Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Kondzio 12:06, 21 kwi 2017

No to niezłe zmiany beda, czas bedzie zobaczyć na żywo
mira 21:27, 21 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Symbolicznie zaplanować. I nie robić sobie kłopotu. Mira widzę organizuje przerzuty towaru.

O rety no dobrze chciałam - tak sobie pomyślałam ale chyba narozrabiałam
bo tak się cieszę na te lilaki..
wybaczcie

no i zapomniałam, że przecież w planie Maszka ups - dziś patrzyłam na nasiona - hyzop się sieje w maju

sprawdziłam też właściwości - bo stale zapominam co na co co do czego jak jakie zioła stosować - duża nauka jeszczcze
ana_art 08:30, 22 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Aneto, nie chcę o tym pisać. Jest pomór. Ale damy radę. Pszczoły to megaorganizmy, muszą sobie poradzić.
Urszulla 08:51, 22 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Kiedyś myślałam, że w jednej części ogrodu będę miała arboretum .... . Podziwiałam i/albo sadziłam ciekawe drzewa: korkowca amurskiego, leszczynę turecką, kasztanowca czerwonego, klona tatarskiego, sumaka i jarząba brekinię, klona jesionolistnego, wiąza syberyjskiego, platana, tulipanowca i miłorzęba (więcej nie pamiętam).

Potem mi się odmieniło (regulacja potoku naszego zmieniła mój krajobraz i moje wyobrażenia o ogrodzie a i ogród okazał się za mały na moje potrzeby).

Uprościłam więc radykalnie ten obszar niedoszłego arboretum: zostawiłam platana i tulipanowca a w środku posadziłam kilka grusz ozdobnych. Ostał się kasztanowiec czerwony - czeka na docelowe miejsce (z sentymentu do Szwecji, wyhodowany przeze mnie) i wiąz syberyjski (ciągle mnie zachwyca i nie dałam go wykopać) oraz miłorząb - bo to drzewo posadziliśmy rodzinnie ze składki po 5 zł.

Reszta drzew poszła (jeden zaraz pójdzie) w świat.

Po pewnym czasie "po drugiej stronie" tego "leja" w tej części działki i tak posadziłam 4 klony. 'Princeton', srebrzysty, bordowy - rosną dobrze. 'Brilantissimum' padł przewodnik, regeneruje się (?) ale na pewno powinien rosnąć u nas.

Świerki i jodełkę przesadziłam wzdłuż dróżki gminnej.

Taka jest historia korkowca amurskiego i jednej części mojego ogrodu.

Ciekawa historia. Życie podyktowalo inny scenariusz za to lubimy ogród w Twoim obecnym wydaniu.
Kasya 09:15, 22 kwi 2017

Z jarząba brekinii zrezygnowalas ?
Ja swojego kupowalam Juz z myślą ze za 2-3 lata pójdzie do znajomego, ale trochę się nim pociesze
Milka 12:29, 22 kwi 2017

O które magnolie u mnie pytasz? Parasolowate??
Mala_Mi 16:30, 24 kwi 2017

czytam...

Klon srebrzysty jest ogromny i rośnie strasznie szybko.. mojego już nie ma..
Pszczelarnia 18:25, 24 kwi 2017

Kasya napisał(a)
Z jarząba brekinii zrezygnowalas ?
Ja swojego kupowalam Juz z myślą ze za 2-3 lata pójdzie do znajomego, ale trochę się nim pociesze

Już się pocieszyłam. Oglądam go czasami w parku kulturowym we Wroc. Ma się dobrze.
Pszczelarnia 18:26, 24 kwi 2017

mira napisał(a)

O rety no dobrze chciałam - tak sobie pomyślałam ale chyba narozrabiałam
bo tak się cieszę na te lilaki..
wybaczcie

no i zapomniałam, że przecież w planie Maszka ups - dziś patrzyłam na nasiona - hyzop się sieje w maju

sprawdziłam też właściwości - bo stale zapominam co na co co do czego jak jakie zioła stosować - duża nauka jeszczcze

Rozrabiająca Mira ... . Niezłe ziółko.
Pszczelarnia 18:28, 24 kwi 2017

Kondzio napisał(a)
No to niezłe zmiany beda, czas bedzie zobaczyć na żywo

Zabrzmiało poważnie.