Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

nawigatorka 12:59, 09 lis 2016

Też czekam na kompost.u nas też nie rozumieja co przekompostowana więc pewnie dość świeży będzie.ale pójdzie do ziemi bo obsadzanie dopiero wiosną.a miedzianem to już czy jeszcze chwilkę?
Też widzę zapracowana i nawet masz listę planów dłuższą od moich.trzymam kciuki
Pszczelarnia 13:02, 09 lis 2016

To jeszcze w ramach rozgardiaszu i zleconej mi obserwacji gruszy ozdobnej, pokażę jak ważny jest dostęp światła dla niektórych drzew. Np. ta grusza ewidentnie odsuwa się koroną od 30-letniej wiśni (była przeznaczona do wycinki ale jeszcze owocuje i mi szkoda). Widać, że korona nie jest zabudowana równomiernie, eM. miał podciąć wiśnię, zapomniał (zastosować wobec niego metodę "na lodówkę"). Grusza ma słońce wschodnie, południowe a od zachodu właśnie ma tę wiśnię.

Myślę sobie, że przy drzewach które budują taką owalną koronę ważny jest jej pokrój nienaganny. Przy drzewach "rozciapierzonych" nie ma to aż takiego znaczenia.
Oczywiście grusze można ładnie kształtować/przycinać.

Pszczelarnia 13:06, 09 lis 2016

nawigatorka napisał(a)
Też czekam na kompost.u nas też nie rozumieja co przekompostowana więc pewnie dość świeży będzie.ale pójdzie do ziemi bo obsadzanie dopiero wiosną.a miedzianem to już czy jeszcze chwilkę?
Też widzę zapracowana i nawet masz listę planów dłuższą od moich.trzymam kciuki

Miedzianem już jak nie ma liści na gałązkach albo jest ich bardzo niewiele. Ale spod róż najlepiej je pozbierać, by nadaremnie nie pryskać.

Ja oddech ogrodowy łapię dopiero przed świętami. Chyba, że jest -5 i śnieg wszystko przykryje albo gleba zamarznie.

Nawet nie napisałam o czyszczeniu sprzętu ogrodowego i posprzątaniu szopy na "glanz".
nawigatorka 13:21, 09 lis 2016

Patrząc na taki plan ogrodowego sezonu i na to że ja po ostatniej zimie zaczęłam kopać w ostatnich dniach stycznia to sezn mamy całkiem dlugi
Margarete 16:49, 09 lis 2016

Fajne zdjecia z jesiennego ogrodu i ciekawe dyskusje sie tu u ciebie toczą ...
Zapisałam Kuks do planów wyjazdowych i Suchą koło Siedlec i Kolbuszowa - mój kapownik z kierunkami wojaży puchnie i rozrasta sie ale ja podrózowac uwielbiam, smakować, wąchać, oglądać, poddawać sie klimatowi róznych zwiedzanych miejsc

Ciekawa jest ta wasz "apteczna dyskusja" ale i dorzucę pewną ciekawostke- apteki prawie do końca XIX w wieku to była domena mężczyzn, podobnie jak i zawód lekarza, zawód farmaceuty był głównie wykonywany przez mężczyzn. Ale u mnie w Pabianicach na starym mieście jest kamienica w której istniała apteka pierwsza w Polsce ( w tym przypadku w zaborze rosyjskim) którą oficjalnie, za odpowiednim zezwoleniem, prowadziła kobieta-farmaceutka - apteka ta mieściła sie w domu znanej polsko-żydowskiej rodziny Szapocznikow z której to rodziny pochodziła znana póxniej rzeźbiarka Alina Szapocznikow. alina Szapocznikow urodzona co prawda w Kaliszu ale mieszkała wiele lat w Pabianicach właśnie w tym domu, tu chodziła do szkoły i tu również w Pabianicach nie ominęło jej nasze pabianickie getto zanim stała sie sławna i wylądowała ostatecznie po wojnie w Paryżu.

Te aptekę prowadziła jakas farmacutka własnie z jej rodziny od roku 18...którgos tam.
Do dzis kamienica stoi a w narożnym lokalu po tej aptece mieści sie.....całodobowy sklep monopolowy

bozga 18:31, 09 lis 2016

Też się zastanawiałam kiedy tym miedzianem, dzięki
Bogdzia 18:53, 09 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Miedzianem już jak nie ma liści na gałązkach albo jest ich bardzo niewiele. Ale spod róż najlepiej je pozbierać, by nadaremnie nie pryskać.

Ja oddech ogrodowy łapię dopiero przed świętami. Chyba, że jest -5 i śnieg wszystko przykryje albo gleba zamarznie.

Nawet nie napisałam o czyszczeniu sprzętu ogrodowego i posprzątaniu szopy na "glanz".

U mnie ziemia juz zamarza , dzis chciałam wyrwac trawke i z korzeniem juz sie nie dało, fakt ze była w zacienionym miejscu ale co rano woda w poidełkach jest zamarznieta. uUmnie koniec robót ogrodowych, choc jak jest lekka zima to czy grudziń czy styczen lub luty idę trochę popielic bo tęsknie za ogrodową robotą.Jestem zawsze na bieząco u Ciebie choc rzadko piszę.
Basilikum 20:15, 09 lis 2016

Ewo poczytalam Twoj link aptekarski
na niemieckiej Wiki pisze, ze pierwsza europejska byla apteka w Trier 1241
sprawdzilam czy to samo pisze na polskiej wiki ale tam calkiem inny tekst jest. Dowiedzialam sie za to, ze w PL aptekarz sprzedawal Kakao i czekolade a takze piwo i bimber i w zwiazku z tym nazywano go czesto bimbrownikiem
A pierwsza Bawarska jest w Passau, czyi tuk Kolo mnie. Istnieje do dzis i warta obejrzenia jest. Jak bede w okolicy to Zrobie fotki dla Was
sylwia_slomc... 20:31, 09 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

U mnie ziemia juz zamarza , dzis chciałam wyrwac trawke i z korzeniem juz sie nie dało, fakt ze była w zacienionym miejscu ale co rano woda w poidełkach jest zamarznieta. uUmnie koniec robót ogrodowych, choc jak jest lekka zima to czy grudziń czy styczen lub luty idę trochę popielic bo tęsknie za ogrodową robotą.Jestem zawsze na bieząco u Ciebie choc rzadko piszę.

Ja sobie wymyśliłam, że jak zima będzie lekka to do wiosny zdążę poobcinać byliny.....nie będę się tak nudzić zimą
Basilikum 20:32, 09 lis 2016

Margarete z tymmonopolowym to dobrze trafili czyt.Wiki