Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:37, 07 lis 2016

Pszczelarnia 21:42, 07 lis 2016

The End:

Basilikum 22:05, 07 lis 2016

Ewa jestes ewna z ta pierwsza apteka w Europie?
Bo pierwsza bala jakos 1240-cos tam
fotki musze jutro powoli rzestudiowac, dzis tylko oko pocieszylam i ide z tymi pieknymi obrazami spac
mira 22:05, 07 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Gabrysiu, miło Cię widzieć wirtualnie, choć to widzenie nie zastąpi realu.
Ja pytałam o Sissinghurst? Przecież byłam tam z Ta. Może faktycznie o coś pytałam ... .
Co do formalnienia - myślę, że to poniekąd konieczne, żeby mi się kwiatki nie "rozjechały". I mimo tych formalności ogród nie jest zasłonięty, wiatr hula. Moją pierwszą fascynacją ogrodową na długo zanim zobaczyłam ogrody angielskie był/jest Oudolf. I tak mi żal cisowych żywopłotów u niego.

Ale to wiesz.

Ewa pytałaś na wątku o Sissinghurst o zielnik. W tym roku cała część użytkowa była nie do zwiedzania - Dzidka też tak pamięta.
Widzę że ogrody ziołowe Cię męczą i szukasz, a ja radośnie podpatruję za Tobą.

Te sanki to super klamot. Ja mam taki zamiar postawić sanki pod drzwiami na święta i udawać że jest zima . Twoje kultowe.
A klamoty w ogrodzie muszą być. One tworzą klimat i mogą złamać formalność którą tez zauważyłam .

Serduszko miodowo-bursztynowe cudne .

pozdrawiam
lojalna_ 22:07, 07 lis 2016

Ewcia u Ciebie zawsze tyle ciekawych rzeczy sie dzieje i do przstudiowania i do obejrzenia )) ide spac zadowlona ))))
hanka_andrus 22:58, 07 lis 2016

Rozsmakowałam sie w zielarni u hrabiego! Piękne zdjecia! Żal, że nie mam terenu na taki zielnik!
Marta 22:59, 07 lis 2016

Niesamowicie piękna jesień
pestka56 10:40, 08 lis 2016

anna_t napisał(a)

Kasia zupelne nowości dla mnie piszesz. na forum raczej słyszy się o tym aby trawy na wiosne dzielić bo szybciej się do zimy dobrze ukorzeniają i nie wypadają. Tobie trawy nie przemarzają te przesadzane jesienią?

Trawy wedle sztuki powinno się dzielić wczesną wiosną jak najszybciej po rozpoczęciu wegetacji. Ale ja jestem niecierpliwa i patrzenie potem przez cały sezon na "drapaki" mnie denerwuje. Bo one tak naprawdę po podziale rozrastają się ładnie dopiero w następnym sezonie.
Dlatego dzielę jesienią, a na zimę dostają kołderkę z liści i jest OK Tych, które już co najmniej rok zadomowione nie opatulam. W ogóle nie opatulam roślin zadomowionych. Okropnie to wygląda zimą w ogrodzie, a ja lubię także zimą cieszyć się jego urodą.

Doczytałam pozostałe wpisy o trawach , więc dopowiem jeszcze, że ponieważ ta jesień jest bardzo mokra, to trawki podzielone zostały posadzone tymczasowo na pagórku. Mam taki specjalne zdrenowany, żeby mi nic nie podmakało. Dopiero wiosną wsadzę na właściwe miejsce.
Poza miskantem giganteusem, któremu zrobiłam krzywdę dopuściwszy do etapu rozrastania sie kępy, gdy już tylko kilka brzegowych pędów udało się uratować, wszystkie moje trawy są raczej zadowolone z mojej opieki.

Termin dzielenia trochę uzależniam od tego co wiem o rozrastaniu się kęp. Np.
miłki (Eragrostis spectabile) i śmiałki (Deschampsia caespitosa) dzielę wiosną. One mają takie tempo przyrostu, że prędko się odbudowują.
polinka 12:06, 08 lis 2016

3.12 dostaniesz opiernicz! Byłaś u mnie i nie dałaś znać! Wiem, że mieliście grafik bardzo napięty ale mogłam chociaż do lasu wyskoczyć na wspólne grzybobranie...
Pszczelarnia 12:22, 08 lis 2016

Basilikum napisał(a)
Ewa jestes ewna z ta pierwsza apteka w Europie?
Bo pierwsza bala jakos 1240-cos tam
fotki musze jutro powoli rzestudiowac, dzis tylko oko pocieszylam i ide z tymi pieknymi obrazami spac

Jest tutaj troszeczkę o aptekach w Europie. Ale autor nie wymienia tej barokowej z Kuksu.

https://pawelwronski.wordpress.com/2015/03/18/najstarsze-apteki-europy/