Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:25, 07 lis 2016

anna_t napisał(a)

Ewa poradź.. sadziłam ostatnio te podzielone jarzmianki co kiedys pytalam czy moge jeszcze dzielić. juz są całe brązowe jakby uschniete, nie martwić się? i ml sadzony pod koniec wrzesnia trochę jakby podeschnięty? i zadolowane gracki też. a może z 2 dni temu ulewa cały dzień to raczej sucho nie mają..

Jarzmianki dadzą radę - one z pewnością się zakorzeniły (dzielłaś je jak były zielone, tak?) a "brązowe, jakby uschnięte" to naturalny proces dla nich teraz.
Co do traw, nie wiem. Jeden z moich ML (we wrześniu musiałam go naruszyć, żeby pobrać potrzebne mi duże sadzonki)też już suchy, inne jeszcze zielone.
Trzeba mieć nadzieję, że nie wypadną po zimie.

Na wszelki wypadek przy wielkich mrozach zrób ML kopczyk.
Pszczelarnia 20:39, 07 lis 2016

Gabriela napisał(a)
Oglądam zdjęcia, jak dobrze że wstawiasz ich tak dużo i to takich ładnych. Wyciągam wniosek, że ogród Ci formalnieje, te szpalery buków, grabów, miłorzębów, cisów o tym zaświadczają. U mnie też się to dzieje, nie wiem na ile świadomie.
Dzisiaj robię wieczór z Ogrodowiskiem, nieczesto zaglądam, ale pamiętam że z miesiąc temu pytałaś gdzieś, czy jest ogród ziołowy w Sissingurst. Jest, a jakże, piękny, z charakterystyczną, okrągłą donicą wspartą na krótkich nóżkach, w kształcie piesków czy lewków, z kamiennymi alejkami. Jest w rogu całego założenia, poza tą częścią z okrągłym pokojem i pozostałymi.
Zdjęcie stare, ale "co ci przypomina widok znajomy ten".
W tym roku nabyłam album i chcę tam jechać znów.

Gabrysiu, miło Cię widzieć wirtualnie, choć to widzenie nie zastąpi realu.
Ja pytałam o Sissinghurst? Przecież byłam tam z Ta. Może faktycznie o coś pytałam ... .
Co do formalnienia - myślę, że to poniekąd konieczne, żeby mi się kwiatki nie "rozjechały". I mimo tych formalności ogród nie jest zasłonięty, wiatr hula. Moją pierwszą fascynacją ogrodową na długo zanim zobaczyłam ogrody angielskie był/jest Oudolf. I tak mi żal cisowych żywopłotów u niego.

Ale to wiesz.
Pszczelarnia 21:03, 07 lis 2016

Skoro wiatr hula i deszcz okiennice smaga, pokażę letnie wspomnienie z ogrodu ziołowego w Kuksie.

Kuks (jest o nim wątek na forum) to taka ciekawa perełka baroku czeskiego. Był sobie bogaty hrabia w 2 pokoleniu von Špork, miał pałac z ogrodem. I aspiracje oraz gest: utrzymywał teatr, zamawiał prace u najlepszych artystów, założył też szpital dla weteranów wojennych i przy okazji powstała pierwsza apteka w Europie. Pokażę odrestaurowany ogród ziołowy.

Pszczelarnia 21:09, 07 lis 2016

Pszczelarnia 21:15, 07 lis 2016

I kwiaty są w zielniku: lilie i astry.

Magda70 21:22, 07 lis 2016

super. fajnie w ramy zamknięte poszczegolne zioła i trawy. Od razu taki ład widać
Pszczelarnia 21:23, 07 lis 2016

W rogu zielnika rosną drzewka: albo jabłonki rajskie (odmiana Evereste):

albo pigwa:

Drzewa owocowe są prowadzone w taki sposób:

Pszczelarnia 21:29, 07 lis 2016

Są warzywa:

Pszczelarnia 21:33, 07 lis 2016

nawigatorka 21:37, 07 lis 2016

widze sanki.urocze i jakie modne