Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:55, 26 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Goście są - gospodyni nie ma..

Uganiam się po okolicy. Zobacz sama, same fajne rośliny "rodzime":

A na pierwszym planie choć słabo widoczny, to jednak 2-metrowej wysokości żywopłot z bukszpanu nad górskim potokiem:

monteverde 22:58, 26 sty 2014

Tu masz Gertrudę http://www.rosaplant.pl/pl/roze-angielskie/141-gertrude-jekyll-ausbord.html

a czym malujesz leżaki?
Pszczelarnia 23:14, 26 sty 2014

Ania, Sadolin, olej w kolorze teak. 0,75 L starczyło na malowanie 3-krotne. Leżaki są akacjowe.Gdybyż były teakowe, pewnie nie malowałabym.
monteverde 23:47, 26 sty 2014

Madzenka 06:42, 27 sty 2014

Za moment będą potrzebne leżaki? To już mam myśleć o kolorze oleju?
magnolia 09:23, 27 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Sadownicza kariera: w podstawówce wiśnie rwałam w sadach towarowych na zarobek. Przed studiami pracowałam w szkółce drzewek owocowych, szczepiliśmy jabłonki, odchwaszczali drzewka brzoskwiniowe.

Nie, nie rozciągałam drzew owocowych na sznurach i murach. Starze odmiany? Jeżeli masz na myśli wiekowe drzewa - to nie. A jeśli myślisz o dawnych odmianach to tak. Zaczynasz od małego zakupionego drzewka. Wiem, że Karola (wątek "co by tu wcisnąć do ogródka") tak próbuje prowadzić jakieś drzewko owocowe. Ja mam sad taki zwykły. Ale jak Cię temat drzew rozpiętych interesuje, to mam zdjęcia i mogę pożyczyć Ci książki. Bo rozpina się grusze, jabłonie i ew. śliwy (choć śliwy mają piękny strzelisty pokrój i ja bym ich nie rozpinała). Kiedyś chciałam rozpiąć jeżyny - przygotowałam wszystko: paliki, druty, kotwy ściągające. I mój Ojciec mówi: "córko te, co masz ładnie rodzą, bo mogą się położyć na ziemi, rozpięte przemarzną" . Ale to dotyczy jeżyn w ogrodzie, gdzie są wiatry.
Więc daj znać, czy będziemy zdalnie rozpinać Twoje drzewka owocowe.

A zakup narzędzia do gniecenia jabłek mam w planie.

Na zimę trzeba zdjąć jeżyny z podpór, położyć na ziemi. Moi rodzice i znajomi, ja także przysypujemy pędy liśćmi, gałązkami, kawałkami kory. Ale wcześniej, po owocowaniu wycinamy pędy co owocowały, i nadmiar z rośliny- ok 4 szt tylko zostaje.
A wiosną znów na stelaż- lepiej łapią słońce, pędy są suche.
Aha- pędy wiosną warto dość szybko odsłonić, bo mogą zagniwać
Ale pewnie to wiesz. Ja tylko chciałam napisać że na zimę warto zdjąć pędy i położyć na ziemi, nie rezygnować ze stelaży.

mira 09:48, 27 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)
Za moment będą potrzebne leżaki? To już mam myśleć o kolorze oleju?

a jak ! myśleć to małe piku ale robić, robić to jest dopiero wyzwanie

pozdrawiam
mira 09:54, 27 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Witaj Gago! Fajnie, fajnie nawet zimą.
To nic, że na dworze -12 i mroźny wiatr, co daje ok. -19 odczuwalnej temperatury. Musiałam wyjść zobaczyć trawy - są cudne.

Ewa to te "selery" tak ładnie wyglądają ? - u mnie od wczoraj więcej śniegu ale odwilż jest w prognozie
pomalowane leżaki dały mi kopa - dzięki

rekonstrukcja ? tak to potrzebne - jak coś sobie wymyślę przy kominku siedząc, oglądając zdjęcia i zapisując to potem jak idę do ogrodu na "wizję" to się okazuje, ze niestety wieczorne plany nie są dobre i wtedy pojawiają się nowe tak jak dziś rano przy karmieniu ptaków - zmiany już zapisałam i mam super humor

miłego dnia
Pszczelarnia 09:59, 27 sty 2014

magnolia napisał(a)

Na zimę trzeba zdjąć jeżyny z podpór, położyć na ziemi. Moi rodzice i znajomi, ja także przysypujemy pędy liśćmi, gałązkami, kawałkami kory. Ale wcześniej, po owocowaniu wycinamy pędy co owocowały, i nadmiar z rośliny- ok 4 szt tylko zostaje.
A wiosną znów na stelaż- lepiej łapią słońce, pędy są suche.
Aha- pędy wiosną warto dość szybko odsłonić, bo mogą zagniwać
Ale pewnie to wiesz. Ja tylko chciałam napisać że na zimę warto zdjąć pędy i położyć na ziemi, nie rezygnować ze stelaży.

Magnolio, chyba wrócę do tych stelaży i tej metodyki. Bo to , że moje jeżyny tak obrodziły same z siebie to tylko zasługa poprzedniej łagodnej zimy.
monteverde 10:55, 27 sty 2014

A ja nigdy nie zdejmowałam gałązek jeżyny ze stelażu, bo łatwo się łamały, były tylko mocowane do niego a wiosna wycinane stare i wyschnięte, miałam co roku ścianę jeżynową przy tarasie