Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Gardenarium 15:55, 05 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Ewa Sierika u siebie pisała, że ciasto gościom ogrodowym. Może być?

To talerzyki do sałatki owocowej

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 15:59, 05 lut 2019

Gardenarium napisał(a)

To talerzyki do sałatki owocowej

Tę wolę w salaterkach .

Gardenarium 20:05, 05 lut 2019

Tak, oczywiście, masz rację.

Instagram Ogrodowiska
Gruszka_na_w... 21:09, 05 lut 2019

Przy renowacji mebli drewnianych, po oczyszczeniu drewna z poprzednich powłok, zaciągałam je najpierw mocno rozwodnioną białą lub szarą farbą akrylową do drewna. Po wyschnięciu wcierałam bezbarwny wosk. Osłojenie drewna jest dobrze widoczne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agania 21:25, 05 lut 2019

Same smaczki u Ciebie Ewuniu
Anabell 00:41, 06 lut 2019

Oj! talerzyki cudo. nadają się też do powieszenia by ciągle na nie patrzeć.

Są zawieszki specjalne do talerzy.

Ja już przestałam węszyć za porcelanką nie ma gdzie stawiać, wieszać.

Wpisałam w gogle Rosarium M. K. prawie wszystko obejrzałam, ma też dużo dalii.

a link od Ciebie nie otwiera się.

Ewo, Twój wątek nie zapadł w sen zimowy, podczytuję.

Macham łapką.
Pszczelarnia 10:00, 06 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przy renowacji mebli drewnianych, po oczyszczeniu drewna z poprzednich powłok, zaciągałam je najpierw mocno rozwodnioną białą lub szarą farbą akrylową do drewna. Po wyschnięciu wcierałam bezbarwny wosk. Osłojenie drewna jest dobrze widoczne.

Gruszko, i właśnie taka rozwodniona farba akrylowa do drewna na wyszlifowanym świerku (miał wcześniej tylko bezbarwną powłokę ochronną, jest drewnem 20 -letnim) dała mi ten odcień czerwieni (wiem, że do białego dodaje się magenty właśnie ale świerk jej nie wchłonął).

Spróbuję na kawałku przemalować jeszcze raz.
mikina34 10:11, 06 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Fajny pomysł, będę odnawiać krzesła lakierowane z kompletu na wysoki połysk, spróbuje Twoją metodą
Pszczelarnia 11:39, 06 lut 2019

mikina34 napisał(a)

Fajny pomysł, będę odnawiać krzesła lakierowane z kompletu na wysoki połysk, spróbuje Twoją metodą

Mikinia, trzeba dobrze zeszlifować lakier i odtłuścić. Związki chemiczne z lakieru mogą wejść w reakcję ze składnikami białego akrylu ("akryl się poddaje"), (w tzw. porach drewna nawet). Właśnie mnie uświadomił kolega stolarz.
Gruszka_na_w... 11:57, 06 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Mikinia, trzeba dobrze zeszlifować lakier i odtłuścić. Związki chemiczne z lakieru mogą wejść w reakcję ze składnikami białego akrylu ("akryl się poddaje"), (w tzw. porach drewna nawet). Właśnie mnie uświadomił kolega stolarz.

To by się zgadzało. Miałam do czynienia z komodą woskowaną woskiem o odcieniu rubinowym. Podczas jej szlifowania musiałam użyć najbardziej ziarnistego papieru. Teoretycznie drewno było wyczyszczone, ale w niektórych miejscach te plamki, mimo zabiegów wybielania, wychodzą. Tej komodzie akurat to dodaje smaczku, ale na suficie rzeczywiście mogłoby drażnić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies