Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Gabriela 19:58, 03 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Agata pisała, ciąć śmiało boki. Jaką masz odmianę? Który to? Ten przed wejściem po lewej od strony drzwi domu? Tnij go śmiało. To Hicksii, chyba. On rośnie tak pękato czasami.

Nie, nie ten przy moim wejściu, tylko przy drugim domu, nie bardzo go nawet widać, przycinam go, ale głupio rośnie.Ten przy domu do Hicksii, jakoś tam się zagęszcza.

Vita pisze, że jej ostrokrzewy nie owocują, może trzeba poczekać. Mój jedyny i wielki jest nie wiadomo jakiej odmiany, dostałam go w prezencie 22 lata temu i jako mały jeszcze egzemplarz zabrałam z poprzedniego ogrodu. Z początku nie kwitł i nie owocował, dwa razy go jeszcze przesadzałam, a potem nagle zaczął i teraz ma całkiem dużo czerwonych, ślicznych kuleczek, mimo że jest sam jeden i u nikogo na wsi nie stwierdziłam żadnego egzemplarza.
frezja 22:35, 03 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Dla odmiany młode buki:

Prawie, jak moje. Ewo, co będzie w ich okolicy??
Jana 23:17, 03 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Nie mam. Choć wiem, że jest miododajna i polecana przez portale pszczelarskie.
Ale chyba bałabym się takiej rośliny o szer. 10-12 m.
aż mnie przestraszyłaś, taka szeroka? bo piszą, że rośnie na wysokość tylko 2-3 m i że świetna na zanieczyszczenia środowiska
Pszczelarnia 23:47, 04 lut 2017

anna_t napisał(a)
ale okazy..no ten.bo to jest ten o którym kiedyś pisałyśmy że masz go ok 5 lat

Mój ma 130 cm wysokości i 80 szer. - na dole lekko szerszy (trapez w proporcjach).

Aniu, Twoje pytanie jest o to, czy baccatę na wysokości 80 cm w ogrodzie da się utrzymać w ryzach na szerokość 50cm - da się. Ale warto dopytać Danusię.
Pszczelarnia 23:48, 04 lut 2017

Jana napisał(a)
aż mnie przestraszyłaś, taka szeroka? bo piszą, że rośnie na wysokość tylko 2-3 m i że świetna na zanieczyszczenia środowiska

Tak podaje portal drzewa. ???
Pszczelarnia 23:48, 04 lut 2017

frezja napisał(a)

Prawie, jak moje. Ewo, co będzie w ich okolicy??

Nic, to granica kwatery sadowniczej.
Pszczelarnia 23:49, 04 lut 2017

Gabriela napisał(a)

Nie, nie ten przy moim wejściu, tylko przy drugim domu, nie bardzo go nawet widać, przycinam go, ale głupio rośnie.Ten przy domu do Hicksii, jakoś tam się zagęszcza.

(...)

Pokaż zdjęcie, gremialnie go uformujemy.
anna_t 20:09, 05 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Mój ma 130 cm wysokości i 80 szer. - na dole lekko szerszy (trapez w proporcjach).

Aniu, Twoje pytanie jest o to, czy baccatę na wysokości 80 cm w ogrodzie da się utrzymać w ryzach na szerokość 50cm - da się. Ale warto dopytać Danusię.

Ewuś odwrotnie
chce kostki max 50-60 wys i zastanawiam się ile sztuk jeszcze dokupić na te duże kostki przy drzewach ktore mają być szerokie 1,5x1,5m

dziękuję za wymiary kochana!
Pszczelarnia 14:57, 06 lut 2017

Na życzenie: trifolium rubens z mojego ogrodu. Takie mam zdjęcia:

Rumianka 15:39, 06 lut 2017

Pczółeczkłe, kłechano białko, mam u Ce wiala do czytanio...wszandze furgałom, a u Ce nie bełam w łegrodze. Zasztopowałe. Sedza w checzi i wzyram, czy wiosne nie leze do młeigłe łegrodu. Łestawiam dla Ce kaszebszczi płezdrówczi...