Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:25, 03 gru 2017

Urszulla napisał(a)

Ok. Dzięki. Może się w przyszłym sezonie rozbudują, bo dużo było wiotkich pędów.

Na pewno.

Pszczelarnia 22:31, 03 gru 2017

Gardenarium napisał(a)
Pobyłam sobie troszkę, kilkanaście stronek Znowu westchnęłam do szklarni

Danusiu, sadziłaś kiedyś w śniegu?

Pszczelarnia 22:36, 03 gru 2017

A tymczasem zima nakryła do stołu:

A w świetle dziennym nie ma tej magii:

sierika 22:40, 03 gru 2017

Masz rację, najpiękniej ogród wygląda w świetle księżyca czy lamp, to co nas denerwuje gdzieś znika w mroku i pojawia się magia.....bosko. Popatrzę chwilę jeszcze a potem wyjdę do swojego.
mira 23:04, 03 gru 2017

Czytam o szklarniach i zastanawiam się co w śniegu sadziłaś. U mnie dziś też tak biało było.
Patrzę na wyczyn kompania w szklarni. Ja tak sobie dumam że szklarni powinno być 3 - jedna do sadzonek na stołach, druga mała do kawy i egzotycznych roślin albo kolekcji pelargonii no i ta do pomidorów - jak to zrobić trzy w jednym nie wiem.
Coś nowego stoi oparte o rynnę - taka śliczna kratka.
paniprzyroda 23:08, 03 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)

I tak to wyglądało: kamienie i jałowa ziemia.

Dziękuję. Faktycznie, ziemia bogata w kamienie. Nie widzę podmurówki, szkielet był mocowany kotwami/lub czymś innym?
Miejsca mam niewiele, moja musi być mniejsza. Drzewa i odległości od nich też rozważałam.
Pięknie zima u Was się zaczęła.
nawigatorka 07:09, 04 gru 2017

Kotlina pieknie zasypana. Widze u Ciebie i widze na żywo pozdrawiam
Urszulla 08:30, 04 gru 2017

Rzeczywiście fajny nastrój przedświąteczny się zrobił
W dzień niestety czar pryska, ale wszyscy wiemy że masz pod tą białą kołderką same rarytasy ogrodowe fajnie zagospodarowane
sylwia_slomc... 09:28, 04 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)
A tymczasem zima nakryła do stołu:

A w świetle dziennym nie ma tej magii:

I częstuje lodem ale atmosfera fajna u Was
Pszczelarnia 09:45, 04 gru 2017

paniprzyroda napisał(a)

Dziękuję. Faktycznie, ziemia bogata w kamienie. Nie widzę podmurówki, szkielet był mocowany kotwami/lub czymś innym?
Miejsca mam niewiele, moja musi być mniejsza. Drzewa i odległości od nich też rozważałam.
Pięknie zima u Was się zaczęła.

Ponoć 9m2 też wystarczy.
Moja jest na kotwach zalanych betonem. Będzie "uszczelniona" cegłami; cegły będą też jako część podłogi. Do połowy przeznaczona na pomidory, druga połowa to donice i stół "montażowy" albo jakaś półka wielofunkcyjna. Zmieścił się także stolik z 2 krzesłami w typie bistro do wypicia kawy i krótkiego odpoczynku.

Musiałam przesadzić 2 aronie, pozbyć się jednej gruszy (ale nigdy nie owocowała, więc strata mniejsza), wysadzić jedną jabłonkę ozdobną. Wyciąć dalej rosnące drzewa, bo od zachodu zacieniały.

Tak sobie myślę, że to dobrze, że pan Sylwek - złota rączka, nie miał czasu na wykonywanie drobiazgów u nas. To pozwoliło mi rozeznać moje potrzeby szklarniowe i okołoszklarniowe (placyk) i sensowniej podzielić przestrzeń. Posadziłam bowiem 2 winogrona koło części "kawowej".

Doświadczenia szklarniowe duże ma Anabelle, Mała Mi, Gabrysia, Wietrzyk, Gobasia, Malkul, Agacia i Agnieszka z Jurajskiego.