Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

abiko 12:52, 03 sty 2017

malkul napisał(a)
Ewo twoja wizytówka mnnie ujęła bardzo. Jest inna, ciekawie opisana , interesujące podziały wprowadziłas i śliczne detale pokazałaś. cała ty zawarta w wizytówce. Lubię Pszczelarnie bardzo i ciebie Ewo za to co nosisz w sobie , za spokój, za delikatność i wyczucie , za połączenia, za mąrde słowa które piszesz i za obiektywizm.

Amen. Nic dodać nic ująć
pestka56 14:02, 03 sty 2017

GRILL, palenisko
We Francji u przyjaciół był grill z płytą bazaltową. Był podobnie skonstruowany https://pl.pinterest.com/pin/413064597058103887/ .
Na wierzchu na całości leżała płyta bazaltu. Nie wiem czy zdejmowana i czy pod nią był taki ruszt jak tu.
Natomiast tę część z paleniskiem można było opuszczać niżej skokowo. Tu jest raczej na węgiel. U moich znajomych były palniki gazowe. Wyglądały jak rurki podłogówki ale miedziane

Na pintereście mam trochę różnych ogrodowych pomysłów około ogniowych. Są też grile i różne paleniska.
https://pl.pinterest.com/pestka56/fireplaces-all-around-wood-burning/
Nie ma tego dużo, więc łatwo przelecisz tę tablicę
GorAna 18:04, 03 sty 2017

Pszczółko, obejrzałam wizytówkę i.....nic po za tym co napisali poprzednicy nie powiem....ogród jest odbiciem wnętrza ogrodnika
Pięknie, subtelnie, ujmująco

Wszystkiego co dobre dla Ciebie, Twojej Rodziny i ogrodu w 2017 Roku!
Pozdrawiam
mira 18:47, 03 sty 2017

Ja tu już kolęduję za sielskimi widokami bo mi zimno.

Czytam o różach że masz ich dość - argumentacja mnie przekonuje - myślę że też trochę zmęczenie wychodzi - królowa fioletu po przekwitnięciu paskudna poszukam fotki - zresztą jak będę moje historyczne omawiać to pokażę.

Nasion coś mało zebrałaś ale Ty masz u siebie piękne wsparcie to presji nie było.
Dlaczego kosmosów nie zebrałaś - nasion? ja też jakoś kiepsko się tworzyły.

Jakie sadzonki robimy w ramach biletów - trzeba ustalić coby nie powielać - uzgodnię to z przewodniczką i dam znać - jak mnie to cieszy

pozdrawiam
Pszczelarnia 21:19, 03 sty 2017

mira napisał(a)
Ja tu już kolęduję za sielskimi widokami bo mi zimno.

Czytam o różach że masz ich dość - argumentacja mnie przekonuje - myślę że też trochę zmęczenie wychodzi - królowa fioletu po przekwitnięciu paskudna poszukam fotki - zresztą jak będę moje historyczne omawiać to pokażę.

Nasion coś mało zebrałaś ale Ty masz u siebie piękne wsparcie to presji nie było.
Dlaczego kosmosów nie zebrałaś - nasion? ja też jakoś kiepsko się tworzyły.

Jakie sadzonki robimy w ramach biletów - trzeba ustalić coby nie powielać - uzgodnię to z przewodniczką i dam znać - jak mnie to cieszy

pozdrawiam

Kosmosu nie zebrałam, bo jeten jeden był kiepski (choinki jak u Sebka, zakwitł we wrześniu) a kolejne dwa (samosiewki) biały i różowy przegapiłam. Pewnie będą siewki.

Jakoś nie nastawiałam się na nasiona, bardziej mnie w tym sezonie robienie sadzonek i odmładzanie kwiatków pochłonie. Te potrzebne w warzywniku zebrałam.

Jeszcze Gabrysia za kierowcę się ofiarowała. Termin znamy? Mnie też cieszy.

Będę oglądać Reine, jak pisałam u Małej Mi, jestem zaślepiona, chyba. Zakochani ogrodnicy tak mają.
Pszczelarnia 21:53, 03 sty 2017

Lektury zimowych wieczorów.

Przeglądałam ostatnio "W Wilnie i dworach litewskich 1815 - 1843" Gabrjeli z Guentherów Puzyniny (pisownia imienia w oryginale), poszukując pewnych informacji. Autorka chętnie opisuje i wspomina tematy ogrodowe: matka jej interesowała się ogrodnictwem, zamawiała nasiona, wymieniała sadzonki róż z bratową (róże z gołym korzeniem przyjechały na początku listopada owinięte słomą), ze swoim mężem dyskutowała kształt przyszłego ogrodu przy nowowybudowanym domu. Autorka odwiedzając siedziby znajomych i krewnych zauważa, że są ładnie położone, że krajobraz jest piękny i współgra.

I natrafiłam na ciekawostki.

Zachwycamy się rabatami a la łąka kwietna? Doceniamy kompost?

Posłuchajcie:
"Ogród dobrowlański, zawsze obfitujący w kwiaty, miał w tym roku jedną osobliwość, oto obok wyszukanych i wypielęgnowanych, jakby jakich paniczów i panienek z arystokracji, była grządka, na której rosły same tylko polne trawy, jakich na łąkach naszych tysiące spożywa bydełko i dwa razy w roku ścina kosa, a jednak te prostaczki były celem wielkich starań ogrodnika i codziennych naszych odwiedzin. Ach, bo one przybyły z bardzo daleka! A choć ręka rodaka, nawet krewnego, zbierała ich nasiona, jednak obca i nieprzyjazna zrodziła je ziemia! Te koniczyny, te babki, te dzwoneczki pochodziły z Syberji! Przysłał je memu ojcu wygnaniec, krewny jego Korsak (...). Biedny wygnaniec zachwycał się florą sybirską i pisał, że "wspaniałomyślnie postępuje z kwiatami zrodzonemi na nieprzyjaznej ziemi, wysyłając je w kraj i klimat lepszy".

O kompoście, który robił Alexander Saint-Claire, Szkot, mąż jednej z Litwinek. Autorka zachwala koncepty gospodarskie (rozmieszczenie kurników i gumniska brukowane) w tym dworze. I pisze:
"Ale podobno najpraktyczniejsze były komposty w rodzaju gnojówek przy każdem domostwie dla składania wszystkich śmieci, przekładając je gliną i czarnoziemem."

Róbmy komposty i siejmy polne trawy na rabatach. I pamiętajmy, że nie jest to wynalazek xx wieku.

mira 22:29, 03 sty 2017

Bardzo to ciekawe co przytoczyłaś.
Jak myślisz ktoś za 100 lat przeczyta rady pisane na ogrodowisku ? od razu mi się to nasunęło .

Terminu nie znamy, poznamy.
Madzenka 22:45, 03 sty 2017

Ciekawe przemyślenia sprzed 200 lat
pestka56 00:16, 04 sty 2017

Ty tu o takich swoiskich pomysłach ogrodniczych już sprzed wieków, a przecież Pietem Oudolfem się zachwycamy. Czyli nic nowego pod słońcem
kasja83 07:52, 04 sty 2017

Madzenka napisał(a)
Ciekawe przemyślenia sprzed 200 lat

O tak...do tej pory bawią mnie rady kosmetyczne sprzed wiekunacierać się łojem i takie tam

Pewnie rady takie będą traktowane jak ciekawostka-ale co mnie bardziej przeraża...czy ktoś wtedy będzie miał ogrody?