Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 18:49, 27 lis 2019

Basilikum napisał(a)
Haniu epimedium sa rozne, jedne zanikaja, inne trzymaja liscie. Ja mam w ogrodzie i takie i takie.

Mi sie marzy taki cisowy zywoplot, nawet juz kilka cisow rosnie, musze koniecznie dokupic i posadzic w docelowe miejce kiedys bedzie ladnie

Ja mam tylko takie, które po kwitnieniu trzymają liście do zimy.

Piszą o nim, żeby wiosną szybko ścinać, bo startuje wcześnie. Ale u mnie nie jest to natychmiast po zimie. Mam na 2 stanowiskach. Zimowym słomecznym i zimowym cienistym i zachowuje się podobnie. Jak nie dostanie ciepła słonecznego w nogi na start, nie startuje szybko.

Byliśmy w H. w szkółce specjalizującej się min. w epimediach - ale to był kosmos.

Moje ma żółte kwiatki - chętnie rośnie i mam też e. youngianum niveum - jest ale wolno się rozrasta.
Poppy 22:42, 27 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Widać ją trochę

jaka piekna. Zaluje, ze zrezygnowalam, buu.
Poppy 22:48, 27 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Mam je 6 lat, a formuję 4 lata. I kolejne 10 przede mną aż się złączą, zmężnieją i pozwolą wyciągnąć niektóre bambusy.

W donicy można posadzić te miniaturowe jabłonki np. malus 'Courtabri', dobra choć szersza będzie Malus toringo 'Tina' (daje fajne możliwości upinania we wrzeciono etc.)

Toz to kawal zycia I cierpliwosci. Moze sie odwaze

Te miniaturowe jablonki to z tych japonskich? Zapisze sobie, jak bede szukac, to sie wglebie w temat. Swojego czasu czytalam, ze u nas mozna kupic niby te zwykle, tylko na specjalnych podkladkach szczepione. Zobacze. To juz bedzie kolejny etap, dosmaczania

Pszczelarnia napisał(a)

Tek tekowi nierówny, chyba. Mam jeszcze 2 inne i te są OK.

Tylko jak wybrac ten wlasciwy.

Lista prac zacna, ale na szczescie ta zeszloroczna byla b ambitna, w tym roku zmeczysz sie mniej,mam nadzieje.
Pszczelarnia 22:51, 27 lis 2019

R. Souvenir du Dr. Jamain posadzona jest z różą niebieską 'Rhapsody in Blue' - ta nie daje rady przy "doktorku". Będę wykopywać.

Zdj. 06.2018

Mimo zachorowalności "doktorek" wart jest wykupywania recept.

ElaS 23:09, 27 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Tam koło tych białych

Cały szpaler to rugosy? Pewnikiem pachnie obłędnie. Ile mają lat?
Świetna inspiracja. Podobnie chcę posadzić u siebie przy ogrodzeniu.
Pszczelarnia 23:23, 27 lis 2019

Poppy napisał(a)

Toz to kawal zycia I cierpliwosci. Moze sie odwaze

Te miniaturowe jablonki to z tych japonskich? Zapisze sobie, jak bede szukac, to sie wglebie w temat. Swojego czasu czytalam, ze u nas mozna kupic niby te zwykle, tylko na specjalnych podkladkach szczepione. Zobacze. To juz bedzie kolejny etap, dosmaczania

Tylko jak wybrac ten wlasciwy.

Lista prac zacna, ale na szczescie ta zeszloroczna byla b ambitna, w tym roku zmeczysz sie mniej,mam nadzieje.

Tak, japońskie i jakieś mieszańce.
Podkładki - pojawiają cię ciągle nowe i nowe eksperymenty.
Tek, może po cenie? Może po renomie producenta? U Was na pewno nie rynek jest solidniejszy, bo i podaż większa, jest tekowa konkurencyjnośc rynkowa.

Nie zmęczyłam się jeszcze. Jest jakiś spokój w pracach jesiennych, nie ma obawy, że zaraz stado chwastów własnych a perzu od sąsiada przejdzie albo szarańcza mszycowa obsiądzie wszystko dokoła. Zbiory zebrane. Ogród utulony.

Pszczelarnia 23:31, 27 lis 2019

ElaS napisał(a)

Cały szpaler to rugosy? Pewnikiem pachnie obłędnie. Ile mają lat?
Świetna inspiracja. Podobnie chcę posadzić u siebie przy ogrodzeniu.

Tak. Rosną od 2012 albo 2014. Na pierwszym planie jest wskazywana jako róża burbońska 'Gypsy Boy' (może być chyba pnącą) - cudowna. Poniżej:

Pszczelarnia 19:33, 02 gru 2019

Jak rosną cisy?

'Elegantissima'
kwiecień 2012

i listopad 2019

Pszczelarnia 19:36, 02 gru 2019

Listopad 2019

i to samo w kwietniu 2012

galgAsia 19:38, 02 gru 2019

No pięknie rosną wystarczy małe 7 latek - i masz busz!