Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:09, 06 gru 2017

mira napisał(a)
I ja zaglądam do tych warzywek - super wątek- poszukam coś jeszcze.

Zastanawiam się jak Ci jeleń wchodzi skoro już ogrodziłaś i bramki są - teoretycznie wszystko zagrodzone a jednak.

Adwentowy kalendarz będzie ? to by była piękna tradycja .

Jelenie skaczą wysoko i mają dobre odbicie. Drut jest za nisko, mus wyciągnąć go na 2 m.

Adwentowe tematy w cyklu tygodniowego kalendarza wrzuciłam na fb, nie są całkiem ogrodowe (ten tydzień jest "biało").

viva 15:03, 06 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Czy tak powinny wyglądać eukomisy? Jakieś takie mikro zabiedzone, nie wiem czemu.

Ewo, wróciłam u Ciebie do pięknej jesieni, choć urokiem Twojej zimy też nie gardzę

Z eukomisami mogą być dwie przyczyny; jedna to zbyt młode cebulki, za małe by wydać duży kwiat, a druga to może miały chwilami sucho w doniczkach. Zauważyłam, że eukomisy rosną dobrze w żyznej i nie przesychającej glebie.
W przyszłym roku będzie lepiej
Pszczelarnia 15:53, 06 gru 2017

viva napisał(a)

(...)

Z eukomisami mogą być dwie przyczyny; jedna to zbyt młode cebulki, za małe by wydać duży kwiat, a druga to może miały chwilami sucho w doniczkach. Zauważyłam, że eukomisy rosną dobrze w żyznej i nie przesychającej glebie.
W przyszłym roku będzie lepiej

A ja myślałam, że one jak agawy, sucholubne i miały naprawdę sucho i ziemię piaskową.
tulucy 19:40, 06 gru 2017

Ewo wrzuciłam troszkę Cottage Garden u siebie
Margerytka40 21:54, 06 gru 2017

Ewunia,moja Ty królowo dereniowa ja znowu z zapytaniem. Czy da się ciąć derenia by tworzył kulę ew. poduchę,wielką na ok 1,5m?
Pszczelarnia 22:14, 06 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ewunia,moja Ty królowo dereniowa ja znowu z zapytaniem. Czy da się ciąć derenia by tworzył kulę ew. poduchę,wielką na ok. 1,5m?

Tak, oczywiście, każdy się nada, super pomysł! Tylko trzeba pamiętać o zapewnieniu mu zasobnego podłoża i wody.

Za królowę w temacie dereniowym dziękuję. Ale mnie zaszczyt spotkał!
Margerytka40 22:21, 06 gru 2017

Dziękuję Ci bardzo . Składam nasadzenia i bardzo była mi ptrzebna liściasta wielka kula i padło na derenia .
mira 08:43, 07 gru 2017

Uśmiałam się z tych eukomisow może i ja przesuszyłam. Mam je kilka lat i pierwszy raz nie zakwitły bo za późno wsadziłam i kiepsko podlewalam. Poszukam jeszcze takiego z ciemnymi liśćmi.

To pozyskanie kratki jest niesamowite.

Zaglądam raz Jeszcze. Do warzywnikow i ta fotka z doniczkami mnie rozbraja.
A tak przy okazji gdzie będziesz miec zbiornik na deszczówkę w szklarni czy poza.
Gardenarium 14:10, 07 gru 2017

Stary artykuł o rarytasach, m.in. o eukomisie.
Pokazywałam tę roślinę w bardzo, bardzo starych odc. Mai, jak jeszcze internetów nie było. Zimowała nawet rok czy dwa w gruncie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/91-rarytasy-bulwiaste-i-klaczowe-do-naszego-ogrodu

Instagram Ogrodowiska
Basilikum 14:31, 07 gru 2017

Ewo czytam i ciesze oczy fotkami

U nas niema sniegu i jakos mi sie za nim nie teskni ale Twoje sniegowe obrazki ogladnelam z radoscia