Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:03, 14 maj 2018

Dziękuję gościom za miłe słowa i fajne dyskusje: wszystko kwitnie na raz, jest sucho mimo sobotniego deszczu, nie wiadomo w co ręce włożyć.

Kwitną czosnki, kończą tulipany ('Elegant Lady'), bzy 'Palibiny', węgierskie, azalie wielkokwiatowe i różaneczniki ('Album Novum' i 'Pohjolas Dauther', kończą kwitnienie akacje, a pszczoły nade wszystko preferują irgi.

Obrazek z czosnkami:

Pszczelarnia 20:09, 14 maj 2018

Dla Agnieszki z Jurajskiego jeszcze raz jarzęby szwedzkie pod jesionami i akacją (rozstaw co 2,5 - 3,0 m):

Pszczelarnia 20:12, 14 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
No pięknie i podgapiłam hyzop. Bardzo ciekawy, chyba go zapożyczę do swojego ogrodu.

Kwitnie pełnik europejski zwany "różą kłodzką" - piękne żółte słoneczka dla Ciebie.

Pszczelarnia 20:24, 14 maj 2018

Basilikum napisał(a)
Ewo u mnie jest raczej kamasja
Chcesz kawalek Iryska?

Szczypiorek tez mam ale nie pomyslalam, ze moglby robic za obwodke swietny pomsl
Szczaw kolorowy mam, super mi przezimowal. No ale mam tylko jeden malenki krzaczek, tyle mi wzeszlo rok temu, zobaczymy czy teraz cos bedzie, bo susza okropna u nas.

Czytam Twoj watek z zapartym tchem jak ksiazke przygodowa podziwiam, czapka z glowy spada

Zastanawia mnie czym obsadzilas laczke przed ulami. Moj Bubikopf sie zbiera ale marny jest wiec sie nie nada.
Tak mi lazi po glowie t roslinka, zapomnialam nazwy ale chyba ja kiedys u Ciebie widzialam. Mi sie zdarza po niej polazic i nic jej nie szkodzi.

To pięciornik. Nie obsadziłam, nagle zrobiło się lato, pszczoły wyleciały i nie miałam już jak kopać i przestawiać, inne prace były pilniejsze.
Szczaw kolorowy - posadziłam 7 sadzonek do gruntu - on nawet ładny jest jak zakwitnie.

Czytasz wątek jak książkę?

Kwitną róże: Fruehlingsgold - godna swej nazwy (zdjęcie prześwietlone) i biała NN (zapominam jej nazwy, Jasia Poziomka wie) - obie fantastycznie pachną i są nie do zdarcia.

Pszczelarnia 20:28, 14 maj 2018

Mariposa napisał(a)
Ewo, podglądam Twój ogród od dawna, bo strasznie mi się podoba, ale dotąd nie miałam śmiałości się odezwać. Jednak Twój warzywnik ze szklarenką tak mnie zauroczył, że muszę Ci to powiedzieć. Cudo! Mam za mało miejsca, ale choć troszkę od Ciebie zgapię
Naprawdę gratuluję, cudne i klimatyczne miejsce stworzyłaś!

Nieśmiała Mariposo, na powitanie, ziółka pod ręką:

Pszczelarnia 20:38, 14 maj 2018

makadamia napisał(a)

(...)
A jak tam Twoje bylinówki?

Bylinówki to ogrom. Zaczynam pielić, nagle widzę, że mam siewki do odsadzenia, coś do podzielenia, coś do ograniczenia, coś do wypełnienia dziur (są zawsze przy dopuszczaniu roślin dwuletnich i jednorocznych na rabaty) i tak mi schodzi "na niczym".
Czasami nawet przymiarki zajmują zbyt wiele czasu.

Fajnie gra rdest z języczką bordową (pod warunkiem, że uśmiercimy ślimaki)

Ten kawałek wypielony, rozsadzony i plan dalszych działań przygotowany (natychmiast dać jakąś pożywną ściółkę):

Pszczelarnia 20:46, 14 maj 2018

elka_ napisał(a)
Duży areał, pracowita ogrodniczka, to efekty są Wow!

Jestem pod wrażeniem warzywnika i zielnika, te obwódki z kwitnącego szczypiorku - pięknie.

Hosty w naczyniu- super pomysł!

Dawno Cię nie było, zaraz zajrzę, co słychać (dziś jak mawiają Holendrzy "mandaag is waasdaag" (nie wiem, czy dobrze zapisałam) - się pierze, a ja mogę pójść "na kominki".)

W naczyniu mam też mięty - ciekawe czy przezimują. Nie będę chować, bo naczynia są całe wypełnione ziemią i bardzo ciężkie.

W naczyniach jest też i popiół z ogniska

Pszczelarnia 20:52, 14 maj 2018

sierika napisał(a)
Obejrzałam wczoraj x3, dzisiaj powtórka, nic więcej nie piszę bo mowa nie oddaje tego co widzą oczy. Przypomnij ile m2 ma szklarenka, coś mi lata 24m2?
Ach, nie dojechałaś ma lilaki więc przejęłam od Miry to co Tobie było przeznaczone..hm.

Ewo, a zdjęcia moje troszkę przekłamują (zaklinają) rzeczywistość. Szklarnia ma prawie 14 m2 (po zrobieniu podłogi można tam uprawiać 24 pomidory, ale ja wsadziłam papryki, więc pomidorów jest mniej). A co Mira miała dla mnie (idę zapytać)?

Widziałam u Ciebie cudowną kolekcję takich garnków, moja skromna:

jolanka 21:00, 14 maj 2018

Ewa, czy w pojemnikach z hostami i z miętą są dziury odpływowe czy tylko drenaż? Fajnie to wygląda
Pszczelarnia 21:03, 14 maj 2018

Bogdzia napisał(a)
Tak jak inni podziwiam i sie zastanawiam jak dajecie rade tak pięknie utrzymac ogród?

Jakoś, na podstawowym poziomie.

Jestem flak jak mój kombinezon pszczelarski.

Poruszam się 2 taczkami, w jednej kompost lub obornik, w drugiej, konewki i narzędzia)

Szarpię i jakoś to idzie