Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Gabriela 22:19, 22 sty 2013

Raz zasiane, czy posadzone gożdziki kamienne już są "na zawsze" w ogrodzie. W moim starym ogrodzie, rosły po prostu w trawie i pięknie to wyglądało. Trzeba tylko pozwolić im się mieszać i wysiewać. Spróbuj Ewa z nimi w części łąkowej. Bardzo je lubię, cudnie pachną i bardzo długo trzymają się po ścięciu. To są jedne z kwiatów mojego dzieciństwa, po prostu były "od zawsze".
Kupiłam w tym roku taką wypasioną, pełną odmianę tych goździków, zresztą po raz drugi, bo w zeszłym roku p. Basia uznała, że to są chwasty...
Ostróżki jednoroczne też mam przewidziane na ten rok.

Edytuję, bo widzę że wystukałam Ci okrągłe 400 stron.
Pszczelarnia 22:20, 22 sty 2013

Niektórzy architekci krajobrazu mówią, że w roślinie bynajmniej nie chodzi o kwitnienie (zawsze jest za krótkie, za mało spektakularne, nieporządne) a o pokrój, kompozycję z innymi roślinami i wygląd przy innych. Ostróżka się sprawdza nawet w tej wersji architektonicznej, tzn. takiej pod gusta architektów.
agniecha973 22:22, 22 sty 2013

Aaaa... to są jednoroczne też! Dzięki. Goździki zawsze były u babci w ogródku i mam do nich słabość, ale ciągle zapominam wysiać. Pamiętam, że one się u babci same nasiewały. Czy o to chodzi z wędrowaniem po ogrodzie?
eliza3 22:25, 22 sty 2013

asc napisał(a)
Mi też te dubelki nie chcą rosnąć..takie wypłosze tylko....
A z nasionek nr jeden pełny słonecznik.. miałam cudny......
I wilczomlecz białobrzegi........ to już cud nad cudy... też w tym roku zakupię, mam kilka nasionek, ale nie wiem na ile będą zdatne do siewu.... pozbieraj jesienią.. rośnie to wysoko ale jest boskie...
Specjalnie dla ciebie odszukałam w archiwum... z perwskią

Śliczny ten wilczomlecz, to bylina,czy jednoroczna roślinka? Jakie stanowisko lubi?
Pszczelarnia 22:25, 22 sty 2013

Goździki kamienne w trawie? Na to bym nie wpadła, żeby je tam flancować. Pomyślę ..... .

400!

Wracam do pracy. Koniec tego miłego.
eliza3 22:27, 22 sty 2013

Gratulacje z okazji 400 stronek.

Sebek 22:27, 22 sty 2013

Gratuluję 400

Konstancja30 22:28, 22 sty 2013

no 400 !!! ... jakby nie spojrzeć ... no to świętujemy ... ... zamiast kwiatka biały tunel ...

Pszczelarnia 22:30, 22 sty 2013

agniecha973 napisał(a)
Aaaa... to są jednoroczne też! Dzięki. Goździki zawsze były u babci w ogródku i mam do nich słabość, ale ciągle zapominam wysiać. Pamiętam, że one się u babci same nasiewały. Czy o to chodzi z wędrowaniem po ogrodzie?

Nie, z moim wędrowaniem z nimi po ogrodzie oznacza, że wysiewając co roku, co roku muszę szukać im innego miejsca. W momencie wysiewania nowych nasion (koniec czerwca-początek lipca), stare jeszcze dojrzewają, więc są na rabacie. Nie wiem, czy obrazowo tłumaczę? Same goździki nie latają po ogrodzie. Przyginam im dojrzałe główki z nasionami i sieją się faktycznie w tym samym miejscu. Zebrane nasiona zachowują do 3 lat żywotność.
Pszczelarnia 22:31, 22 sty 2013

Dziękuję.

Ale "po angielsku" wycofuję się z imprezy. Obowiązki wzywają.