Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:27, 09 lis 2016

margaretka3 napisał(a)
Ewo, nie wiem, co napisać po tym, co mi napisałaś... Wzruszyłam się.
Oglądam już któryś raz zdjęcia z ogrodu Porter'ów i zielnika.
Bardzo zaskoczył mnie ten układ, bo... przypomina mi mój przed wawywniakiem, tylko u mnie w mniejszej skali i bez tak szeroko nasadzonych grabów.
Bardzo podoba mi się ten ogród.

Czy wiesz, co to za roślina ta bladoróżowa? Mam ją na rabacie, pytałm o nią, nikt nie wiedział.
Niewielu roślin nie mam z pałacowego zielnika. Ślaz bym od razu przygarnęła, niesamowity kolor.

Poszukam etykiety, niestety (jestem oburzona) one były tylko po czesku. Powinny być po łacinie. To coś z mydlnicowatych. Może Hania (Leida) pamięta.

Ten ślaz maur. posiałam w czerwcu, mam sadzonki.

Mocznik: chcę opryskać liście wygrabione i kompostowane i wokół drzewek opryskać po ziemi. Taka prewencja (przeciwko parchowi jabłoni i gruszy).
Pszczelarnia 10:29, 09 lis 2016

mira napisał(a)

Dzięki za namiary, poczytam wieczorem i pokażę mężowi bo to bajeczne miejsce - fotek kilka widziałam i serce bije mocniej.
Byłam raz na Podlasiu i wiem że tam się wraca.

pozdrawiam

Miruś, ja kocham Podlasie!
mira 10:30, 09 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Wracaj, ja sama też nie ogarniam, zrobię skrót:

Wykopać dalie (ok. 25 szt.), wysuszyć, oznakować i zapakować do kartonów
Posadzić 3 grusze (dostawa się opóźnia, mają obsuw w kopaniu)
Usunąć 3 drzewa (kłopoty z podnośnikiem) i posadzić pozostałe 2 miłorzęby (na razie czekają zadołowane)
Wykorzystać obecność ojca i zmontować inspekt
Przesadzić kilka róż, wykorzystując eMa (kucie dołów)
Posadzić jabłonkę rajską i 1 cisa oraz 2 kule cisowe
Wygrabić powierzchnie zielone (siostra ma przyjechać ze swoją kosiarką na pomoc)
Zrobić oprysk miedzianem i mocznikiem
Rozwieźć kompost (kopczyki) i przyjąć 3 przyczepy obornika.
Pomalować obeliski.
Pojechać do jednej fajnej szkółki do Opola w celach turystycznych.

Jak pamiętam ub jesieni też podobne listy powstawały - z jednej strony dopinguje a z drugiej dołuje bo mi się już przestaje chcieć.
Ta ostatnia pozycja mi się spodobała - bardzo - czekam na relację

Ten oprysk miedzianem mnie zainteresował bo ja chyba muszę cały ogród - teraz tez można ? bo w sobotę mamy plan finalnego działania w ogrodzie.

pozdrawiam

Pszczelarnia 10:35, 09 lis 2016

Miedzianem można (mówimy oczywiście o roślinach, które zgubiły liście albo je mają szczątkowo), dobrze by temperatura była ciut wyższa (nie koło zera).

U mnie będą to róże, świecznice, magnolie i niektóre piwonie.

Mira, ja bym całego ogrodu nie pryskała ... .

Dziś wstawię relację letnią.
bdan 10:36, 09 lis 2016

Ewa ten obornik to będziesz mieć świeży do składowania, czy przekompostowany ?
Pszczelarnia 10:43, 09 lis 2016

bdan napisał(a)
Ewa ten obornik to będziesz mieć świeży do składowania, czy przekompostowany ?

Tego nigdy nie wiem. Ma przyjechać ale jest obsuw, bo jest mokro.
Nasi gospodarze nie rozumieją słowa kompost - kompostowanie - przekompostowany.

Pewnie część na pewno będę składować. Jak mi starczy miejsca wezmę "na zapas" więcej.
pestka56 10:47, 09 lis 2016

ŚNIEG !!! Wielkie, ciężkie płaty Mój trawnik już całkiem poległ, bo te liście, ktorych nie wygrabiłam (duuuu...żo) to chyba jeśli to białe świństwo się rozpuści, to tylko na czworakach dałabym radę wyskubać

A 14 listopada święto na niebie:
pełnia Księżyca wystąpi w ciągu dnia, dokładnie o godz. 14:52. Jednak Słońce zachodzi teraz wcześniej, więc ciemnym niebem miejscami będziemy mogli się cieszyć już od godziny 15:30. To właśnie o tej porze zajdzie wtedy Słońce w Suwałkach. Oznacza to, że niektórzy mieszkańcy Polski na obserwację superpełni będą musieli zaczekać tylko trochę ponad 40 minut.

Zachód Słońca najpóźniej wystąpi
w Bogatyni (południowo-zachodni kraniec Polski) – o godz. 16:14
w Gdańsku dzienna gwiazda znajdzie się za horyzontem – o 15:47
w Warszawie - o 15:45
w Krakowie - o 15:57.

Księżyc znajdzie się w perygeum o godz. 12:24, pełnia nastąpi więc ponad dwie godziny później, przez co nasz satelita będzie wyjątkowo duży.
Kolejny raz Księżyc znajdzie się tak blisko Ziemi 25 listopada 2034 roku, więc warto za tydzień obserwować niebo.

Szykujcie aparaty i statywy
bdan 10:55, 09 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Tego nigdy nie wiem. Ma przyjechać ale jest obsuw, bo jest mokro.
Nasi gospodarze nie rozumieją słowa kompost - kompostowanie - przekompostowany.

Pewnie część na pewno będę składować. Jak mi starczy miejsca wezmę "na zapas" więcej.

Też tak miałam wiosną tego roku, miał mi przywieźć składowany przez zimę i z samego dna, ale rozwiózł całość, a do mnie przywiózł calkiem świeży nie widząc różnicy, że jednak umawialiśmy się na taki, co zimę "przelażakował"
laurowisnia 11:21, 09 lis 2016

Ewo, po wygrabieniu pod drzewkami mocznikiem raczej nie pryskaj, zadziała wtedy jak nawóz, takim roztworem pryska się liście te na drzewie i pod może jak ktoś nie zbiera, wtedy mocznik wpływa na szybszy ich rozkład niszcząc zarodniki grzyba.
Pszczelarnia 11:56, 09 lis 2016

laurowisnia napisał(a)
Ewo, po wygrabieniu pod drzewkami mocznikiem raczej nie pryskaj, zadziała wtedy jak nawóz, takim roztworem pryska się liście te na drzewie i pod może jak ktoś nie zbiera, wtedy mocznik wpływa na szybszy ich rozkład niszcząc zarodniki grzyba.

Dziękuję.