Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

paniprzyroda 22:30, 28 lis 2017

Miałam derenie w nowym. Przyznam się, że tak krótko cięłam je corocznie, z początku aby zagęściły się, potem aby je ograniczyć chociaż do czasu, aż odbiją i znów urosną duże. W tym roku latem wycinałam część gałęzi, bo zrobił się busz, jesienią wykopałam i znalazły nowe miejsce. Ale po jednej młodej sadzonce mam Na glinie rosły bez zasilania.
abiko 09:25, 29 lis 2017

Ewa jaki skromny warzywniak, ja wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale masz naprawdę spory
Zgodzę się z Magnolią, mnie też zachwyca przedwiośnie u Ciebie i chyba w ogóle.. przedwiośnie. Jakoś lubię patrzeć na tą pustę i co się z niej wyłania powoli. Dlatego kocham byliby.

Urszulla 09:57, 29 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Tnę na wiosnę. Mocno (jak rabatówki), tak 3 oczka zostawiam, zostawiając jednocześnie po 4, maks. 5 silnych pędów.

Ok. Dzięki. Może się w przyszłym sezonie rozbudują, bo dużo było wiotkich pędów.
Gabriela 17:41, 29 lis 2017

Dowód poniżej i mam nadzieję że ta jest właściwa, były jeszcze tylko mniejsze, wszystkie takie cieniowane.

paniprzyroda 18:44, 01 gru 2017

Oo, jaka śliczna doniczka
Mam pytanie, jaką dużą masz szklarnię? Jakie powinno być minimum, by zmieściło się kilkanaście pomidorów, doniczki z rozsadami wiosennymi itp, przy założeniu, że miejsca mało. Bo jeszcze trzeba się w niej jakoś przemieszczać, stół/blat roboczy wstawić. Jak powinna być ustawiona, północ/południe, wschód/zachód czy nie ma to znaczenia, byle osłona p/wiatrowa była i nasłonecznienie?
Gardenarium 11:14, 02 gru 2017

Pobyłam sobie troszkę, kilkanaście stronek Znowu westchnęłam do szklarni

Instagram Ogrodowiska
yolka 16:30, 03 gru 2017

Odpowiedziałam o jeziorze

Fajny masz warzywnik, uważam, że jak się ma ogród pow. 700m, to miejsce na warzywnik zawsze powinno się znaleźć, jak mam 1200, warzywnik zajmuje ok 150, sadzę nawet ziemniaki, w tym roku zabrałam 9 - 15 kilogramowych worków,ciekawe kto to zje, my jemy sporo ziemniaków ale bez grama tłuszczu, żadnych sosów i polewania masłem lub innym tłuszczem,traktujemy je jak warzywo, swoje są smaczne i zdrowe
Muszę znaleźć miejsce na szklarnię Z lekcji cięcia dereni skorzystam
Pszczelarnia 22:19, 03 gru 2017

paniprzyroda napisał(a)
Oo, jaka śliczna doniczka
Mam pytanie, jaką dużą masz szklarnię? Jakie powinno być minimum, by zmieściło się kilkanaście pomidorów, doniczki z rozsadami wiosennymi itp, przy założeniu, że miejsca mało. Bo jeszcze trzeba się w niej jakoś przemieszczać, stół/blat roboczy wstawić. Jak powinna być ustawiona, północ/południe, wschód/zachód czy nie ma to znaczenia, byle osłona p/wiatrowa była i nasłonecznienie?

Ojej, nie wiem. Jestem nowicjuszką w tematach szklarniowych. Chodzi o to, żeby miała jak najwięcej słońca wtedy kiedy jest bardzo potrzebne, czyli wiosną już od rana i wieczorem, bo latem to wiadomo, że je ma. Nic nie powinno jej zacieniać (drzewa). U mnie jest to kierunek zachód-wschód. Moja ma ok. 14 m2 i wydaje się w sam raz. Ale ja się jeszcze w tym sezonie szklarniowo nie rozkręciłam, nie jest jeszcze uszczelniona i dopiero teraz eM. skopał kawałek na uprawy w gruncie. I tak to wyglądało: kamienie i jałowa ziemia.

Pszczelarnia 22:20, 03 gru 2017

Gabriela napisał(a)
Dowód poniżej i mam nadzieję że ta jest właściwa, były jeszcze tylko mniejsze, wszystkie takie cieniowane.

Dla Ciebie:

sylwia_slomc... 22:23, 03 gru 2017

A moja Ola zrzuciła jabłuszka po pierwszych przymrozkach