Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

laurowisnia 12:27, 02 lut 2017

Odrasta, tylko jak dla mnie za wolno. Tego problemu nie ma z cisem, nie wiem o której odmianie piszesz Gabrielo ale jak idzie za szeroko to ja bym przycięła te gałęzie dość mocno.
anna_t 22:26, 02 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Który? Obojętnie jaki? Mam zmierzyć średnicę cisa (taxus baccata) na wysokości 50-60 cm? Zmierzę jutro i zrobię zdjęcie.

Ten?

ale okazy..no ten.bo to jest ten o którym kiedyś pisałyśmy że masz go ok 5 lat
Pszczelarnia 23:07, 02 lut 2017

anna_t napisał(a)
ale okazy..no ten.bo to jest ten o którym kiedyś pisałyśmy że masz go ok 5 lat

Dobrze zmierzę. Czyli baccata w żywopłocie (czyli cięta na początku radykalnie po bokach). Tak 5 lat, zgadza się.

Dla odmiany młode buki:

Pszczelarnia 23:11, 02 lut 2017

Jana napisał(a)
nabrałam się na te proporcje kratka piękna czy masz może Ewo amorfę? a jeśli tak czy ma jakieś wymagania?

Nie mam. Choć wiem, że jest miododajna i polecana przez portale pszczelarskie.
Ale chyba bałabym się takiej rośliny o szer. 10-12 m.
Pszczelarnia 23:17, 02 lut 2017

vita napisał(a)

Pojedynczy egzemplarz? U mnie, trzy Meservy jakoś boją się zostać wzorcowymi topiarami. Nawet owoców nie zawiązują, a tak się dopytywałam u sprzedawcy. Ciekawe jak strzyże się ostrokrzewy? Odrobinę trudniej niż bukszpany, pewnie i formowana bryła powinna być z tych większych?
(...)

Gabrysia napisała o cięciu. Ja dodam, że topiary z ostrokrzewów to duże formy - one zadziwiająco szybko rosną. Znajoma ma coś co już jest duże. Za późno zaczęła formować i teraz trudniej go zagęścić. Ale pewnie jest to możliwe?

Żałuję, że nie kupiłam 3 takich ostrokrzewów albo dwóch (dokupię choć jednego). Miałam kiedyś odmianę 'Blue Angel', jakoś wypadł po zimie w 2011.
Pszczelarnia 23:21, 02 lut 2017

Gabriela napisał(a)
(...)
Za to kompletnie nie umiem ciąć cisów, niestety. I nie wiem jak obcinać coś, co ma w środku rodzaj gniazda, od którego gałęzie rosną strzeliście na boki.
Co do tych proporcji zimozielonych do badyli, uważam że jest przesadzona. Na niekorzyść badyli oczywiście.

Agata pisała, ciąć śmiało boki. Jaką masz odmianę? Który to? Ten przed wejściem po lewej od strony drzwi domu? Tnij go śmiało. To Hicksii, chyba. On rośnie tak pękato czasami.
Milka 05:44, 03 lut 2017

U siebie formuje stozek i kulę z ostrokrzewu, ale nie zauważyłam aby szybko rosly, mam wraźenie, źe stoją w miejscu.
Filomena 14:31, 03 lut 2017

Moje ostrokrzewy też nie rosną, ale mają stare drzewiaste towarzystwo i ono chyba wyjada całe "papu".
Filomena 14:35, 03 lut 2017

vita napisał(a)

Pojedynczy egzemplarz? U mnie, trzy Meservy jakoś boją się zostać wzorcowymi topiarami. Nawet owoców nie zawiązują, a tak się dopytywałam u sprzedawcy. Ciekawe jak strzyże się ostrokrzewy? Odrobinę trudniej niż bukszpany, pewnie i formowana bryła powinna być z tych większych?
Sielskie obrazki sprzed domu pokazujesz, aż się rozmarzyłam

Ostrokrzewy są dwupienne, może masz samych panów Vito?
Ja parę lat czekałam na owoce rokitnika, aż wniknęłam w temat - mam same męskie egzemplarze sic!
vita 15:19, 03 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Żałuję, że nie kupiłam 3 takich ostrokrzewów albo dwóch (dokupię choć jednego). Miałam kiedyś odmianę 'Blue Angel', jakoś wypadł po zimie w 2011.

Dokup koniecznie, skoro masz jednego. Moje to właśnie 'Blue Angel' i 'Blue Prince' odpowiadając Fiolomenie U mnie bardzo powoli rosną.