Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 14:19, 09 sie 2018

Rumianka napisał(a)
Skoro jest miejsce, to uważam, że 2 dodatkowe skrzynie wypełnią wolne miejsce, tworząc konsekwencję w nasadzeniach...

Sadziec biały 'Ton van der Linden':

Anda 14:21, 09 sie 2018

Dziękuję za fotki dzikiej marchwi. Chyba jednak wolę ją w białej odmianie.

Co do skrzyń rownież jestem za dołożeniem nowych.

W Holandii podobnie jak u nas, trawniki żółte, hortensje się ledwo trzymają. Bez podlewania ogrodu by już nie było.
Wiesz, że Oudolf zamyka po tym sezonie ogród?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 14:24, 09 sie 2018

Marcowa napisał(a)
Ewa, w sprawie książki o pszczelarstwie, dziękuję, już zamówiona.

A w kwestii skrzyń, dołożyłabym jeszcze dwie. Nie potrafię argumentować, jestem wzrokowcem i po prostu je tam widzę.

Agnieszko, nie masz wątku i nie mam jak zobaczyć, co tam u Ciebie w ogrodzie szumi.

Tutaj był do niedawna kompost ale teraz, po skopaniu i uporządkowaniu (jesienią) będą maliny i porzeczki.

Pszczelarnia 14:26, 09 sie 2018

paniprzyroda napisał(a)
Dołożyłabym skrzynie

Aster amellus.

Pszczelarnia 14:31, 09 sie 2018

Iwk4 napisał(a)

Przekopać. Koniecznie kwiaty sezonowe. Ja zachorowałam na dalie.
A ty Pszczółko?

Daliowizna - to już nie choroba, to już konieczność życiowa w naszym ogrodzie. Nie potrafię się od nich uwolnić. Chociaż ten rok jest dla nich ciężki (albo brak wody albo jakiś lekki grzyb, bo niektóre mają takie zczerniałe pąki a dalia 'Cafe au Lait' ma bardzo małe kwiaty.

A jak brakuje miejsca - zawsze można je "upchać" do donic:

Pszczelarnia 14:34, 09 sie 2018

Basilikum napisał(a)
ja bym jesli masz material taki sam tez skrzynie dolozyla.
W sumie jak zrobisz bedzie super
piekne te obrazki z marchewka w roli glownej

Ja nie mam, koledzy stolarze mają.
Mam za to piękne dębowe progi (szeroka lita deska) i dumam, co z nimi zrobić.

Zdjęcie kwiatka buraczka (albo odmiana 'Czerwona Kula' albo 'Opolski')

Pszczelarnia 14:39, 09 sie 2018

Anda napisał(a)
Dziękuję za fotki dzikiej marchwi. Chyba jednak wolę ją w białej odmianie.

Co do skrzyń rownież jestem za dołożeniem nowych.

W Holandii podobnie jak u nas, trawniki żółte, hortensje się ledwo trzymają. Bez podlewania ogrodu by już nie było.
Wiesz, że Oudolf zamyka po tym sezonie ogród?

Emerytura?

Smutne to. Jego styl będzie trwał. Dla mnie on i Gertrude Jekyll to największe autorytety ogrodowe.

Ta marchew 'Dara' - musi być jej więcej i potrzebuje dobrego kolory sąsiedztwa do wydobycia swoich perlistych kwiatków.

A gdyby tak ją połączyć z szarłatem?

magnolia 14:47, 09 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Marto jesteś!

Na razie nic nie robię z tą osią, bo jesienią będzie ten pasek przekopany, wymieszany z glebą lepszą od mojej (moja to żwir) i założony nowy trawnik. Ale nie wiem, czy uda się ten trawnik utrzymać w zieloności. Z roku na rok susza wykańcza trawniki w pierwszej kolejności. Może (wzorem holenderskim) nie będzie tam w ogóle trawnika a tylko wysypiemy zrębkami?

Mam takiego cisa większego jako stożek (mus go wreszcie wysadzić z warzywnika) i nawet myślałam czy go tam nie posadzić i wtedy dookoła kwiatki w baliach?

Stare balie - tych nie brakuje u nas.

Wpadam czasem do ulubionych kątów/wątków
Cis z baliami mi gra!- piękne one są, jak byłam juz nie taka całkiem mała i nie mogłam się do nich zmieścić, to chociaż głowę wsadzałam, żeby zmoczyć w wodzie do podlewania....mieli ze mną utrapienie.
Ścieżka ze zrębków wg mnie fajna, tak nienachalna. Ale masz do nich dostęp, to produkt nietrwały.
malgorzata_s... 16:14, 09 sie 2018

Pospacerowałam powolutku z głową pełną wspomnieńZmienił się bardzo ogród Cudownie sielsko i po Pszczółkowemu
Anda 16:48, 09 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Emerytura?

Smutne to. Jego styl będzie trwał. Dla mnie on i Gertrude Jekyll to największe autorytety ogrodowe.

Ta marchew 'Dara' - musi być jej więcej i potrzebuje dobrego kolory sąsiedztwa do wydobycia swoich perlistych kwiatków.

A gdyby tak ją połączyć z szarłatem?

Powodów nie znam, przeczytałam o tym w Gartenpraxis.

Połączenie z szarłatem pewnie by ładnie zagrało. Ta łąkowa rabata u mnie jest chyba za mała na szarlat, a tam planowałam marchew. W tym roku przekonałam się, że musi być też niska, bo inaczej nie zgadzają się proporcje. No chyba że połączę tą różową marchew z hortensją
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies