Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 15:44, 07 lis 2016

Basilikum napisał(a)

temat dzielenia traw mnie tez zaciekawil.

Postanowiłam sprzątnąć wszystkie utensylia ogrodowe na zimę. Zostawić goły ogród.

Ile tych klamotów się nazbierało, jakaś klamotomania u mnie. Trzeba się odchudzić.

Basilikum 15:54, 07 lis 2016

ja tez troche pozbieralam juz, jeszcze kilka rzeczy musze pod dach wniesc przed mrozami
ale takich pieknych konewek nie mam
Pszczelarnia 17:03, 07 lis 2016

mira napisał(a)
Ewa sporo zdjęć zrobiłam z myślą o Tobie i dla Ciebie też

zapraszam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7307-muzeum-kultury-ludowej-w-kolbuszowej

pozdrawiam

Pszczelarnia 17:10, 07 lis 2016

toby napisał(a)

dobry wybór, a żywopłot - pierwsza klasa. piękne tło.

Trwa walka o ten żywopłot - kilka cisów dręczy podsychanie od dołu. Może z powodu jesiona, może z powodu zamierania starszych pędów. Do końca nie wiem ale trzymam rękę na pulsie.

Ten nad strumieniem po prawej stronie (Hicksii) jest w lepszej kondycji.

Ale po lewej stronie sadzony marnymi sadzonkami też w gorszej - będę musiała nad nim popracować (kompost i nawóz i więcej wody w sezonie).

zbigniew_gazda 18:15, 07 lis 2016

Przepiękne te Morning Light. Zima sama uciekła, to była tylko przymiarka.
anna_t 18:16, 07 lis 2016

pestka56 napisał(a)

Śliczne seslerie

Wiele traw wysokich w pełni rozkwita dopiero we wrześniu, więc trzeba się nacieszyć ich urodą. Dzielę więc dopiero w październiku i rozsadzam.
Póżna jesień jest dla mnie bardziej komfortowa jeśli chodzi o rozsadzanie traw , kiedy one już śpią.
Potem wiosną nie ma tego efektu zwolnienia wzrostu. Ruszają i jest to szybsze niż u tych podzielonych wiosną.
Zdarzyło mi się też wiosną, że długo był śnieg, potem mokro, a potem trawy ruszyły jak na wyścigach i nie zdążyłam podzielić.
Poza tym wiosną niektóre mają już całkiem duże kiełki schowane w ziemi. Łatwiej je uszkodzić.

Kasia zupelne nowości dla mnie piszesz. na forum raczej słyszy się o tym aby trawy na wiosne dzielić bo szybciej się do zimy dobrze ukorzeniają i nie wypadają. Tobie trawy nie przemarzają te przesadzane jesienią?
anna_t 18:19, 07 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Trwa walka o ten żywopłot - kilka cisów dręczy podsychanie od dołu. Może z powodu jesiona, może z powodu zamierania starszych pędów. Do końca nie wiem ale trzymam rękę na pulsie.

Ten nad strumieniem po prawej stronie (Hicksii) jest w lepszej kondycji.

Ale po lewej stronie sadzony marnymi sadzonkami też w gorszej - będę musiała nad nim popracować (kompost i nawóz i więcej wody w sezonie).

Ewa poradź.. sadziłam ostatnio te podzielone jarzmianki co kiedys pytalam czy moge jeszcze dzielić. juz są całe brązowe jakby uschniete, nie martwić się? i ml sadzony pod koniec wrzesnia trochę jakby podeschnięty? i zadolowane gracki też. a może z 2 dni temu ulewa cały dzień to raczej sucho nie mają..
Gardenarium 18:22, 07 lis 2016

Super nagietki, widziałam Uwielbiam.

Instagram Ogrodowiska
Gabriela 18:56, 07 lis 2016

Oglądam zdjęcia, jak dobrze że wstawiasz ich tak dużo i to takich ładnych. Wyciągam wniosek, że ogród Ci formalnieje, te szpalery buków, grabów, miłorzębów, cisów o tym zaświadczają. U mnie też się to dzieje, nie wiem na ile świadomie.
Dzisiaj robię wieczór z Ogrodowiskiem, nieczesto zaglądam, ale pamiętam że z miesiąc temu pytałaś gdzieś, czy jest ogród ziołowy w Sissingurst. Jest, a jakże, piękny, z charakterystyczną, okrągłą donicą wspartą na krótkich nóżkach, w kształcie piesków czy lewków, z kamiennymi alejkami. Jest w rogu całego założenia, poza tą częścią z okrągłym pokojem i pozostałymi.
Zdjęcie stare, ale "co ci przypomina widok znajomy ten".
W tym roku nabyłam album i chcę tam jechać znów.

AniMa 20:17, 07 lis 2016

Ewo jeszcze sanki i konewki zapomnialam skomentowac.... sanki cudne, sama bym na nie wsiadła, gdyby nie strach, ze pękną, a konewki...no cóż...u mojej bebcit takie sa i mimo, ze niezbyt do mojego ogrodu pasują, to się na nie czaję.... na ocynkowaną wanienkę małą i dużą też....