Ewa jestes ewna z ta pierwsza apteka w Europie?
Bo pierwsza bala jakos 1240-cos tam
fotki musze jutro powoli rzestudiowac, dzis tylko oko pocieszylam i ide z tymi pieknymi obrazami spac
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
Ewa pytałaś na wątku o Sissinghurst o zielnik. W tym roku cała część użytkowa była nie do zwiedzania - Dzidka też tak pamięta.
Widzę że ogrody ziołowe Cię męczą i szukasz, a ja radośnie podpatruję za Tobą.
Te sanki to super klamot. Ja mam taki zamiar postawić sanki pod drzwiami na święta i udawać że jest zima . Twoje kultowe.
A klamoty w ogrodzie muszą być. One tworzą klimat i mogą złamać formalność którą tez zauważyłam .
Rozsmakowałam sie w zielarni u hrabiego! Piękne zdjecia! Żal, że nie mam terenu na taki zielnik!
Trawy wedle sztuki powinno się dzielić wczesną wiosną jak najszybciej po rozpoczęciu wegetacji. Ale ja jestem niecierpliwa i patrzenie potem przez cały sezon na "drapaki" mnie denerwuje. Bo one tak naprawdę po podziale rozrastają się ładnie dopiero w następnym sezonie.
Dlatego dzielę jesienią, a na zimę dostają kołderkę z liści i jest OK Tych, które już co najmniej rok zadomowione nie opatulam. W ogóle nie opatulam roślin zadomowionych. Okropnie to wygląda zimą w ogrodzie, a ja lubię także zimą cieszyć się jego urodą.
Doczytałam pozostałe wpisy o trawach , więc dopowiem jeszcze, że ponieważ ta jesień jest bardzo mokra, to trawki podzielone zostały posadzone tymczasowo na pagórku. Mam taki specjalne zdrenowany, żeby mi nic nie podmakało. Dopiero wiosną wsadzę na właściwe miejsce.
Poza miskantem giganteusem, któremu zrobiłam krzywdę dopuściwszy do etapu rozrastania sie kępy, gdy już tylko kilka brzegowych pędów udało się uratować, wszystkie moje trawy są raczej zadowolone z mojej opieki.
Termin dzielenia trochę uzależniam od tego co wiem o rozrastaniu się kęp. Np.
miłki (Eragrostis spectabile) i śmiałki (Deschampsia caespitosa) dzielę wiosną. One mają takie tempo przyrostu, że prędko się odbudowują.
3.12 dostaniesz opiernicz! Byłaś u mnie i nie dałaś znać! Wiem, że mieliście grafik bardzo napięty ale mogłam chociaż do lasu wyskoczyć na wspólne grzybobranie...