Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Bogdzia 13:57, 15 sie 2018

eee_taam napisał(a)

pozwala mi głosic moja teorię .....nie zakłądać w pojedynkę za duzych ogrodow ....

PS. Ogród Pszczółki jest wzorem dla innych ...

Sylwia nie jesteś konsekwentna w tym co piszesz , najpierw ogród najwyżej na 1000 m a potem pochwała ogrodu Pszczóki który ma byc wzorem a on ma około 3500 m .
Ja mam duży ogród (ponad 3500m) a jeszcze bym chciała wiecej mimo że wszystko robimy we dwoje a obydwoje jestesmy po siedemdziesiatce.Kazdy żyje jak lubi i to jego sprawa co lubi.
Pszczelarnia 07:16, 17 sie 2018

Ja w sprawie "ulotności ogrodowniczkowania" się wypowiem, po stoicku i po epikurejsku.

Jest ulotne: wszystko jest ulotne i kiedyś przeminie ale należy korzystać z życia i wykorzystać życie - wszystko na miarę. Najlepiej na miarę swoją i osób współuczestniczących w procesie ogrodniczkowania (współmałżonków, partnerów, rodziny).

Taka roślina (marchew dzika) trwa tylko dwa lata ale bardzo się stara, by zabłysnąć i wydać nasienie. Jest ulotna ale trwa.

PS Justyno - odpowiadając na Twoje pytanie, u mnie ćmy nie ma. Komarów też u nas nigdy nie ma i może tak pozostanie.

08:01, 17 sie 2018
Pszczelarnia napisał(a)
Ja w sprawie "ulotności ogrodowniczkowania" się wypowiem, po stoicku i po epikurejsku.

Jest ulotne: wszystko jest ulotne i kiedyś przeminie ale należy korzystać z życia i wykorzystać życie - wszystko na miarę. Najlepiej na miarę swoją i osób współuczestniczących w procesie ogrodniczkowania (współmałżonków, partnerów, rodziny).

Taka roślina (marchew dzika) trwa tylko dwa lata ale bardzo się stara, by zabłysnąć i wydać nasienie. Jest ulotna ale trwa.

PS Justyno - odpowiadając na Twoje pytanie, u mnie ćmy nie ma. Komarów też u nas nigdy nie ma i może tak pozostanie.

[]

dana1s 22:03, 17 sie 2018

Ewciu przyszłam się zrelaksować w Twoim pięknym ogrodzie....

A wracając do relaksu TWÓJ OGRÓD EWCIU JEST MAGICZNY!
Pszczelarnia 22:09, 17 sie 2018

eee_taam napisał(a)

(...)

wiesz co mnie jeszcze ciekawi ...bo własnie zrobiłam wyliczankę .

kompostu i gnojówki ...ciekawa jestem jak to u ciebie wyglada w praktyce ...ile ty produkujesz kompostu rocznie i ile gnojówki robisz ? i czy na cały ogród

(...)

Policzę, pomyślę i dam znać.
Pszczelarnia 22:11, 17 sie 2018

dana1s napisał(a)
(...)

A wracając do relaksu TWÓJ OGRÓD EWCIU JEST MAGICZNY!

A dziękuję.

la_estrellita 10:33, 18 sie 2018

Pszczółko, ja się przyszłam zapytać czy mój szalony pomysł ma sens. Ostatnio z eMem zastanawialiśmy się czy gdybyśmy postawili u nas ul i nie zabierali pszczołom miodu, to czy one by sobie poradziły przez zimę? Czy w takim wypadku one mogłyby sobie żyć spokojnie same czy jednak trzeba się nimi jakoś specjalnie opiekować?
Pszczelarnia 10:19, 20 sie 2018

Agnieszko, odpowiem króciutko.

Jest sens mieć takie pszczoły, one sobie poradzą albo nie poradzą (mogą je współczesne choroby wykończyć). Ja miałam taki zapomniany ul z pszczołami chyba przez 2 lata (po wprowadzeniu się nawet nie zauważyłam, że w tej "puszczy" pod lipą stoją stare ule). Ale przyszedł czas oswojenia z nimi, czyli z wujem eMa. wykręciliśmy razem miód ... , stawiając pożyczoną miodarkę na podłodze domu, który nie miał wtedy jeszcze dachu ... .

Oczywiście, są takie sprawy jak wrażliwość na użądlenia (zawsze może się przytrafić), ale to pewnie wiesz.
Basilikum 10:53, 20 sie 2018

Ewo czy moge prosic o Twoje zdanie w sprawie buka u mnie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8103-pod-bialo-niebieska-chmurka-moj-bawarski-ogrod-na-wsi?page=204#post_8
Brzozowadzie... 12:46, 20 sie 2018

Witam Ewo, a tak przyszłam pospacerować po tym Twoim pieknym miejscu na ziemi. Dobrze, że takie istnieją. I że są ludzie, którym się chce. Pozdrawiam ciepło.