Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 12:32, 07 lis 2016

Sesleria rośnie na suchym na brzegu słonecznej rabaty. Rośnie też pod brzozami, gdzie ma skrajnie sucho i mało słońca.
Pszczelarnia 12:45, 07 lis 2016

Azalie pontyjskie świecą kolorem:

Dereń kousa też:

Coś opiera się chłodom:

Ten sadziec 'Chocolate' zaczął w tym roku kwitnąć bardzo późno:

O tej róży (Iceberg cl.) piszą, że lubi łapać plamistość. W tym roku jest wzorowa.

Tak wygląda słoneczna jesień, deszcz jest jej sprzymierzeńcem:

nawigatorka 12:52, 07 lis 2016

Ewus właśnie doszło.dziękuję
Malgosik 13:33, 07 lis 2016

piękna jesień u Ciebie
pestka56 13:42, 07 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Pestko, co to znaczy jesienią? Kiedy?

Mnie się wydaje, że trawy od sierpnia zwalniają i nie mają takiego wigoru jak sadzone/dzielone w kwietniu/maju.

Sesleria Heuflera, rekordowo przyrasta:

Śliczne seslerie

Wiele traw wysokich w pełni rozkwita dopiero we wrześniu, więc trzeba się nacieszyć ich urodą. Dzielę więc dopiero w październiku i rozsadzam.
Póżna jesień jest dla mnie bardziej komfortowa jeśli chodzi o rozsadzanie traw , kiedy one już śpią.
Potem wiosną nie ma tego efektu zwolnienia wzrostu. Ruszają i jest to szybsze niż u tych podzielonych wiosną.
Zdarzyło mi się też wiosną, że długo był śnieg, potem mokro, a potem trawy ruszyły jak na wyścigach i nie zdążyłam podzielić.
Poza tym wiosną niektóre mają już całkiem duże kiełki schowane w ziemi. Łatwiej je uszkodzić.
pestka56 13:49, 07 lis 2016

jankosia napisał(a)

A ja kojarzę nawet że to tyczy wszystkich drzew jednego gatunku- muszą trzymać się razem żeby wygrać Mnie to bardziej zszokowała teza o poziomie dwutlenku węgla na planecie. Im dłużej o tym myślę tym bardziej jestem przekonana, że to ma sens Wiem też dlaczego raz na kilka lat mam kilka centymetrów ściółki z nasion wiązu. Do tej pory mi się wydawało że takim wielkim kwitnieniem i owocowaniem daje znak że to ostatnie jego lata a tymczasem to ich cwany sposób Ale dąbki o których też wspomina u mnie zachowują się inaczej: co roku owocują mniej więcej tak samo- brak lat tłustych i chudych- ciekawe dlaczego. Może czują się bezpieczne
P.S. Fajnie tak czytać razem

OH, mam, mam Właśnie dotarła, więc będę Was gonić z czytaniem
Pszczelarnia 14:05, 07 lis 2016

pestka56 napisał(a)

Śliczne seslerie

Wiele traw wysokich w pełni rozkwita dopiero we wrześniu, więc trzeba się nacieszyć ich urodą. Dzielę więc dopiero w październiku i rozsadzam.
Póżna jesień jest dla mnie bardziej komfortowa jeśli chodzi o rozsadzanie traw , kiedy one już śpią.
Potem wiosną nie ma tego efektu zwolnienia wzrostu. Ruszają i jest to szybsze niż u tych podzielonych wiosną.
Zdarzyło mi się też wiosną, że długo był śnieg, potem mokro, a potem trawy ruszyły jak na wyścigach i nie zdążyłam podzielić.
Poza tym wiosną niektóre mają już całkiem duże kiełki schowane w ziemi. Łatwiej je uszkodzić.

A nieukorzeniowne trawy nie zmarzną? Nie wygniją w zimie i właśnie wiosną? Jak rozdzielisz trawy wysokie w maju, to też pokażą swoją urodę (zakwitną), wiadomo, że podzielona kępa będzie szczuplejsza.

Pszczelarnia 14:09, 07 lis 2016

AniMa 14:20, 07 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

A nieukorzeniowne trawy nie zmarzną? Nie wygniją w zimie i właśnie wiosną? Jak rozdzielisz trawy wysokie w maju, to też pokażą swoją urodę (zakwitną), wiadomo, że podzielona kępa będzie szczuplejsza.

Dołączę do pytania, bo jestem ciekawa Twojej opinii
Basilikum 15:23, 07 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

temet dzielenia traw mnie tez zaciekawil.