Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Wendy79 22:22, 07 sie 2018

Siedzę, czytam, oglądam ( całe szczęście tym razem nie przegryzam niczego tuczącego ) i zastanawiam się, jak długo trzeba się uśmiechać o nasiona takiej marchwi różowej?...
Mogę poświadczyć też, że marchew jadalna kwitnie w drugim roku. Miałam tą przyjemność w ogrodzie ( ja i motyle) w tym roku.
Podziwiam za pracę w te upały, ja nie jestem w stanie. Natomiast znalazłam chyba namiar na workowany obornik mokry i jutro będę dzwonić. Szykuję się pomału na dni ochłody, będziemy szykować ziemię pod dużą rabatę w przedogrodzie. Trawnik ograniczamy z przodu do niezbędnego minimum.
Jeśli dobre duchy pozwolą, znowu zawitam w tym miesiącu do Wojsławic na rośliny jadalne
Basilikum 22:50, 07 sie 2018

a jakie sa w Wojslawicach rosliny jadalne? bo ja sie wybieram w przyszlym tygodniu. Moja marchewka tez w drugim roku kwitnie i pietruszke tez zostawilam ladne kwiatki maja
Wendy79 23:19, 07 sie 2018

Basilikum napisał(a)
a jakie sa w Wojslawicach rosliny jadalne? bo ja sie wybieram w przyszlym tygodniu. Moja marchewka tez w drugim roku kwitnie i pietruszke tez zostawilam ladne kwiatki maja

19 sierpnia jest Piknik Ogrodowe Smaki ( kiermasz ziół i roślin jadalnych,zdrowej żywności)
Pszczelarnia 09:52, 08 sie 2018

Gardenarium napisał(a)
Ewo, mnie się wysiał tytoń leśny, tym razem ja mogę wspomóc w ten gatunek. ma śliczne jasne liście i cudowne wprost kwiaty. Już kwitnie. Pojawił się jako samosiejka po drugiej stronie drogi, także po tej samej, co rósł, a część popikowałam bo wysiewałam ze swoich zebranych nasion. Te jeszcze nie kwitną, ale niebawem to się stanie.

To poproszę. Przypomnę się zimą. Jestem zachwycona tą dalią.

Pszczelarnia 09:54, 08 sie 2018

Basilikum napisał(a)

A mi burak już w 1. zakwitł

Pszczelarnia 10:08, 08 sie 2018

Wendy79 napisał(a)
Siedzę, czytam, oglądam ( całe szczęście tym razem nie przegryzam niczego tuczącego ) i zastanawiam się, jak długo trzeba się uśmiechać o nasiona takiej marchwi różowej?...
Mogę poświadczyć też, że marchew jadalna kwitnie w drugim roku. Miałam tą przyjemność w ogrodzie ( ja i motyle) w tym roku.
Podziwiam za pracę w te upały, ja nie jestem w stanie. Natomiast znalazłam chyba namiar na workowany obornik mokry i jutro będę dzwonić. Szykuję się pomału na dni ochłody, będziemy szykować ziemię pod dużą rabatę w przedogrodzie. Trawnik ograniczamy z przodu do niezbędnego minimum.
Jeśli dobre duchy pozwolą, znowu zawitam w tym miesiącu do Wojsławic na rośliny jadalne

.

Mam nadzieję, że uda mi się zebrać nasiona tej marchwi.

Dni ochłody - kiedy one nadejdą? Upały i halny - za dużo tego szczęścia pogodowego.

Trawniki u mnie popalone częściowo ale rabaty się trzymają - warto redukować trawniki.

A ja będę w tym czasie na wycieczce ogrodowej w Holandii.

Tytoń się kładzie na kosmosy, a im to nawet nie przeszkadza.

Pozwoliłam szczawiowi zakwitnąć.

Dziwne - ten rabarbar w sierpniu ma się dobrze. Inne już pod ziemią.

Pszczelarnia 10:14, 08 sie 2018

Rumianka napisał(a)
Malwa energetyczna...moje białe malwy wysiałam 3 lata temu i ciągle są w fazie 10 cm wzrostu...coż może być za przyczyna? bo w taki m tempie zakwitną za 100 lat.

Nie wiem. A siana bazylia się rozrosła.

Basilikum 10:42, 08 sie 2018

buraka nigdy nie doprowadzilam do kwitnienia. Pokaz kwitki z bliska

Czy tyton sie sam wysiewa, czy musze nasionka zebrac. Dostalam od Miry sadzonki i tak pieknie kwitnie chce go za rok miec znow.

U mnie straszna susza, trawnika juz nie mam, to co zielone to chwast a zamiast trawy mam siano. Wczoraj popadalo wreszcie i niespodziewanie ale jak patrze na prognozy to dalej sucho bedzie.
Pszczelarnia 22:43, 08 sie 2018

Mam pilną prośbę o radę.

Po lewej stronie przed szklarnią są 4 skrzynie. Jak na zdjęciu. Dołożyć jeszcze dwie czy lepiej tylko skopać i przeznaczyć tę część (to będzie 120 x 400 cm) na zagony na kwiaty sezonowe (jednoroczne)?

Jak myślicie?

Pszczelarnia 22:50, 08 sie 2018

Ktoś pytał jak się dzikie marchewki prezentują na rabatach.

Białą lepiej widać. Powinno ich być więcej na rabatach, to tu, to tam.