Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Anda 09:30, 06 sie 2018

U Ciebie jak zawsze przepieknie. Jest tu pare ogrodow, ktore chwytaja mnie za serce i Twoj do nich nalezy
Moja odetka w tym roku poklada sie niesamowicie. Musze jej dac jakies obrecze.
Purpurowa marchewka sliczna. Widac ja na rabacie? Biale sa pewnie bardziej widoczne.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mira 09:42, 06 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Miro, dwuletnia jak wszystkie marchewki, pietruszki, buraczki (kwitną w 2. roku uprawy).

Zebrałam nasiona białej czarnuszki 'Double White'.

hmmm to zdumiona jestem - wysiałam ta marchewkę w domu i wysadziłam siewki na rabatę i zakwitły a jak zakwitną znów za rok to w gratisie - miałam zamiar wyrwać bo chcę tam nawieść ziemi ale zostawię bo ładnie z daliami się komponuja
buraczki dwuletnie? stale coś się uczę

miałam czarnuszkę siewną ale mi nie wzeszła - ja bym poprosiła o nasiona tego tytoniu wielkiego takiego leśnego - chociaż nie powinnam chcieć nasion - zrobię żelazną listę wysiewów wiosennych - po wakacjach
Gabriela 10:33, 06 sie 2018

Miałam tę czerwoną marchew wysianą 2 lata temu i w zeszłym roku zakwitła, ale większość siewek okazała się być zwykłą białą. W tym roku dużo siewek wzeszło, ale pewnie białe są dominujące. Zostawię trochę, bo są równie wdzięczne jak aminek, tylko wyższe.
Rabaty Twoje podziwiam bardzo.
Margarete 11:15, 06 sie 2018

Ta dzika marchew to pożytek dla gąsiennic motylich, m.in dla pazia królowej.
Na pewno masz mnóstwo motyli u siebie, już sobie to wyobrażam....
mikina34 11:59, 06 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Na dobranoc i na upalny tydzień.

Daucus carota "Dara' ("marcheka dzika" w uszlachetnionej wersji) z siewu tegorocznego. Jedna sadzonka zakwitła, kolejne pewnie za rok.

Ewo, dziękuję za info odnośnie wrotyczu, fajny Ci on, takie niepozorne a przydatne ziele (zioło?)
A ta marchew przepiękna w tym odcieniu , zwykłą jestem zauroczona, przeniosłam sobie z pola do ogrodu, a ta to już cudo, bardzo podoba mi się jej ażurowść (jeżeli rozumiesz co mam na myśli )
tulucy 13:55, 06 sie 2018

Czy to znaczy, że jak zostawię marchewkę na polu, to ona mi za rok zakwitnie? Będę próbować, bo mnie korci
Pszczelarnia 23:04, 06 sie 2018

tulucy napisał(a)
Czy to znaczy, że jak zostawię marchewkę na polu, to ona mi za rok zakwitnie? Będę próbować, bo mnie korci

Nie wiem czy przezimuje ale przecież firmy nasienne skądś biorą nasiona, więc takie "marchewki" muszą zakwitnąć.

Zgłębiałam kiedyś sposób pozyskiwania nasion z buraka (nie wiem czy Ewa G. jeszcze czyta Ogrodowisko i mój wątek?). Otóż właśnie dowiedziałam się od Ewy, że burak kwitnie w drugim roku i wtedy są nasiona.

Musiałam zrobić eksperyment, a było to tak: wczesną jesienią wykopałam buraki i posadziłam w kamionkowych garnkach (do kiszenia ogórków) w ziemi z dużym udziałem piasku. Zimą podlewałam (skrapiałam) i miały zimowe skąpe światło przy oknie w piwnicy (temperatura w piwnicy to tak +4 do +10; bo piwnica jest dwupoziomowa). I te buraki mi potem zakwitły!
Ale nasion już nie zebrałam.

Ciekawa roślinia - patrinia (chyba patrinia, mam pierwszy raz od małej sadzonki sianej przez Vivę)

Pszczelarnia 23:09, 06 sie 2018

mikina34 napisał(a)

Ewo, dziękuję za info odnośnie wrotyczu, fajny Ci on, takie niepozorne a przydatne ziele (zioło?)
A ta marchew przepiękna w tym odcieniu , zwykłą jestem zauroczona, przeniosłam sobie z pola do ogrodu, a ta to już cudo, bardzo podoba mi się jej ażurowść (jeżeli rozumiesz co mam na myśli )

Ażur niektórych roślin jest zachwycający (Monia, jest późna pora a ja właśnie tłusty ser przegryzam); tutaj po prostu kwiaty z posadzoną malwą (ciekawe czy da ładny samosiew):

Pszczelarnia 23:12, 06 sie 2018

Margarete napisał(a)
Ta dzika marchew to pożytek dla gąsiennic motylich, m.in dla pazia królowej.
Na pewno masz mnóstwo motyli u siebie, już sobie to wyobrażam....

Teraz z powodu upałów jakby mniej. Na upały najlepszy jest górski strumień.

Pszczelarnia 23:15, 06 sie 2018

Gabriela napisał(a)
Miałam tę czerwoną marchew wysianą 2 lata temu i w zeszłym roku zakwitła, ale większość siewek okazała się być zwykłą białą. W tym roku dużo siewek wzeszło, ale pewnie białe są dominujące. Zostawię trochę, bo są równie wdzięczne jak aminek, tylko wyższe.
Rabaty Twoje podziwiam bardzo.

Zaraz zajrzę do Ciebie i będę podziwiać rozmach nowego warzywnika. Gabrysiu, masz w tym roku dalie? W zeszłym roku były piękne u Ciebie. Ta dalia jest fajna (miała coś niemieckiego w nazwie).