Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

sylwia_slomc... 22:26, 13 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ojej, to nie tak, doceniam, tylko nie określiłabym tego stanu jako wzorowy.
raczej zadawalający. Ciągle uganiam się za tą wzorowością i chyba tak zostanie, bo lubię ganiać. Jak mówi mój Ojciec (żwawy w podeszłym już wieku), pomagając mi w ogrodzie: ciągle ganiasz córko, a ja za Tobą.

Ja dzisiaj wymyśliłam, że wiosną zmieniam rabatę przed domem, ta z kula buksową, juka i różami, z tyłu są irysy babci, które już mocno stare nie kwitną prawie. Miałam nie ruszać, aż kiedyś z domem nie zrobimy, ale nie zdzierżę chyba dłużej
I wymyśliłam jeszcze miejsce na dwie rabaty...eM nawet bardzo nie protestuje
Pszczelarnia 22:36, 13 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)

Cudna istotnie

Miałam Ci pokazać cisy. A więc

Repandensy mocno cięte na początku, mocne osobniki. Nie mają lekko, gleba jest wypłukiwana na tej stromiźmie.

Elegantissimy

Przy tych powinnam popracować nad cięciem, czym mają być i jak je prowadzić (niestety stoi w nich pergola).

Jeszcze mam Aurea Decora i Hoseri, David i Semperaurea ale nie mam zdjęć - jak trzeba zrobię.

paniprzyroda 22:37, 13 lis 2018

Rozstałam się ze swoimi dereniami, za mały ogród, ale jakimś "cudem" mam z nich sadzonki
Czy zakup gadżetów ogrodowych w sobotę też zaliczysz do świątecznych? Jeśli tak, to też zrobiłam sobie prezent z okazji Święta
Pszczelarnia 22:40, 13 lis 2018

Tamaryszek napisał(a)
I ja zwróciłam uwagę na dereniowe pędy, pięknie wyglądają. Żałuję, że u mnie derenie nie rosną za dobrze, sucho mam.
Listopadowy sad magiczny. Niestety, nie mogę się pozachwycać deszczową jesienią, u mnie wcale nie pada, beznadzieja.
Zauważyłam też śliczny, cynowy (chyba) świecznik. A glinianą szyszkę gdzie zdobyłaś?

U nas też susza okrutna. I nie widać deszczu na horyzoncie a już przymrozki.

A przecież mam do przesadzenia jeszcze jedno drzewko.

Tak to cyna.

Szyszka na PW.

Pszczelarnia 22:41, 13 lis 2018

paniprzyroda napisał(a)
Rozstałam się ze swoimi dereniami, za mały ogród, ale jakimś "cudem" mam z nich sadzonki
Czy zakup gadżetów ogrodowych w sobotę też zaliczysz do świątecznych? Jeśli tak, to też zrobiłam sobie prezent z okazji Święta

Oczywiście. U mnie przez moment było mroźno ale tylko w aranżacji (tym razem żeliwo):

Pszczelarnia 23:00, 13 lis 2018

I Poppy miałam pokazać nawierzchnie i takie tam dylematy "rodzielnikowe" (kora versus gleba i ścieżki).

Między skrzyniami, kora na gołej glebie

Ścieżka przy warzywniku: trociny dosypywane co roku na wiosnę

W dawnym zielniku (obecnie różanka "w procesie") granit z wysypiska (kiedyś może będzie cegła dla ujednolicenia, materiał jest, trzeba wykonać)

W warzywniku centralnie cegła

Z drugiego boku warzywnika, trociny a jako obramienie dębowe łaty będą

Oddzielenie zielnika z glebą od ścieżki z korą, ekobord. Nie podoba mi się i już żałuję, że go dałam.

A tutaj między trawą a korą. Wokoło budki pszczelarskiej. Dobrze się będzie kosiło i nie trzeba "kancikować" (mam nadzieję); jeszcze nie skończony.

Tutaj modrzewiowa belka, leży od 2012

Pszczelarnia 23:08, 13 lis 2018

effka napisał(a)
Dereniowa niezwykle mi się podoba, połączenie limonki i czerwieni super. Młode dwuletnie derenie ciąć nisko wiosną?

Dla rozkrzewienia można je lekko przyciąć ale nie ma potrzeby tak młodych ciąć nisko.

Limonkowy kolor ma jeszcze złotlin.

Pszczelarnia 23:12, 13 lis 2018

Gabriela napisał(a)
Lubię podziwać te Twoje derenie. Ja planowałam, planowałam te mniej ekspansywne, nawet na Mordorze miały być, ale się rozmyśliłam. One lubią wilgoć, więc są dla mojego ogrodu.
Elaborat o szparagach zamieściłam dla Ciebie u siebie. Wysiej wiosną.
Nasiona bordowego arcydzięgla zebrałam rok temu w Anglii w pięknym ogrodzie, przypomniałam sobie. Mrozić je?

Może jeszcze zagoszczą? Ale przecież i bez nich nic nie brakuje Twoim krzewom tak bujnym w żywopłocie.

Elaborat czytałam kilka razy. Teraz będę polować na nasiona. Przeznaczyłam dla nich jedną skrzynię.

Nasiona arcy wielce pożądane są. Wiedziałam, u kogo pytać. Nie przemrażaj. Zrobimy to po wysianiu.

Pszczelarnia 23:22, 13 lis 2018

April napisał(a)
Wojna postu z karnawałem to moja ulubiona płyta, też często słucham. Nawet na słuchawkach na bieżni, poza świetną treścią, ma dobry rytm

A facelię kiedy siałaś? Jak szybko wzeszła?
Ja na wiosnę muszę wysiać jakiś zielony nawóz żeby pod nowe rabaty było więcej papu. Muszę poczytać o tych poplonach i innych nawozach zielonych.

Pięknie masz, nawet późną jesienią Zmotywowałaś mnie swoimi pracami i przesadziłam jeszcze rododendrona

Facelię siał eM. jakoś na początku września. Ona szybko wschodzi.

Wiosną możesz wysiać facelię albo łubin, koniczynę. W zasadzie wszystko.

Motywuję się wciąż. Przede mną jeszcze wiele prac: coś wykopać, coś zakopać, polatać z grabiami, poobcinać to i owo i zaordynować kolejny (3 kompostownik).

Bo te nie są wystarczające:

mira 00:01, 14 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Motywuję się wciąż. Przede mną jeszcze wiele prac: coś wykopać, coś zakopać, polatać z grabiami, poobcinać to i owo i zaordynować kolejny (3 kompostownik).

Z tych prac najbardziej spodobało mi się działanie pod nazwą "zaordynować".
Tak, czuję to - to mnie urzekło - już czuję że to najpiękniejsza praca.

Kompostownik wspaniały - ale już o kompoście nie piszę bo na mnie krzyczą.
Za kilka dni mam mieć zimę i skończy się radosne ogrodniczkowanie.