Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 17:58, 11 gru 2018

mira napisał(a)

(...)
Jakie ciemierniki sadziłaś.

Zwykłe białe - niger.
sylwia_slomc... 18:05, 11 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ogród amatorski?

Autor pisze w latach 30-ych XX wieku, nie chce mi się wierzyć, że te wszystkie podmiejskie (podwarszawskie) ogrody miały wtedy rzeczywiście minimum hektar powierzchni.

Ale z drugiej strony jak się zwiedza Stawisko - dom i park Iwaszkiewiczów, to rzeczywiście widać ten rozmach przestrzenny.

No tak bo podobno ten amatorski to do 1 ha
Gruszka_na_w... 18:35, 11 gru 2018

Sporą część wczorajszego wieczoru spędziłam na poznawaniu pana Jana Łebkowskiego. Warto było. Zaimponował mi dążeniem do zgłębiania wiedzy. Ciekawe jakie inspiracje znalazł na Krymie i Kaukazie?
Kierunki podróży, poza Francją, nie były oczywiste. Belgia, Szwajcaria, Austria. Czego tam mógł się nauczyć?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
yolka 19:23, 11 gru 2018

Ups mnie nasiona skojarzyły się z czaszką,jej się jednak nie wysiewa...

U Ciebie sezon ogrodowy w pełni, planowanie, zbieractwo itp. a zajrzałam w poszukiwaniu zimy czas zanurzyć się w puszysta biel, na chwilę
Mariposa 18:46, 12 gru 2018

Nie zdążyłam wziąć udziału w quizie ... Kolendrę też zbieram własną, świeżej nie lubię, ale nasiona uwielbiam, dodaję do wielu dań. W zasadzie to dla niej kupiłam solidny, granitowy moździerz Od tego czasu bawię się w rozcieranie przypraw i tworzenie własnych mieszanek. Tych aromatów nic nie zastąpi! A piernik z własną mieszanką przypraw korzennych ma niepowtarzalny smak!
sierika 19:48, 12 gru 2018

Gapa ze mnie, przecież nazbierałam nasion kolendry, pamięć mi szwankuje. Śnieg pojawił się w ogrodzie za to sztucznego brakło w sklepach, jak tu stroik skończyć?

14:40, 13 gru 2018
tu też ciekawe pozycje

1ha jak dla mnie bierze sie z tego że dawniej ogrody mieli raczej ludzie zamożni mieszkający w pałacach dworkach itp. i nie miały one raczej charakteru bylinowego ...a parkowy

dzis jest inaczej ...ale jedno trzeba sobie powiedzieć ....nadal ogrody nie sa dla niżej-sytuowanych....bo nie sztuką jest nasadzić tzw. "zdobycznych" roślin bo czymś trzeba obsadzić a odpowiedniego budżetu na założenie ogrodu brak.
Prawdziwe koszty zaczynają się potem jak trzeba te nasadzenia utrzymać i zapanować nad kondycja roślin. Juz nawet mi sie nie chce wymieniać....ale myślę w tym sezonie zacząć to liczyć ciekawe czy mi starczy wytrwałości i do czego dojdę
ewsyg 17:18, 13 gru 2018

"Ogródki amatorskie przy willach podmiejskich i w wielkich miastach, a o takich będziemy mówili, najczęściej nie przekraczają powierzchni jednego ha. - są zatem niewielkie i z uwagi na wymagania stawiane przez właścicieli i niewłaściwy sposób zakładania, tracą jakikolwiek wygląd stylowy (...)."

Ha, ha, niewielkie....
Załamałam się, mój to kropeczka
Mariposa 19:21, 13 gru 2018

Ewo, ja jeszcze z innej beczki - jakiej szerokości są Twoje zagonki warzywne i ścieżki między nimi? Przymierzam się do planowania warzywnika i muszę opracować jakiś kompromis między ergonomią a ograniczoną przestrzenią w użytkowej części ogródka
Pszczelarnia 19:29, 13 gru 2018

eee_taam napisał(a)
tu też ciekawe pozycje

(...)

dzis jest inaczej ...ale jedno trzeba sobie powiedzieć ....nadal ogrody nie sa dla niżej-sytuowanych....bo nie sztuką jest nasadzić tzw. "zdobycznych" roślin bo czymś trzeba obsadzić a odpowiedniego budżetu na założenie ogrodu brak.
Prawdziwe koszty zaczynają się potem jak trzeba te nasadzenia utrzymać i zapanować nad kondycja roślin. (...)

Justyno, uważam, że ogrody są dla wszystkich i można nasadzić zdobycznych i to też będzie ogród. I nawet piękny ogród. Ogrody są dla tych, co mają potrzebę (sadzą, sieją, pozyskują) i świadomość ich posiadania (czyli pielęgnowania).