Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:46, 20 sty 2014

Pierwsze oczarowanie i podstawy: "Ogród ekologiczny. Naturalne uprawy roślin.Encyklopedia kieszonkowa." Red. Geoff Hamilton, Muza S.A. Warszawa 1993 rok. Jeszcze wtedy nie wiedziałam, kto to G. Hamilton .
kaisog1 22:52, 20 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)

A co konkretnie? Wszystko w jednym? Przegląd warzyw? Zakładanie warzywnika? Mam trochę (dużo, dużo) pozycji. Każda inna i inaczej wzbogaca. Na jaki problem ma książka odpowiedzieć? Co zobrazować? Co znaczy dobra książka o warzywniku?

Ewa najlepsza to by była taka gdzie jest powiedziane co z czym sadzić a czego nie. Jak ekologicznie zwalczać szkodniki i choroby, o nawożeniu...... najlepiej o wszystkim
Alisonek 11:54, 21 sty 2014

W wątku warzywnym zaczynając od 1 str ( https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady ) był ten temat poruszany, i tam jest mnóstwo linków właśnie ze wzajemnym oddziaływaniem roślin na siebie. Ja to sobie skopiowałam, przed wiosną druknę i będziemy z teściową myśleć jak to zgrabnie połączyć
kaisog1 12:18, 21 sty 2014

Alisonku też to mam i dzielnie udzielałam sie w wątku Nawte sobie wydrukowałam tabele i wkleiłam do zeszytu. Jednak chciałabym miec wszystko w jednym miejscu, gdzie łatwo znajdę odpowiedzi na nurtujące pytania
Alisonek 12:30, 21 sty 2014

Ja jeszcze kupiłam kalendarz księżycowy tam jest mnóstwo porad, ale na różne tematy.
Mala_Mi 13:24, 21 sty 2014

Alisonek napisał(a)
Ja jeszcze kupiłam kalendarz księżycowy tam jest mnóstwo porad, ale na różne tematy.

Porada na ksieżycówkę też jest
Gabriela 13:48, 21 sty 2014

kaisog1 napisał(a)

Ewa najlepsza to by była taka gdzie jest powiedziane co z czym sadzić a czego nie. Jak ekologicznie zwalczać szkodniki i choroby, o nawożeniu...... najlepiej o wszystkim

O wszystkim co wyżej w jednej książce - myślę że warunki Gosi spełnia "Ogród w zgodzie z naturą" Marie Luise Kreuter.. Wydaje mi się że Ewa też ją ma.
Wydana w 2007 r, ale bez trudu można ją kupić, bo właśnie wkopiowałam tytuł i autora w wyszukiwarkę.
G. Hamiltona też mam i też polecam.
Gardener27 16:47, 21 sty 2014

Witaj Ewo! Bardzo podoba mi się twój ogród o sielskim charakterze Miejsce jest bajkowe Wspaniały dom z historią ukryty pod drzewami dającymi cień, szemrzący potok nieopodal i oczywiście pasieka z pracowitymi pszczołami Pozdrawiam
Urszulla 17:02, 21 sty 2014

Ja też początki warzywnika zaczynałam z koleżeńskimi poradami.
Najważniejsza jest jednak ziemia kompostowa i wtedy wszystko rośnie bez względu na wszystko nauczyłam się tego u Aliny w ogrodzie i na tym bazuję i produkuję kompost w dużych ilościach

stosowałam uprawę współrzędną:

marchew-cebula,por
pomidor-seler
ogórek-koper
buraki-cebula,koper,rzodkiewki
truskawka-czosnek
sałata-por

i podany przez Ciebie Ewo płodozmian. Jednak bez dobrej ziemi plony bywają mierne
Syla 17:07, 21 sty 2014

Urszulla napisał(a)
Ja też początki warzywnika zaczynałam z koleżeńskimi poradami.
Najważniejsza jest jednak ziemia kompostowa i wtedy wszystko rośnie bez względu na wszystko nauczyłam się tego u Aliny w ogrodzie i na tym bazuję i produkuję kompost w dużych ilościach

stosowałam uprawę współrzędną:

marchew-cebula,por
pomidor-seler
ogórek-koper
buraki-cebula,koper,rzodkiewki
truskawka-czosnek
sałata-por

i podany przez Ciebie Ewo płodozmian. Jednak bez dobrej ziemi plony bywają mierne

Przeczytałam .... płodozmian .... czy to oznacza co roku zmianę stanowiska dla warzyw ???