Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 12:05, 26 lis 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ale piękna jesień u Ciebie! I pracowita Posadziłam pierwsze magnolie tej jesieni. Czy mogę obsypać je korą, czy to za mało?
Ta róża wspaniała, ale tylko powzdychałam, poczytałam, że potrzebuje dobrej ziemi. Takie u mnie nie rosną. Zadowolona jesteś z niej?
Te cisowe płoty wyglądają świetnie!

W tym miejscu, ciepła ściana domu, w lecie łapie ją mączniak (oprysk na czas, konieczny).

Ziemi nie ma za dobrej. Rośnie w chodniku (wybrałam kilka kostek, żeby ją posadzić, łomem eM. zrobił głęboki lejek, dałam dobrej ziemi ale tylko do wąskiego dołka i rośnie dość mocno i chętnie). Może dlatego, że u mnie nie ma czegoś takiego jak gruz pobudowlany, grunt jest naturalny, oddychający, nie ubity przez maszyny budowlane. I oczywiście podlewam ją (i niestety - to chyba główny problem, pakuję sobie tym samym wilgoć w ścianę, w fundamenty).

Ale zapach i kwitnienie na razie wynagradzają niedogodności.

Pszczelarnia 12:07, 26 lis 2019

mrokasia napisał(a)

Od samego czytania co zrobiłaś i co jeszcze planujesz poczułam się zmęczona .

Ale to nie jest dużo, tylko dzień troszkę za krótki.
Brzozowadzie... 13:07, 26 lis 2019

W takim razie muszę przemyśleć tę różę, dzięki za informacje. Lubię takie nasycone kolory.
paniprzyroda 19:34, 26 lis 2019

Rojniczki
Takie sprawozdania uwielbiam. Niby zwykła codzienność, a jakże buduje. I te smaczki tak od niechcenia...
Człowiek chciałby od razu do swojego ogrodu pognać z łopatą, coś posadzić albo chociażby przegląd zrobić:
Daleko mi do tego poziomu ogrodowania
Gardenarium 19:38, 26 lis 2019

makadamia napisał(a)
Jak będziesz z niej robić chochoły (nigdy nie robiłam)?

Polecam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/325-jak-wykonac-chochola-ze-slomy

Instagram Ogrodowiska
Gruszka_na_w... 20:54, 26 lis 2019

Ewo, jak pięknie się rozrosły te cisowe żywopłotki! Aż miło popatrzeć.
Nie wiedziałam, że epimedium tak długo trzyma liście. Sądziłam, że po kwitnieniu zanika. Warte zaproszenia do cienistych zakątków.
Mój doktorek w półcieniu wielkością przypomina różę rabatową. Twój to prawdziwy olbrzym. U mnie dla odmiany każdego roku łapie rdzę.
Zabiegi jesienne w Twoim ogrodzie budzą szacunek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basilikum 21:00, 26 lis 2019

Haniu epimedium sa rozne, jedne zanikaja, inne trzymaja liscie. Ja mam w ogrodzie i takie i takie.

Mi sie marzy taki cisowy zywoplot, nawet juz kilka cisow rosnie, musze koniecznie dokupic i posadzic w docelowe miejce kiedys bedzie ladnie
ewsyg 08:37, 27 lis 2019

Ewa, żywopłot z cisów masz już bardzo ładny. Mnie się też podobają i chciałabym mieś u mnie. Nawet wymyśliłam gdzie.

Ewa, pisałaś u mnie, że masz różę Rotes Phänomen. Czy masz jej zdjęcia ? Jeżeli tak, to proszę pokaż jak wygląda u Ciebie. Czy ona jest sztywna, czy przewiesza się łukowato?
Gardenarium 17:23, 27 lis 2019

Ona jest jak Rosa rugosa, czyli dzika. Jest cudna, kolor och i ach.
Stoi nie pokłada się.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 18:45, 27 lis 2019

ewsyg napisał(a)
Ewa, żywopłot z cisów masz już bardzo ładny. Mnie się też podobają i chciałabym mieś u mnie. Nawet wymyśliłam gdzie.

Ewa, pisałaś u mnie, że masz różę Rotes Phänomen. Czy masz jej zdjęcia ? Jeżeli tak, to proszę pokaż jak wygląda u Ciebie. Czy ona jest sztywna, czy przewiesza się łukowato?

Ewo, tak na szybko. Moim zdaniem nie przewiesza się. Ale u mnie jest wciśnięta w szpaler rugos i ma obok mocniejsze przeciwniczki.

Widać ją trochę

Tam koło tych białych

To chyba ona, znalazłam ją wśród zdjęć