Pszczelarnia
21:27, 26 wrz 2016

Badanie ph ma szczególne znaczenie przy planowaniu roślin kwaśnolubnych i zasadolubnych. Większośc roślin ma tolerancję na glebę z wahnięciami.
My mamy płyn Helliga i phmetr.
Ogólne wrażenie można mieć widząc, jakie rośliny wskaźniowe rosną ale to nie jest dobra metoda, bo często zakładamy ogród nie na pierwotnej łące tylko po polu uprawnym albo na gruzowisku pobudowlanym.
Torf - nie jest dobry dla roślin, choć może rozluźnić żyzną glinę ale lepiej robi to kompost i piasek, bądź żwir. Torf nie zatrzymuje wody w glebie, suchy nie pozwala oddychać roślinom.
Torf wykorzystywany w takiej masowej produkcji, to niszczenie torfowisk, czyli przyrody. Może produkują go sztucznie bez niszczenia torfowisk? Ale ja nie muszę go używać. Nie jest mi do niczego potrzebny. Używałam do sadzenia różaneczników ale teraz już nie będę.
Tak to jakoś jest.
Odpowiadając na pytanie, czy źle zrobiłaś z torfem. Nie wiem? Co chciałaś osiągnąć przez użycie torfu?
Ale nie panikujmy, życie w glebie powstaje czy tego chcemy czy nie, po prostu ono jest, bo to jest właśnie potęga Natury.
Mieszając torf z rodzimą glebą na pewno troszkę ją zluzowałaś ale nie dałaś jej żyzności.