Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:50, 13 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetny prezent sobie sprawiłaś.
Bardzo udane jest to zestawienie cisów z dereniami.
Jak Ty to robisz, ze masz jeszcze w ogrodzie owady? U mnie już od dłuższego czasu ich nie widzę. Pewnie to kwestia braku nektaru i pyłku.
A facelię bardzo lubię, kiedy się niechcący wysieje na rabatach. Ona dobrze wygląda w łanach i pojedynczo. Do ogrodu bylinowego akuratna.

Kiedyś ta rabata była tak bardzo musztardowo-sracz....wata. Bo rosną tam cisy żółte kolumnowe i inne żółte niekolumnowe. Podsadziłam ją więc (rabatę) miejscami cisem zielonym Repandens i jednym, co ma być figurą geometryczną. Dołożyłam bergenie i złotliny oraz żywokost, jak też jakąś paskowaną turzycę, Red Barony i carex montana oraz obiedki. I jest to udana kompilacja.

Co do owadów, mam pasiekę. Ale fakt są, jeszcze nie śpią. Wyobraź sobie, że z jarmużu zebrałam teraz stada gąsienic motylich. Chyba coś jest w tym, że mogą się jeszcze wzmocnić przed zimą i ciepło słoneczne im sprzyja.

Repandens

Pszczelarnia 21:51, 13 lis 2018

Bogdzia napisał(a)
Derenie i mnie zachwyciły.Zawsze jestem na bieżąco choc nie pisze.

Uściski.

Pszczelarnia 21:56, 13 lis 2018

kawa8002 napisał(a)
Witam się z Tobą i pięknym ogrodem. Na razie spaceruje i podziwiam, aluminiowych po kilku stronach bardzo mi się podoba.

Witaj. Nasza wiekowa strażniczka na powitanie.

Pszczelarnia 21:59, 13 lis 2018

sierika napisał(a)
Lubię facelię w ogrodzie, czasem wysiewa się tu i tam ale zawsze jest pożądana, na równi z owadami cieszę się nią, choć różne mamy do niej podejście. Stoliczek dyniowy za zamgloną szybą przyciąga wzrok, o tej porze roku szklarenka marzy mi się, potem niekoniecznie.
Swego czasu lubiłam ubarwiać wątek poezją, teraz mam wrażenie, że macochą mu jestem.

A czemu szklarenka potem już niekoniecznie?

Listopadowo

sylwia_slomc... 22:05, 13 lis 2018

U nas też jeszcze owady latają, ale już się nie mnożą, nie widzę nigdzie, a może to zasługa ptactwa, które się po ogrodzie uwija jak w ukropie przed zima i zagląda wszędzie. Moje słomianki na ogrodzeniu posadzone rozszarpywane są dosłownie przez sikorki za robaczkami co chciały tam zimować.
Pszczelarnia 22:07, 13 lis 2018

Kasya napisał(a)
Wzorowo jak zwykle
A do tego tyle kwiatów... inny klimat

A tutaj już jesiennie na całego. Do wzorowości to jeszcze długa droga.

Pszczelarnia 22:09, 13 lis 2018

MartaKozak napisał(a)

Kurcze, a ja moje wywalilam, a taka ladna bordowa odmiane mialam

Lwie paszcze mam pierwszy raz. Ciekawe, czy powtórzą kolor wysiane z nasion zebranych przeze mnie?

sylwia_slomc... 22:10, 13 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)

A tutaj już jesiennie na całego. Do wzorowości to jeszcze długa droga.

Czemu my nigdy nie umiemy docenić tego co mamy i samych siebie? Dla innych Jesteś wzorem i Twój ogród też
Pszczelarnia 22:14, 13 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudna Twoja dereniowa

Bez dereni nie wyobrażam sobie mojego ogrodu. Jaśminowce, derenie, kaliny, bzy i żylistki oraz irgi to moje ulubione krzaki. I hortensje.

Kwitnie bodziszek 'Rozanne'.

Pszczelarnia 22:21, 13 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Czemu my nigdy nie umiemy docenić tego co mamy i samych siebie? Dla innych Jesteś wzorem i Twój ogród też

Ojej, to nie tak, doceniam, tylko nie określiłabym tego stanu jako wzorowy.
raczej zadawalający. Ciągle uganiam się za tą wzorowością i chyba tak zostanie, bo lubię ganiać. Jak mówi mój Ojciec (żwawy w podeszłym już wieku), pomagając mi w ogrodzie: ciągle ganiasz córko, a ja za Tobą.