Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:05, 14 maj 2018

jolanka napisał(a)
Ewa, czy w pojemnikach z hostami i z miętą są dziury odpływowe czy tylko drenaż? Fajnie to wygląda

Dziury, jedna oryginalna do korka (to była prawdziwa stara wanna do kąpieli), a druga ma ze starości przetartą dziurę. Tutaj nie dawałam żadnego drenażu.
Pszczelarnia 21:11, 14 maj 2018

jankosia napisał(a)
Pięknie u ciebie Ewo, jak zwykle zresztą.
Jak weszłam po dłuższej przerwie to pierwsze co rzuciło mi się w oczy to temat szczypiorku. Miałam w warzywniku siedmiolatkę i dałabym sobie rękę uciąć że kwitła na fioletowo. Nawet mi babcia tłumaczyła, że odróżnię ją od szczypiorku po tym czy kwiatki wychodzą ponad liście czy nie. A teraz sprawdzam w necie i rzeczywiście, siedmiolatka kwitnie na biało i jest wielka, piszą że dorasta do 1,5 metra. Znaczy miałam coś zupełnie innego. A nazwy zwyczajowe robią trochę zamieszania. Ostatnio mój małżonek myślał że żartuję kiedy tłumaczyłam mu, że cebula to też czosnek

Miłość do hyzopu podzielam, dla mnie to taka roślina która jest świetną alternatywą dla lawendy. Ta ostatnia wypadła mi w tym roku niemal w całości, hyzop odmładzałam przed tymi niespodziewanymi mrozami i liście co prawda stracił, ale pięknie i równo odbił. Dla mnie jedyna jego wada (którą można jednak przekuć w zaletę) to samosiew. Niby przycinam po kwitnieniu, ale i tak gdzieś zawsze coś zostanie i momentalnie mam dywanik. Posadziłam z winoroślą jako naturalna ochrona przed mączniakiem, ale w tej roli się nie sprawdził. Został jednak bo ten głęboki fiolet mnie zachwyca. Przypomina mi trochę pod tym względem Caradonnę.

Pozdrowienia zostawiam

Hyzop sieje się tak jak słynna ożanka Vivy - gęsty kożuch ale w warzywniku nie przeszkadza mi to, bo przecież ja i tak go przekopuję. Hyzopu nie przycinam po kwitnieniu, zimą nadal zdobi (kwiatostany się lekko kładą) i pięknie pachnie nawet w mroźny dzień (mnie się zdarzyło specjalnie wyjść i wąchać go).

Mnie kolor buków czerwonych o tej porze roku bardzo się podoba:

nawigatorka 21:12, 14 maj 2018

U nas tez kwitnie wszystko na raz i już wiem ze nie wszyscy pszczelarze oddziela miód rzepakowy od akacjowego
jolanka 21:12, 14 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Dziury, jedna oryginalna do korka (to była prawdziwa stara wanna do kąpieli), a druga ma ze starości przetartą dziurę. Tutaj nie dawałam żadnego drenażu.

Dzięki Muszę ograniczyć mięty bo nie wyrabiam już, tak się porozrastaly. A hosty ślicznie wyglądają. Pomyślałam sobie, że można ustawiać je piętrowo
Pszczelarnia 21:21, 14 maj 2018

la_estrellita napisał(a)
Ja też podglądam i zapisuję pomysły na swój warzywnik .

Ciągle kombinuję, żeby był smaczny i atrakcyjny. Leży w końcu na samym widoku.
Podobnie jak i jeden z placyków, zaraz przy oknie kuchennym i przy wejściu prawie do domu (w nawiązaniu do rozmowy u Ciebie). Tak jakoś wyszło. Nie ma szałowych widoków ale ja go lubię, w cieniu starej czereśni z zachodnim słońcem, z roślinnością swobodną w typie leśnym (paprocie, jarzmianki, ciemierniki, hosty, pierwiosnki, epimedia i tytonie obłędnie pachnące).

Pszczelarnia 21:22, 14 maj 2018

jolanka napisał(a)

Dzięki Muszę ograniczyć mięty bo nie wyrabiam już, tak się porozrastaly. A hosty ślicznie wyglądają. Pomyślałam sobie, że można ustawiać je piętrowo

Jola można. Tylko jedna moja hosta okazała się bardzo dominująca (zniewala h. 'Patriot'). Zobacz:

Pszczelarnia 21:26, 14 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
U nas tez kwitnie wszystko na raz i już wiem ze nie wszyscy pszczelarze oddziela miód rzepakowy od akacjowego

U nas rzepaków nie sieją. Więc może być akacjowy. Ale akacja miała ogromną konkurencję ze strony azalii i różaneczników.

Miałam Ci coś pokazać w nawiązaniu do naszych ulubionych:

Pszczelarnia 21:31, 14 maj 2018

paulina_ns napisał(a)
Kurcze ale u Ciebie wszystko dopieszczone bardzoooo podoba mi się Twoja szklarnia z czego ona jest zrobiona? pięknie

Nie dopieszczone ale nieważne. Będę miała co robić na emeryturze.
To jest szkło hartowane 4mm i aluminium.

Rabarbar dłoniasty - mam go ze względów nie wiem jakich: kwiat śmierdzi, liście zjadają mu jakieś owady, potrzebuje ogrom wody ale zwraca uwagę:

Pszczelarnia 21:47, 14 maj 2018

laurowisnia napisał(a)
Zachwycam się dziś o poranku wszelakimi rozwiązaniami, zestawieniami i pomysłami w Twoim ogrodzie Ewo, choćby ta kolekcjonerska rabatka piwoniowa przy szklarni, odwieczny z nimi dylemat, kwitną zjawiskowo, a jednak później to tylko liście. Sama mam jedną przy skrzyni warzywnej i dosadziłabym więcej ale brak miejsca.
Ja miałam cebulę siedmiolatkę, wysoka była tak do metra, kwitła na biało, kule dość duże, zawsze się pojawiała przed szczypiorkiem. Liczyłam te lata, a ona była i była, nie jestem pewna czy to było siedem czy mniej. Nie wysiała się.
Nie wiem czy wiesz, że jest też różowy hyzop, mam go od zeszłego roku, za to moja stara kępa niebieskiego odmówiła w tym roku współpracy, muszę koniecznie odzyskać.

Ja chyba się skuszę na siedmiolatkę. Wydaje mi się, że kiedyś nawet wysiewałam dla kwiatów (równocześnie z Aganią) ale coś mi nie wyszło.

Za szklarnią posadziłam hosty niebieskie i na rogu od północy ostrokrzewy na zimowe bryły. Posadzę jeszcze poziomki.

A w donicy rośnie chrzan w celach ozdobnych:

Pszczelarnia 21:56, 14 maj 2018

Gosiek33 napisał(a)

Czy te hosty rosną w wanience cały sezon?

Jak zwykle w miłej zadumie oglądam Twój ogród

Tak.

Rano poszłam na łąkę narcyzową a tam taki widok. Na brzegach łąki kwitną azalie w trawach ozdobnych (zamierzenie), zamiast narcyzów już czosnki. Trafiają się kamasje.