Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:47, 22 sty 2013

Tak, ostróżki. Zawsze wysiewam. A potem latam i podpieram. Ach ta cała gimnastyka na rabatach.
agniecha973 21:49, 22 sty 2013

Ja kiedyś próbowałam, ale do gruntu i mi nie wyszło. Jak je siejesz? Kwitną w tym samym roku? A goździki brodate to na drugi rok zakwitną, czy masz jakiś patent, żeby jeszcze w tym?
Pszczelarnia 21:50, 22 sty 2013

Gabriela napisał(a)
Żadne tam grzeszki. Bo my ze względu na duże powierzchnie, możemy mieć kilka ogrodów w jednym ogrodzie, a w konsekwencji wszystkie kolory, byle dobrze były zestawione w poszczególnych zakątkach.

Gabrielo, dobrze mówisz, tak to odczuwam. Chodzi o te zakątki.
Mala_Mi 21:54, 22 sty 2013

Mi też te dubelki nie chcą rosnąć..takie wypłosze tylko....
A z nasionek nr jeden pełny słonecznik.. miałam cudny......
I wilczomlecz białobrzegi........ to już cud nad cudy... też w tym roku zakupię, mam kilka nasionek, ale nie wiem na ile będą zdatne do siewu.... pozbieraj jesienią.. rośnie to wysoko ale jest boskie...
Specjalnie dla ciebie odszukałam w archiwum... z perwskią

Mala_Mi 21:58, 22 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Żadne tam grzeszki. Bo my ze względu na duże powierzchnie, możemy mieć kilka ogrodów w jednym ogrodzie, a w konsekwencji wszystkie kolory, byle dobrze były zestawione w poszczególnych zakątkach.

Gabrielo, dobrze mówisz, tak to odczuwam. Chodzi o te zakątki.

Oj Gabriela leje miód.. na moje serce.... a tak wogle dlaczego ja miodu nie zakupiłam???? Anuś cmoka z zachwytu, że pyszny... Rozgrzeszone jesteśmy..... zakąciki i kąciki......
Konstancja30 21:58, 22 sty 2013

Ania ... tylko mocno się zastanów zanim odpowiesz ))) ... jest coś czego nie ma ... ewentualnie nie było w Twoim ogrodzie ??? ... już wiem ... na tabliczkach piszę nie "mimo woli" a amatorski ogród botaniczny
Mala_Mi 22:12, 22 sty 2013

Konstancja30 napisał(a)
Ania ... tylko mocno się zastanów zanim odpowiesz ))) ... jest coś czego nie ma ... ewentualnie nie było w Twoim ogrodzie ??? ... już wiem ... na tabliczkach piszę nie "mimo woli" a amatorski ogród botaniczny

Bo ja ciągle z dekalogu przerabiam chyba punkt 6 Jak się nie ma talentu i wiedzy, to trzeba ...organoleptycznie...... na własnej skórze i ogrodzie potestować ...... bo ja tylko tak umiem..ustawić obok siebie i popatrzeć.... I podoba mi się wszytko....
A nie mam dużo.... ale do tego brakuje mi ogrodu i czasu... ot.. i będzie mikro ogród botaniczny mimo woli .....
Pszczelarnia 22:13, 22 sty 2013

agniecha973 napisał(a)
Ja kiedyś próbowałam, ale do gruntu i mi nie wyszło. Jak je siejesz? Kwitną w tym samym roku? A goździki brodate to na drugi rok zakwitną, czy masz jakiś patent, żeby jeszcze w tym?

Zawsze z ostróżkami robię tak: mam drewnianą skrzynkę (jak po jabłkach), wykładam folią czarną, dziurkuję (to mój sposób na brak miejsca na dodatkowe rozsadniki), stawiam w miejscu uczęszczanym dyskretnym (droga do kompostownika), lekko ocienionym ale ciepłym. Daję dobrej ziemi (praktycznie samego kompostu) i wysiewam. Moje sieję w lipcu (one długo wschodzą - mam wrażenie), wysadzam na początku września na miejsce stałe i kwitną w przyszłym roku. Voilá:

Wpis powyższy dotyczy ostróżek wieloletnich delphinium cultorum.
Te kupione w tym roku nazywają się delphinium ajacis - czyli ostróżka ogrodowa (jednoroczna) - wysiew III-IV, kwitnienie VI-X.
Podaję artykuł Danusi: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/319-ostrozka-krolowa-letnich-rabat

A goździki zawsze na rok drugi. Ale ja sieję co roku i mam co roku kwitnące. Tyle tylko, że z nimi trzeba wędrować po ogrodzie albo można przesadzać kępki na wiosnę.

Konstancja30 22:16, 22 sty 2013

łądne mi voila ... za rok ... no ja właśnie cierpliwości na takie czekanie nie mam ...

jedyny wyjątek ... naparstnice ... ale jak mi nie zakwitną w tym roku to ja sobie z nimi pogadam ... mam plantację .. jak na moje areały )))) ... z Rzeszowa sobie przywiozłam ...
Konstancja30 22:18, 22 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)

a taką mam ... sztuk 1 )))))) ...