Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 09:49, 04 gru 2017

nawigatorka napisał(a)
Kotlina pieknie zasypana. Widze u Ciebie i widze na żywo pozdrawiam

Łańcuchy macie?
Pszczelarnia 09:51, 04 gru 2017

abiko napisał(a)
Ewa jaki skromny warzywniak, ja wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale masz naprawdę spory
(...)

I właśnie jeleń zjadł mi cały jarmuż i pory i posilił się żytem spod śniegu. Jemu też apetyt rośnie z roku na rok.
Pszczelarnia 10:01, 04 gru 2017

mira napisał(a)
Czytam o szklarniach i zastanawiam się co w śniegu sadziłaś. U mnie dziś też tak biało było.
Patrzę na wyczyn kompania w szklarni. Ja tak sobie dumam że szklarni powinno być 3 - jedna do sadzonek na stołach, druga mała do kawy i egzotycznych roślin albo kolekcji pelargonii no i ta do pomidorów - jak to zrobić trzy w jednym nie wiem.
Coś nowego stoi oparte o rynnę - taka śliczna kratka.

Miałam 3 kulki cisowe, jedno drzewo, 1 cisa w typie 'Wojtek', 3 bukszpany. Ziema pod śniegiem mięciutka i maślana.
I nie miałam już czasu "pojeździć" za obornikiem.

Z tymi szklarniami to faktycznie tak jest. W Old Vicarage są cudowne. Postaram się coś dorzucić warzywnego do wątku o "światowych warzywnikach".

Ta kratka to staroć z wiosny - uratowana z jednej budowy. Idę obrzeżami wielkiego miasta, widzę rozbiórka kamieniczki i pracuje koparka. Wołam inżyniera budowy i proszę o pozwolenie wejścia na hałdę. I jeszcze o "brechę" poprosiłam, żeby tą kratę wymontować z futryny. Pan nie dowierzał, nie zdążył nawet zorientować się o co chodzi.
nawigatorka 11:38, 04 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Łańcuchy macie?
mamy ale na razie obchodzimy się bez i staramy zakolegowac z takim stanem rzeczy w końcu tu to normalność
13:55, 04 gru 2017
Pszczelarnia napisał(a)

I właśnie jeleń zjadł mi cały jarmuż i pory i posilił się żytem spod śniegu. Jemu też apetyt rośnie z roku na rok.

jeszcze jarmuż i pory do przeżycia o tej porze roku ...ale gorzej jak zacznie ci wyżerać ogród nawet nie chce myśleć o tym dobrze pamiętam sarenkę co to w zeszłym roku mi spałaszowała różne na moich oczach choć od tamtej pory był spokój i żadna taka zwierzyna do mnie nie zaglądała ..to stresik w oczach mam nadal bo nigdy nie wiadomo kiedy dziki zwierz do obejścia wskoczy
Gruszka_na_w... 19:36, 04 gru 2017

Ależ bajkowe widoki pokazałaś. Zachwyca zarówno nocne jak i dzienne nakrycie.

Ziemia w szklarence wzbudza respekt. Trzeba się niemało natrudzić.
Zauważyłam, że sikorki są amatorkami rajskich jabłuszek. Kosy preferują jadalne odmiany.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Dorota123 21:03, 04 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)
A tymczasem zima nakryła do stołu:

Nie cytuję wszystkich, ale ten zakątek tworzy przecudny zimowy klimat. Napatrzeć się nie mogę na te piękne krzesła, tam chyba jest też fotel bujany. Jakoś wcześniej nie zauważyłam go w ogrodzie. Chętnie przyjżałabym mu się bliżej jeśli masz jakieś inne jeszcze fotki.
Pozdrawiam zimowo.
paniprzyroda 23:23, 04 gru 2017

Pięknie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Wirtualnie będę przysiadać w kąciku bistro I już czekam na kontynuację światowego wątku o warzywnikach.
Przeczytałam wątek o szklarniach i wymienione przez Ciebie osoby tam właśnie opisują swoje doświadczenia.
Kiedy prawie trzydzieści lat temu zakładałam z emem pierwszą folię pod uprawę pomidorów i ogórków, nie zastanawiałam się nad opcjami, efektami estetycznymi itp. Miało być użytecznie, praktycznie i zdrowo. Balia z nagrzaną wodą, obornik, kompost i to wszystko. Inne miejsca, inne uwarunkowania: folia w wydzielonej części ogrodu, duży sad. W obecnej leśniczówce było podobnie. Teraz musi mi wystarczyć 9m albo mniej poliwęglanu i skrzynie na warzywa. To dopiero wyzwanie i ile planów w związku z tym
Pszczelarnia 23:29, 04 gru 2017

Dorota123 napisał(a)

Tak, to fotel bujany do kompletu ogrodowego, mam jeszcze tylko takie:

A tutaj biały koc z fotela się zsunął:

Kawa 10:31, 05 gru 2017

Ewuniu u mnie tez zima ale jakoś mniej uroczo to u mnie wygląda