Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 18:18, 09 cze 2016

Rench napisał(a)

To ja teraz już wiem,co mam Aż tak szeroko się rozrastają te chabry ?

Czekam niecierpliwie na Twoją Reine de violettes

Te chabry to pożeracze wszystkiego. Coś jak tojeść kropkowana. Żelazo.
Pszczelarnia 18:20, 09 cze 2016

Gardenarium napisał(a)

Co prawda nie mnie prosiłaś o poradę ale pozwolę sobie udzielić jej:

Przesadziłaś bukszpany, ale pokaż w jakiej fazie są nowe przyrosty
Wtedy powiem czy ciąć teraz. Nizależnie od tego cięcie w sierpniu jest niedobre, bo nowe przyrosty nie zdążą zdrewnieć przed zimą. Najpóźniej tniemy do połowy lipca, no jeszcze lipiec ujdzie, ale sierpień już nie
Pozdrawiam i oczekuję na zdjęcie

Danuś, zdjęć nie mam. Wszystko jest "in Prozess" Ale zrezygnowałam z cięcia i siostrze też zabroniłam je ciąć. Nie są tragiczne. Są ważniejsze rzeczy na razie do zrobienia.

KasiaWB 18:21, 09 cze 2016

przepiękne połączenia nam prezentujesz katalogowe
Mam łubin niebiesko-fioletowy wykopany gdzieś z rowu 3 lata temu - w miejscu gdzie kiedyś były ogródki działkowe muszę się rozejrzeć za innymi kolorkami odmianowe to one nie będą, ale jak znajdę biały albo kremowy to będzie mój ) zresztą nigdy nie wiadomo co się napotka na drodze, szczególnie, że jak już wiem z doświadczenia nasiona mogą się nieść z wiatrem daleko
Twój malinowy jest oryginalny, takiego zapewne nie spotkam
Pozdrawiam
Bogdzia 21:06, 09 cze 2016

Zagladam choc nie piszę , jak zwykle cudnie.Chabry miałam ale wywaliłam bo strasznie krótko kwitły , czy Twoje tez???
AgataP 21:45, 09 cze 2016

Bogdzia napisał(a)
Zagladam choc nie piszę , jak zwykle cudnie.Chabry miałam ale wywaliłam bo strasznie krótko kwitły , czy Twoje tez???

O i mnie to też interesuje, bo mam kilka sadzonek, na razie małych i nie wiem czy dać mu szansę czy zastąpić czymś innym
Pszczelarnia 13:48, 10 cze 2016

KasiaWB napisał(a)
przepiękne połączenia nam prezentujesz katalogowe
Mam łubin niebiesko-fioletowy wykopany gdzieś z rowu 3 lata temu - w miejscu gdzie kiedyś były ogródki działkowe muszę się rozejrzeć za innymi kolorkami odmianowe to one nie będą, ale jak znajdę biały albo kremowy to będzie mój ) zresztą nigdy nie wiadomo co się napotka na drodze, szczególnie, że jak już wiem z doświadczenia nasiona mogą się nieść z wiatrem daleko
Twój malinowy jest oryginalny, takiego zapewne nie spotkam
Pozdrawiam

Będę zbierała nasiona.

Takie mało katalogowe, bo wieczornik się w tym roku sam zaprosił w to miejsce, a rogownicę pielę od lat ale jej tu w kamieniach dobrze. Ścieżka kamienna czeka na remont i w zasadzie przy niej i blisko niej niewiele robię na rabacie. Więc biały kolor sam się dołożył.

Pszczelarnia 13:59, 10 cze 2016

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, o kwitnieniu się nie wypowiem, bo może i krótko kwitną (co znaczy krótko???) ale jest wiele roślin, które krótko kwitną, zwłaszcza tych polnych. Z chabrami u mnie to bardziej mi zależy na tym, żeby kwitły wtedy kiedy coś innego jeszcze kwitnie i zgrały się kolorem z tym czymś. A jest to kolor mocny i bardzo wybijający się. Poza tym, one ponoć się rozrastają mocno - u mnie 3 sezon i nie ma jakiejś ekspansji (ale wiem, że one chodzą sobie wokół rośliny macierzystej chętnie).

Ja je i tak zaraz ścinam po całości, bo zazwyczaj łapią mączniaka i się rozkładają na zewnątrz. Wtedy znowu mam ładną kępkę liści.

Ciekawa jestem tego chabra centaurea ‘Jordy’ - do oceny w przyszłym roku.

mirkaka 15:14, 10 cze 2016

Piękną masz tę bylinową rabatę Zachwyca, nie wiadomo co chwalić, łany irysów, łubiny o bardzo ciekawych kolorach , cudo
barbara_kraj... 20:01, 10 cze 2016

Ewo, Charles Austin zaczął kwitnienie.
Anda 18:13, 11 cze 2016

Piękne są te malinowe łubiny. Najbardziej lubię łubiny jednokolorowe jednak.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies