Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Katkak 06:10, 01 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Nie. W ogóle. Zauważyłam, że je trzeba często dzielić i odmładzać.

Dzielę je bo całą rabatę by mi pożarły. Są dość ekspansywne.
Kasya 07:50, 01 paź 2018

Czy to wszystko kwitnie drugi raz ? Było przycinane ? Cudnie

Pszczelarnia napisał(a)

Tutaj ich kolory.

jedna

druga

Monarda Kardinal

Trzecia

I ta najbardziej czerwona (szkarłatna)

Rdest na pierwszym i ona gdzieś w oddali

Innych nie mogę znaleźć.

A zwłaszcza tego pięknego Scorpiona.

Pszczelarnia 09:53, 01 paź 2018

UrsaMaior napisał(a)
Przywędrowałam zapytać o buka pendulę Masz fotki jakieś? Jak się miewa? Szybko Ci przyrasta?

Miałam (chlip, chlip). Pięknego buka płaczącego zielonego - był już widoczny, 2-metrowy z ładnym pniem. Ale nagle po zimie 2017/2018 zamarł, załapał jakąś chorobę od kory - jak potem przy wykopywaniu zobaczyłam. Nie zauważyłam w porę, chociaż dziwiłam się, że mało ma listowia ale myślałam, że to po suszy 2016 się regeneruje.
Było to tym dziwniejsze, że przecież buki wszędzie dookoła rosną.
Pszczelarnia 09:54, 01 paź 2018

Kasya napisał(a)
Czy to wszystko kwitnie drugi raz ? Było przycinane ? Cudnie

Nie, to zdjęcia poglądowa dla Lojalnej.

Po pierwszym kwitnieniu przycinam tylko szałwie i przywrotniki.
Pszczelarnia 10:01, 01 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
U Ciebie nie widać jesieni w ogóle

W planie różanki podobają mi się artemisowe boki

Te już są od dawna za radą Magnolii.
Pszczelarnia 10:06, 01 paź 2018

Mala_Mi napisał(a)
Astry się rozłażą i łapią grzyba.. potrzebują duzo słońca..

Żurawki są szamane przez opuchlaki..

Uwielbiam jedno i drugie, ale mam powyższe obiekcje.. astrom jeszcze daję szansę ale żurawki wylatują.

Ania, gatunek astra sercowatego (aster gawędka) np. odmiany Little Carlow (mam też Breslau, Wunder von Staffa i 2 inne nowe) nie rozłażą się (rosną na jednym korzeniu powiększając kępkę). I nie mają mączniaka.

Nie wiem, czy opuchlaki lubią tę owłosioną - mam opuchlaki (jedzą bergenię i laurowiśnię oraz przerzuciły się na łubiny ale różaneczników fińskich już nie chcą) i mam łany tej żurawki.
Pszczelarnia 10:07, 01 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jesteś cudotwórcą. Podarowałam je też sąsiadowi i jego padły. Swoje Grazielle przesadzałam w październiku i ledwie tę operację przeżyły.

Nie, to one współodczuwały ze mną i bardzo się starały.
Pszczelarnia 10:11, 01 paź 2018

mira napisał(a)

posadzić 3 rzędy malin (letnie, jesienne i Poranną Rosę),

ja mam w mojej malinowej grządce posadzone letnie i jesienne maliny i przed nimi rząd jeżyn - i tak: jeżyn nie upilnowałam i się rozmemłamy - nie mam z nich nic - miałam prowadzić na takie hmm.. jakby draperie na drucie ale nie wyszło
a co do malin - facet od którego kupuję - rolnik oglądał ta moją grządkę malinową i powiedział że nie powinno się mieszać odmian malin bo potem się zapylają i coś tam ale nie dosłuchałam bo mam pomieszane więc jak będę kiedyś wymieniać to posadzę tylko jedną odmianę i już

u Ciebie jak zwykle prace ostro - ta trzeba

pozdrawiam

Tak też może być. Ale nie wiem jak zorganizować chruśniak. Miejsce jest tylko jedno. Może faktycznie dam odmianę tylko jesienną?

Mam ogólny brak rozeznania jak kroić tę ograniczoną przestrzeń i jeszcze porzeczki i agrest umieścić. Wysadzam 1 borówkę (ma za sucho i nic nie plonuje, i stara już jest).
UrsaMaior 10:18, 01 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Miałam (chlip, chlip). Pięknego buka płaczącego zielonego - był już widoczny, 2-metrowy z ładnym pniem. Ale nagle po zimie 2017/2018 zamarł, załapał jakąś chorobę od kory - jak potem przy wykopywaniu zobaczyłam. Nie zauważyłam w porę, chociaż dziwiłam się, że mało ma listowia ale myślałam, że to po suszy 2016 się regeneruje.
Było to tym dziwniejsze, że przecież buki wszędzie dookoła rosną.

O nieee Eh te straty... U mnie buk ma zająć miejsce zdechłego klona palmowego, który zszarzał, liście zrzucił, nie wiem dlaczego, bo akurat on rósł najlepiej i miał super miejscówkę.
Pszczelarnia 10:21, 01 paź 2018

Urso, zobacz tylko jego pokrój: szeroki, wielki i zwracający uwagę. A na dodatek płaczący. Dużo atutów.