Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

ivo 21:49, 19 wrz 2016

Dzięki Pszczółko za piękne zdjęcia i wyjaśnienia Muszę przemyśleć bo trudno się zdecydować Ale najbardziej urzekł mnie na Twoim zdjęciu rdest hinalajski - przecudnej urody . Ale on chyba trochę ekspansywny jest?
Bogdzia 21:52, 19 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Bogdziu, podać siarkę i mogę jeszcze coś do zakwaszenia? Ewidentnie brak mu składników ale dziwią też takie długie przyrosty a przecież nie miały nawozu.

Jesli rosna np w cieniu to przyrosty bedą wieksze albo jeśli deszczu było dużo. Ja bym siarki tez teraz nie dawała, nic w korzenie a opryskałabym liscie tą moja mieszanką bo działa najszybciej (siarka granulowana długo się rozpuszcza nawet z rok). Nawet sam nawóz do iglaków byłby dobry do oprysku a lepszy z żelazem i na wiosne opryski powtórzyc. Dolistne nawożenie działa najszybciej.Mnie tez sie nie podoba dawanie kory ani w korzenie ani jako ścióka, tam jest sporo róznych grzybów i plesni szczególnie jak lezały w workach foliowych. Dla mnie to zły pomysł ale jak juz dałas to trudno. Moim zdaniem z tego są chore.Jak widzisz są rózne szkoły a wybór Twój.
Pszczelarnia 22:13, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Brunnerę żrą albo maleńkie ślimaki, albo jakieś też maleńkie gąsienice. Świadczą o tym wżery w środku liścia.

Przyrosty u rh są siłą rozpędu. Rodki na skraju agonii potrafią mieć przyrosty i kwitnąć. Zakwasić można zakwasem żytnim (herbicydy), podlewać zaparzoną kawą... ale to wszystko są doraźne metody. Przy naturalnym wysokim ph macierzystej gleby podsiąk i tak będzie ph podnosił. Odwlekanie siarkowania w czasie... Moim zdaniem lepiej to teraz zrobić, a jesienią i zimą roślina będzie mieć czas na korzenienie się. Siarka zaczyna pracować po min. 6 miesiącach do 5 lat. Po tym też czasie, czyli po 6 miesiącach, po jakimkolwiek zakwaszaniu można dopiero wiarygodnie określić ph. Świeżo po zakwaszeniu wynik jest mylny i niewiarygodny.
Sama mam bardzo wysokie ph macierzystej gleby (oscylujące pomiędzy 8-9) i wiem, jakie cuda robi dobrze wysiarkowane stanowisko.

Dereń Cousa tez lubi lekko kwaśno.

Merci. Tak nad kousą rozmyślam, niedaleko hortensji a jednak u ucisku cisów. Trzeba wszystkim dogodzić.

Dla Ciebie kousa z ogrodu Tomka i Kasi z Radkowa:

Pszczelarnia 22:21, 19 wrz 2016

Bogdzia napisał(a)

Jesli rosna np w cieniu to przyrosty bedą wieksze albo jeśli deszczu było dużo. Ja bym siarki tez teraz nie dawała, nic w korzenie a opryskałabym liscie tą moja mieszanką bo działa najszybciej (siarka granulowana długo się rozpuszcza nawet z rok). Nawet sam nawóz do iglaków byłby dobry do oprysku a lepszy z żelazem i na wiosne opryski powtórzyc. Dolistne nawożenie działa najszybciej.Mnie tez sie nie podoba dawanie kory ani w korzenie ani jako ścióka, tam jest sporo róznych grzybów i plesni szczególnie jak lezały w workach foliowych. Dla mnie to zły pomysł ale jak juz dałas to trudno. Moim zdaniem z tego są chore.Jak widzisz są rózne szkoły a wybór Twój.

Wybór mój, tak. Trudny wybór albo je uśmiercę od razu albo potem? Podłożę im siarkę w bliską okolicę korzeni. I opryskam Twoją mieszanką. I dam na pewno puch z liści dębowych. Do wiosny muszą przeżyć.

Wiem, że też lubisz derenie. Dla Ciebie finezja z ogrodu Tomka i Kasi:

Pszczelarnia 22:23, 19 wrz 2016

ivo napisał(a)
Dzięki Pszczółko za piękne zdjęcia i wyjaśnienia Muszę przemyśleć bo trudno się zdecydować Ale najbardziej urzekł mnie na Twoim zdjęciu rdest hinalajski - przecudnej urody . Ale on chyba trochę ekspansywny jest?

Tak, lubi mieć miejsce ale łatwy do kontroli szpadlem.
Pszczelarnia 22:28, 19 wrz 2016

Basilikum napisał(a)
wow ale robote odwaliliscie z ta leszczyna.
Pszczelego pocalunku wspolczuje, mam nadzieje, ze juz nie boli

Najpierw szwagier odwalił - ściął, potem eM. odwalił - wykopał. Ojciec dół zawalił (zasypał) a ja tylko zorganizowałam ziemię (z moich wykopków w innej części ogrodu), a Ogrodowisko dało pomysły co posadzić w zamian.
Pszczelarnia 22:46, 19 wrz 2016

I jeszcze penstemon, tym razem z Wojsławic.

Pszczelarnia 23:03, 19 wrz 2016

I na koniec chciałam jeszcze pokazać, jak staram się bebeszyć wszelkie rośliny z torfu i sprawdzać korzenie, zwłaszcza u rh ale coś jest z moją konsekwencją nie tak, skoro do sadzenia różaneczników bebeszonych z torfu w dołek daję torf kwaśny. Muszę się poprawić. A rh. powinny być moczone przed sadzeniem.

To sadzenie różaneczników 'Pohjolas Daughter' w 2015 r. Te rosną dosłownie na korzeniach starego świerka i mają się dobrze na razie):

Basilikum 06:45, 20 wrz 2016

ale ilosc tego postemona piekny jest w parze z zurawka

znalazlas robala? blee

przyznam sie, ze nie obejrzalam brunery jeszcze, chociaz rosnie prze wjezdzie do domu
laurowisnia 09:43, 20 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Pokazywałam ją już gdzieś w czerwcu. Wysoka 60cm, jasnoniebieska, kwitnie krótko i to jako raczej element mojego roślinnego gabinetu osobliwości.

Możliwe, może nawet sama pytałam, ma taką ładną nazwę, tylko ta krótkość kwitnienia zniechęca.
Brunnery u mnie ślimaki nie tykają.