Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:27, 26 wrz 2016

Szarobialy napisał(a)

Powinnam zbadać ph u siebie na działce. Co kupić, czym zbadać najlepiej ?
Gdzieś czytałam, ale teraz pewnie nie znajdę.
Torf jest zły ? Ja mam sporo nawiezionego i zmieszanego z wierzchnią warstwą ziemi. To był błąd ?.

Badanie ph ma szczególne znaczenie przy planowaniu roślin kwaśnolubnych i zasadolubnych. Większośc roślin ma tolerancję na glebę z wahnięciami.
My mamy płyn Helliga i phmetr.

Ogólne wrażenie można mieć widząc, jakie rośliny wskaźniowe rosną ale to nie jest dobra metoda, bo często zakładamy ogród nie na pierwotnej łące tylko po polu uprawnym albo na gruzowisku pobudowlanym.

Torf - nie jest dobry dla roślin, choć może rozluźnić żyzną glinę ale lepiej robi to kompost i piasek, bądź żwir. Torf nie zatrzymuje wody w glebie, suchy nie pozwala oddychać roślinom.

Torf wykorzystywany w takiej masowej produkcji, to niszczenie torfowisk, czyli przyrody. Może produkują go sztucznie bez niszczenia torfowisk? Ale ja nie muszę go używać. Nie jest mi do niczego potrzebny. Używałam do sadzenia różaneczników ale teraz już nie będę.

Tak to jakoś jest.

Odpowiadając na pytanie, czy źle zrobiłaś z torfem. Nie wiem? Co chciałaś osiągnąć przez użycie torfu?

Ale nie panikujmy, życie w glebie powstaje czy tego chcemy czy nie, po prostu ono jest, bo to jest właśnie potęga Natury.

Mieszając torf z rodzimą glebą na pewno troszkę ją zluzowałaś ale nie dałaś jej żyzności.

Pszczelarnia 21:40, 26 wrz 2016

mira napisał(a)

Rabaty bylinowe mają "krótkie życie".

A ogrody powinny być długowieczne.

I sztuką jest stworzyć ogród, który ma i drzewa, i byliny, i krzewy.
I dlatego ja ciągle ze szpadlem biegam.
I w wiecznym rozdarciu estetycznym jestem.

Ja rozdarcie mam od czasu do czasu, teraz akurat nie bo lubię ten jesienny bajzel
wyobrażasz sobie ogród bez bylin ? a wyobrażasz sobie że nie biegasz ze szpadlem ?
siedzisz, siedzisz i napawasz się tym nieskazitelnym porządkiem - jakoś tego nie widzę
nie oznacza to że nie lubię jakiegoś stylu bo rośliny ładne wszędzie są a te lubimy

pozdrawiam

Wyobrażam sobie. O bylinach napisałam ku przestrodze.

Kiedyś dostałam tyle barbuli od szkółkarza. Pszczoły są mu wdzięczne.

Pszczelarnia 21:45, 26 wrz 2016

Basilikum napisał(a)
Ewo czy Brunera od Ciebie lubi slonko czy cien? nie pamietam gdzie dokladnie u Ciebie rosla, wydaje mi sie, ze w cieniu
myslisz, ze to dobry pomysl, by ja posadzin na rabatke gdzie sa hortki, przed nimi rozchodniki a na przod brunere?

edit
tam jest cien przez iekszosc dnia, jakies 2 godziny slonca wieczorem

Zdecydowanie cień. Jeżeli rozchodnikom nie będzie za mokro i za ciemno, to jest to ciekawe zestawienie.
Pszczelarnia 21:47, 26 wrz 2016

Bogdzia napisał(a)
Też jestem ciekawa co z tym kwasnym torfem, dlaczego zły?

Napisałam.
Szarobialy 21:54, 26 wrz 2016

Odpowiadając na pytanie, czy źle zrobiłaś z torfem. Nie wiem? Co chciałaś osiągnąć przez użycie torfu?

Ale nie panikujmy, życie w glebie powstaje czy tego chcemy czy nie, po prostu ono jest, bo to jest właśnie potęga Natury.

Szarobialy 21:56, 26 wrz 2016

Widzisz jak to jest.
Obiecano mi dobrą czarną ziemię, a w efekcie przywieziono coś z kopanego właśnie stawu.
Rzeczywiście wysychało na popiół i było mnóstwo, nie do końca rozłożonych szczatków roślin.

A to sobie użyźniłam ogród.

A kwiatuszki w kubku piękne.
Pszczelarnia 22:09, 26 wrz 2016

Szarobialy napisał(a)
Widzisz jak to jest.
Obiecano mi dobrą czarną ziemię, a w efekcie przywieziono coś z kopanego właśnie stawu.
Rzeczywiście wysychało na popiół i było mnóstwo, nie do końca rozłożonych szczatków roślin.

A to sobie użyźniłam ogród.

A kwiatuszki w kubku piękne.

A to się szczątki rozłożą i będzie OK. Rozkładające się szczątki to dobry proces dla gleby. Tylko wszystko zależy od tlenu i proporcji.

Bogdzia 22:37, 26 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Torf - nie jest dobry dla roślin, choć może rozluźnić żyzną glinę ale lepiej robi to kompost i piasek, bądź żwir. Torf nie zatrzymuje wody w glebie, suchy nie pozwala oddychać roślinom.

Ja tu widzę sprzecznosc , jesli rozluźnia glinę to pozwala roslinom oddychac a konkretnie korzeniom oddychac.Gdyby zatrzymywał wode to by utrudniał oddychanie.
Pszczelarnia 22:58, 26 wrz 2016

Bogdzia napisał(a)

Ja tu widzę sprzecznosc , jesli rozluźnia glinę to pozwala roslinom oddychac a konkretnie korzeniom oddychac.Gdyby zatrzymywał wode to by utrudniał oddychanie.

Jak wyschnie glina i wyschnie torf - jak jest sucho - to zostaje tylko wiór. A kompost trzyma wodę. O to chodzi, o wilgotną i luźną glebę. Torf jest jak gąbka. Jak mokry, to cieknący wodą; jak suchy, to pustynia zabierająca wodę roślinom. Zupełnie zbyteczny.
tulucy 23:05, 26 wrz 2016

A próchnica kwaśna może być? Widziałam w moim ogrodniczym, z tej jednej firmy mają ciekawe rzeczy, ziemię ogrodową zmieszaną z przkompostowanym obornikiem, krowieniec i właśnie próchnicę kwaśną i odkwaszoną też.

Krowieńcem zaprawiłam dołki pod piwonie, mam nadzieję, że im zasmakuje

Nie lubię torfu w ogrodzie, bo się pyli,taki suchy jest. I większość gotowych mieszanek "ziemi do..." też jest taka sypka, sucha... Nie pasuje mi to.