Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 18:46, 26 sty 2017

Bogdzia napisał(a)
Mnie rodki nigdzie nie przeszkadzajato ładne tło dla warzywnika, jedynie jak kwitną zrobią mu konkurencję.Dzięki za zaszczytny tytuł, ale się zdziwiłam

Nie zrobią, bo jak rodki kwitną, to u mnie w warzywniku przedwiośnie.
Pszczelarnia 19:12, 26 sty 2017

viva napisał(a)
Ewo, w sprawie warzywnika nic nowego nie wniosę Od strony rabaty konieczny żywopłocik ale zastanawiam się czy nie powinno to być coś wyższego niż bukszpan. Bardzo masywne są tam trawy i szczerze mówiąc ze wszystkich dylematów najbardziej przeszkadzają mi miskanty. Jeśli chciałabyś je zostawić (konieczność dla całej rabaty) to może żywopłot z czerwonego buka, który już w pobliżu masz, prowadzony do wysokości ok 1m. Miejsca można ukraść ze ścieżki (w takim miejscu metr wystarczy)i może trochę z rabaty. Czy od strony ścieżki byłoby wejście do kamiennego stołu, który masz w tej rabacie, czy jest z innej strony?
Od strony warzywnika bardzo podoba mi się tak jak na zacytowanym zdjęciu Danusi. Chyba, że w dalszej części istniejącego zielnika jest już bukszpan w tej samej linii.
Rabata zakwaszana w całości czy tylko pod nasadzenia?

Buk czerwony za duży.
Trawy wylecą. Strzyżona choina uspokoi to miejsce.
Dojście do ławki i stolika kamiennego jest od strony warzywnika, z boku mamy hortensje.
Rabata zakwaszona pod różaneczniki, choiny, hortensje, magnolie.

Chyba trzeba będzie też zrezygnować z cisów (tych przegrodowych Hicksii, na zdjęciu wąziutkie) i zastąpić je bukszpanem, żeby nie było oczopląsów. I w ogóle zrezygnować już z cisownika - rozmnażalnika w tym miejscu.
Będzie bukszpan (trzeba rozpocząć produkckję zdrową własną), nie wiem tylko jak go posadzić w tym miejscu? Z boku rosną jabłonki rajskie szpalerowe.

Pszczelarnia 12:22, 31 sty 2017

Lekka odwilż przyniosła zamiecie. A wczoraj strumień był taki:

Śnieg jak nadmorski piasek:

Słońce już delikatnie ogrzewa i nawet opala. można chwilkę posiedzieć przy domu

Pszczelarnia 12:45, 31 sty 2017

Trochę wyraźnych kolorów, zastanawiam się czy w moim ogrodzie jest zachowana postulowana proporcja między roślinami zimozielonymi a innymi (czytałam w jakimś artykule: 70 procent zimozielonych do 30 procent innych).

Choć niezimozielone - piękne:

Żółte cisy dają ładny kolor zimą:

Liczę na tę odmianę ostrokrzewu "Alaska", że będzie kiedyś moim ogrodowym wzorcowym topiarem:

I kule bukszpanowe, chciałabym więcej ale nie mam miejsca albo pomysłu:

Misterna kratka, bardzo zniszczona, boję się ją czyścić:

Gardenarium 13:17, 31 sty 2017

Kratki nie czyść, taka jest najładniejsza.

Instagram Ogrodowiska
Basilikum 13:28, 31 sty 2017

o wlasnie Danusia ma racje, kratka super jest jaka jest. Pieknie u Ciebie jak zwykle.
Ja mam o wiele za mao zimozieonych. Musze to zmienic
nawigatorka 13:39, 31 sty 2017

A jak ja mówie o wiosnie to sie śmieją dobrze, że choć u Ciebie tez wiosennie
kratke gdybys jednak chciaął wyczyścić to zapytaj w malarni jakiejś proszkowej o czyszczenie kwasem. beda wiedzieli czy się kratka do tego nadaje czy nie
sylwia_slomc... 20:53, 31 sty 2017

Ewka widać , że strumień za wodopój robi, śladów od groma jeszcze więcej niż u mnie
magnolia 09:06, 01 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Trochę wyraźnych kolorów, zastanawiam się czy w moim ogrodzie jest zachowana postulowana proporcja między roślinami zimozielonymi a innymi (czytałam w jakimś artykule: 70 procent zimozielonych do 30 procent innych).

Ewo, to o proporcjach zimozielonych do reszty,to żart, prawda?
Pszczelarnia 09:53, 01 lut 2017

magnolia napisał(a)

Ewo, to o proporcjach zimozielonych do reszty,to żart, prawda?

Chyba tak.

A tymczasem kwiatostany wiązówki: