Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Alisonek 21:45, 26 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Syla, areał przeznaczony na uprawę warzyw dzielisz np. na 3 części i co roku inaczej obsiewasz. Jeśli nawozi się obornikiem, to trzeba pamiętać, co sadzić w 1 roku po oborniku (na pewno nie korzeniowe).
Dla urozmaicenia i zdrowia warzyw poszczególne poletka oddzielasz kwitnącymi aksamitkami, nasturcjami i nagietkami. Wsiewasz różne zioła obok. I wszystko rośnie jak trzeba. To w wielkim skrócie. Bo oczywiście trzeba dosiewać albo dosadzać (żeby nie było pustych miejsc po plonach), warto posiać poplon dla dobra gleby. Ale trzeba spróbować. Warzywa potrzebują słońca, więc uprawa "za garażem" w ciemnym kącie może się nie udać. Warzywa to pełnoprawne rośliny naszego ogrodu - potrzebują tak samo pracy, starania, słońca, wody i (organicznego) nawożenia.
Powodzenia!

Pięknie napisane Pszczółko tylko podziwiać Twój zapał, chęć do pracy i wiedzę.
Pozdrawiam
gusiarz 21:52, 26 sty 2014

Ewa, czy ty w swojej sadowniczej karierze upinałaś np. jabłonie w szpalerach (to się chyba palmet?? nazywa). Czy te starsze odmiany można tak prowadzić?
Oglądałam przypadkiem program Okrasy - był w Starych Jabłonkach. Gościł u sadownika który robił cydr i rozpowszechniał stare, zapomniane odmiany... fantastycznie było tego posłuchać i popatrzeć co pichcą - również z jabłek
Pszczelarnia 21:53, 26 sty 2014

gaga napisał(a)
Fajnie tu i ciekawie będę wpadać

Witaj Gago! Fajnie, fajnie nawet zimą.
To nic, że na dworze -12 i mroźny wiatr, co daje ok. -19 odczuwalnej temperatury. Musiałam wyjść zobaczyć trawy - są cudne.

Nawet ta w trawniku:

Pszczelarnia 21:55, 26 sty 2014

magnolia napisał(a)
pytałas Alinki o kupno piwonii Early Glow.
Podstolec na allegro ma Claire de Lune, na oko podobną
http://allegro.pl/paeoniaclaire-de-lune-pm-i3851576623.html
Dziewczyny bardzo go chwalą za jakość

Zakupiono.
Pszczelarnia 22:06, 26 sty 2014

makkasia napisał(a)
Ewo masz już zime ???,
U mnie było - 19 stopni i boję się o nowe nasadzenia - trawy przede wszystkim.
Ciemierniki kupiłam na razie stoją na parapecie - mam nadzieję., że przetrzymają kaloryfery - w marcu je przesadzę ...jeszcze nie wiem gdzie, dzięki Tobie wiem co lubią
Bukszpany czekające na wiosnę piękne. Na graby choruję ale to już nie w moim ogrodzie - chyna, że gdzieś wcisnę z 2 sztuki trzeba to przemyśleć.
macham z mroźnego makowa

Z trawami różnie bywa, mi też wymarzały, bo za mokro, bo późno sadzone. Ale pod śniegiem i z kopczykami nie powinno nic im być.
Makkasiu, ja oprócz grabów za płotem - jeszcze buki bordowe na jesieni posadziłam - "wcisnęłąm". Okryte słomą, po śniegiem jeszcze takie małe.

Kondzio 22:07, 26 sty 2014

Zeka piekna zimę tez masz śliczna ale u nas sniegumwiecej nasypalo
Pszczelarnia 22:13, 26 sty 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Plany, plany a tu ostra zima w pełni
Pozdrawiam

Basiu, plany i działanie; ostra zima nie przeszkadza, by pomalować leżaki ogrodowe. Przecież lada moment będą potrzebne:

Pszczelarnia 22:30, 26 sty 2014

gusiarz napisał(a)
Ewa, czy ty w swojej sadowniczej karierze upinałaś np. jabłonie w szpalerach (to się chyba palmet?? nazywa). Czy te starsze odmiany można tak prowadzić?
Oglądałam przypadkiem program Okrasy - był w Starych Jabłonkach. Gościł u sadownika który robił cydr i rozpowszechniał stare, zapomniane odmiany... fantastycznie było tego posłuchać i popatrzeć co pichcą - również z jabłek

Sadownicza kariera: w podstawówce wiśnie rwałam w sadach towarowych na zarobek. Przed studiami pracowałam w szkółce drzewek owocowych, szczepiliśmy jabłonki, odchwaszczali drzewka brzoskwiniowe.

Nie, nie rozciągałam drzew owocowych na sznurach i murach. Starze odmiany? Jeżeli masz na myśli wiekowe drzewa - to nie. A jeśli myślisz o dawnych odmianach to tak. Zaczynasz od małego zakupionego drzewka. Wiem, że Karola (wątek "co by tu wcisnąć do ogródka") tak próbuje prowadzić jakieś drzewko owocowe. Ja mam sad taki zwykły. Ale jak Cię temat drzew rozpiętych interesuje, to mam zdjęcia i mogę pożyczyć Ci książki. Bo rozpina się grusze, jabłonie i ew. śliwy (choć śliwy mają piękny strzelisty pokrój i ja bym ich nie rozpinała). Kiedyś chciałam rozpiąć jeżyny - przygotowałam wszystko: paliki, druty, kotwy ściągające. I mój Ojciec mówi: "córko te, co masz ładnie rodzą, bo mogą się położyć na ziemi, rozpięte przemarzną" . Ale to dotyczy jeżyn w ogrodzie, gdzie są wiatry.
Więc daj znać, czy będziemy zdalnie rozpinać Twoje drzewka owocowe.

A zakup narzędzia do gniecenia jabłek mam w planie.
paniprzyroda 22:33, 26 sty 2014

Piękne żywopłoty będą , śniegu mniej u Ciebie rzeczywiście, plany i działania, byle do wiosny Dla mnie najtrudniejszy luty do przetrwania
Pszczelarnia 22:37, 26 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)
Ewo widzę, że będzie jeszcze piękniej: róże, piwonie, lilie , eh! Kup koniecznie purpurową róże do bladoróżowych. Efekt mnie zachwyca.
Czytałam o doniczce, jeśli bedziesz chciała, daj znać pojadę sprawdzić czy są .

Purpurowa róża - to jeszcze trzeba dopisać do zamówienia. Miała być konspiracja. Ale ilości nowych róż nie da się ukryć.
A tu i Rozarium i Rosarium wabią i kuszą delikatnie.
Doniczkę ma Gabrysia i mówiła, że ona stoi nietykana.