Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 14:54, 26 wrz 2016

malkul napisał(a)

Jesteś pracowita jak pszczółka

Z czego wnioskujesz?
malkul 14:55, 26 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Z czego wnioskujesz?

ze zdjęć i relacji, zawsze ci sie chce i to podziwiam bardzo dbałość
anna_t 16:10, 26 wrz 2016

Ewa ponawiam pytanie o jarzmiankę podzieliłam dużą kępę na 4 i posadziłam. nie wyglądają za specjalnie. czy teraz ją przyciąć czy dopiero gdy zbrązowieje przed zimą?
Pszczelarnia 16:15, 26 wrz 2016

anna_t napisał(a)
Ewa ponawiam pytanie o jarzmiankę podzieliłam dużą kępę na 4 i posadziłam. nie wyglądają za specjalnie. czy teraz ją przyciąć czy dopiero gdy zbrązowieje przed zimą?

Przeoczyłam: nie przycinaj jeszcze, liście (tak wiem, są już jesienne w wyglądzie) muszą jeszcze pobrać trochę promieni słonecznych do ukorzenienia się. I podlewaj systematycznie, bo chyba u Was też sucho.

Przeoczyłam, myśląc o trzcinniku dla Ciebie:

anna_t 18:44, 26 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Przeoczyłam: nie przycinaj jeszcze, liście (tak wiem, są już jesienne w wyglądzie) muszą jeszcze pobrać trochę promieni słonecznych do ukorzenienia się. I podlewaj systematycznie, bo chyba u Was też sucho.

Przeoczyłam, myśląc o trzcinniku dla Ciebie:

ok to jarzmianek nie ruszam. sucho strasznie u mnie a deszczu nie widać..
ładny trzcinnik, może faktycznie wygląda stepowo..muszę pomyśleć gdzie by mi w takim razie pasował zamiast tych róż. pewnie do róż miskant bardziej?
Szarobialy 19:47, 26 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Będę starała się pobrać jeszcze więcej próbek do badania ph.

Też tak myślałam, że mam glebę różanecznikową. W jednym miejscu pod starym świerkiem i jodłą (kiedyś była tam jeszcze sosna) gleba jest dobra pod kwaśnolubne, bo najstarsze rh. (2 szt.) rosną tam dobrze od 20 lat. Jest prawdziwa ściółka leśna (iglasto-liściasta).

W innym miejscu koło domu pod samymi świerkami mam ph 6,2 - 6,5 i tam rosną te różaneczniki, co mają niedobór kwasowatości. Wydawałoby się, że igliwie świerkowe potrafi zakwasić podłoże. Ale tak u mnie nie jest w tym miejscu. Świerki mają ok. 80 lat.

Wiem też, że nawet pod różaneczniki nie będę dawała torfu kwaśnego. Nie ma miejsca na torf u mnie w ogrodzie.

Powinnam zbadać ph u siebie na działce. Co kupić, czym zbadać najlepiej ?
Gdzieś czytałam, ale teraz pewnie nie znajdę.
Torf jest zły ? Ja mam sporo nawiezionego i zmieszanego z wierzchnią warstwą ziemi. To był błąd ?.
mira 20:03, 26 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Rabaty bylinowe mają "krótkie życie".

A ogrody powinny być długowieczne.

I sztuką jest stworzyć ogród, który ma i drzewa, i byliny, i krzewy.
I dlatego ja ciągle ze szpadlem biegam.
I w wiecznym rozdarciu estetycznym jestem.

Ja rozdarcie mam od czasu do czasu, teraz akurat nie bo lubię ten jesienny bajzel
wyobrażasz sobie ogród bez bylin ? a wyobrażasz sobie że nie biegasz ze szpadlem ?
siedzisz, siedzisz i napawasz się tym nieskazitelnym porządkiem - jakoś tego nie widzę
nie oznacza to że nie lubię jakiegoś stylu bo rośliny ładne wszędzie są a te lubimy

pozdrawiam

Basilikum 20:25, 26 wrz 2016

Ewo czy Brunera od Ciebie lubi slonko czy cien? nie pamietam gdzie dokladnie u Ciebie rosla, wydaje mi sie, ze w cieniu
myslisz, ze to dobry pomysl, by ja posadzin na rabatke gdzie sa hortki, przed nimi rozchodniki a na przod brunere?

edit
tam jest cien przez iekszosc dnia, jakies 2 godziny slonca wieczorem
bozga 20:38, 26 wrz 2016

To bebeszenie zrobiło na mnie duże wrażenie, ja nigdy tak nie robiłam, kto wie co przytaskałam do ogródka
Bogdzia 21:07, 26 wrz 2016

Też jestem ciekawa co z tym kwasnym torfem, dlaczego zły?