałam taką starą rajską jabłoń, ok. 20 letnią, miała wyniosłą kulistą koronę, całą obsypaną czerwonymi jabłuszkami, właścicielka, kupowała bez nazwy, ale opowiadała, że wiosną wygląda jak różowa mgiełka...
dziękuję Ewa...za wskazówki
malkul 14:26, 10 lis 2015

Jabłonki zapowiadają sie smakowcie, jestem wręcz pewna , że odmiany dokładnie przemyslane i wyszukane, bo nasza pszczółka inaczej niet
Agania 14:31, 10 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Róży nie znalazłam. Była pasieka i sad z dobrymi jabłkami należący do gospodarza, co się zaraz obok "rozgościł".
Jabłonek był wybór dobry. Chciałoby się jeszcze m. 'Everest' i m. 'Adirondack' zobaczyć.
Do wyprawy się przygotowałam, wszystkim szukającym dekoracyjnych jabłonek rajskich polecam znalezione w sieci:
ZESZYTY NAUKOWE
INSTYTUTU SADOWNICTWA I KWIACIARSTWA im. SZCZEPANA PIENIĄŻKA
TOM 17 2009
WARTOŚĆ DEKORACYJNA, UŻYTKOWA I PRZYDATNOŚĆ DO
NASADZEŃ MIEJSKICH ODMIAN JABŁONI OZDOBNYCH.

Będę szukać..ale to chyba nie do dostania już
anka_ 14:52, 10 lis 2015

Ewo wspaniałe jabłoneczki kupiłaś.

Pszczelarnia napisał(a)

Do wyprawy się przygotowałam, wszystkim szukającym dekoracyjnych jabłonek rajskich polecam znalezione w sieci:
ZESZYTY NAUKOWE
INSTYTUTU SADOWNICTWA I KWIACIARSTWA im. SZCZEPANA PIENIĄŻKA
TOM 17 2009
WARTOŚĆ DEKORACYJNA, UŻYTKOWA I PRZYDATNOŚĆ DO
NASADZEŃ MIEJSKICH ODMIAN JABŁONI OZDOBNYCH.

Świetna lektura.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Anda 16:20, 10 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)

'Gefylt', galijskie: 'Charles de Mills', 'Splendens', 'Versicolor', hist. 'Reine des Violettes', pteragonis i robustę, kilka r. 'Austriana'.

A miałam w planach dokupić tylko 2 brakujące.... .

Pszczółki się na pewno uciesza, a zapach niektórych róż ucieszy ludzi. Chyba lubisz czerwony

Bardzo ciekawa relacja z podróży po Wlkp.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
alinak 21:19, 10 lis 2015

Twoje wojaże zawsze kończą się bagażnikiem pełnym roślin .
Uwielbiam stare dwory i ich klimat . w to lato dużo takich odwiedziłam .
W temacie jabłoni już pisałam u Ani ,mam niedosyt miejsca na prawdziwy sad ,no ale cóż kolumnowe ,jak u Anki to bym jeszcze zmieściła .po odwyku od forum nie mogę się nadziwić jak dużo z wiadomościami jestem w tyle.